Nissan Sunny N-14 nisko stoi???

04 Mar 2007, 14:33

Witam.Mam pytanie .Założyłem nowe sprężyny na tyl,i mimo tego zabiegu ,jadąc z dwiema osobami w tyle zahaczam podwoziem o leżącego policjanta/czytaj próg/.Wiem że istnieje coś takiego jak guma wkładana między zwoje ,albo kowal który rozciągnie sprężyny.Ale czy to jest uzasadnione rozwiązanie ?? ,tym bardziej że słyszalem że takie rozciąganie jest krótkotrwale.Jak sobie poradzić z tym problemem???.Pozdrawiam :?:
kaza1
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz-Fordon
  • 04 Mar 2007, 14:38

jesli masz dobre sprezyny a zuzyte amorki to wlozenie gumy miedzy zwoje sprezyny nic ci nie da, guma jest tylko po to zeby usztywnic sprezyne, a nie zeby ja podniesc. Musisz miec dobre amorki to wtedy bedzie wszystko ok
    Suzuki Forever :D
    Snagi
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz

04 Mar 2007, 14:51

No nie jestem tak do końca pewnien czy amortyzatory mają wplyw na to jak stoi wysoko samochód???Tyle co się oriętuje to amortyzarory powodują ciągly docisk koła do podloża ,aby byla dobra przyczepność
    kaza1
    Nowicjusz

04 Mar 2007, 15:48

Tyle co się oriętuje to amortyzarory powodują ciągly docisk koła do podloża ,aby byla dobra przyczepność

Owszem zgadzam sie z tym ale jesli amorki jie beda dobrze trzymaly oleju to samochod bedzie siadal bo "tlok" ktory jest w amortyzatorze ma za malo oleju i wchodzi "jak w maslo", a jesli dobrze trzyma i nie wylatuje z niego olej to ten tlok wchodzi ciezko przez co samochod jest twardszy i wyzej stoi
    :wink:
    Snagi
    Początkujący
    Awatar użytkownika

04 Mar 2007, 16:03

No tak ,ale amortyzator nie ma tyle sily aby podnieść samochód,do tego jest sprężyna
    kaza1
    Nowicjusz

04 Mar 2007, 16:46

a jak masz amortyzator w sprezynie czy oddzielnie amortyzator i sprezyna :?:
    Snagi
    Początkujący
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
      Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...

04 Mar 2007, 17:04

Amortyzator iest oddzielnie.Wymienie chyba sobie kola z 13 na 14 i będzie ok
    kaza1
    Nowicjusz

04 Mar 2007, 17:28

jak zamienisz kola z mniejszych na wieksze to bedzie jeszcze gorzej bo przeciez 14 jest wieksza od 13 mowie ci jesli nie wymienisz amorkow to takie zabiegi nic nie pomoga
    Snagi
    Początkujący
    Awatar użytkownika

04 Mar 2007, 23:55

Witam,
    Te Nissany ogólnie mają niskie zawieszenie, sam miałem takiego i trzeba było uważać, jak sam jeździłem to problemu raczej nie było gorzej jak np. jechało się w 4 osoby ;)
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi