Nissan Sunny (Automat) - gasnie

24 Kwi 2014, 19:59

Witam,

Mam problem od paru tygodni z autem, raz na jakis czas po prostu gasnie podczas jazdy, w zasadzie zauwazylem, ze dzieje sie to w sytuacji odpuszczenia pedalu gazu, ale nie za kazdym razem, bo czasem przejade kilka kilometrow i zgasnie (potem bez problemu zapala i jedzie dalej), a czasem dzieje sie tak po tygodniu, po przejechaniu np: 80km. Dodatkowo z obrotami na wolnych bywa roznie, raz 400, raz 700, raz 1000. Nie mam kompletnie pomyslu co to moze byc.

Dodam, ze jest to auto z automatem z 92roku, wersja bez mozliwosci podlaczenia komputera, gaznik.
mib3
Nowicjusz

Auto: Nissan Sunny
Silnik: 1.6 SLX
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1992

01 Maj 2014, 19:02

Przewody zapłonowe i świece do przeglądu,mój gaźnikowiec lubił sobie też zgasnąć,odkąd wymieniałem te elementy regularnie nie zgasł mi nigdy przez 200 tyś km,poza jednym przypadkiem,gdy spaliła się cewka zapłonowa.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Maj 2014, 15:51

Problem nadal nierozwiazany, przewody i swiece wymienione niedawno na nowe. Zapomnialem dodac, ze spalanie wzroslo 2x, palil 8-9/100, a teraz kolo 15/100.
mib3
Nowicjusz

12 Maj 2014, 16:11

mib3 napisał(a):wersja bez mozliwosci podlaczenia komputera, gaznik

A kiedy był ten gaźnik czyszczony? Wymień filtr paliwa - do sprawdzenia pompa paliwowa oraz czy nie łapie fałszywego powietrza może jakaś guma jest pęknięta - trzeba wszystko dokładnie obejrzeć - no i filtr powietrza też musi być nowy.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

12 Maj 2014, 16:15

filtr powietrza i paliwa wymienione tydzien temu, pompa paliwa jest mechaniczna, przewody podcisnienia wymienione na nowe, gaznik nie byl czyszczony jeszcze, bo ciezko znalezc kogos kto by sie tego podjal w Gdansku
mib3
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Luksusowe SUV-y - które są najtańsze w utrzymaniu?
    Portal analityczny Kelley Blue Book przyjrzał się luksusowym SUV-om, które są najtańsze w zakupie i utrzymaniu w skali pięciu lat. Chociaż badanie przeprowadzono z myślą o amerykańskim rynku, zwycięzcami aż trzech ...