,,Biała maż w silniku"

02 Mar 2007, 22:09

Witam , mam Renault 19 , mój problem dotyczy białej maźi na korku oleju i bagnecie , niecałe 2 miesiące temu miałem wymienioną uszczelke pod głowicą
ponieważ dobylo mi oleju tzn płyn sie dostał w dużej ilośći do silnika.
obecnie codziennie pokonuje krótke odcinki, płynu mi ubyło do około 2,5 cm po przejechaniu około 300 km przez niecałe 2 miechy ale do tego cieknie mi nagrzewnica i wydaje mi sie ze to ona jest przyczyną tego ubytku. samochód obecnie niestracił nic na mocy , czy nie uszkodze silnika jezdząc tak dalej??? co moge zrobić zeby sie tej maźi pozbyć ??? czy wymiana oleju coś pomoże . licze na waszą pomoc !!
krzysieklg
Nowicjusz

• 03 Mar 2007, 10:17

Biała maź w silniku to nic innego jak chłodziwo zmieszane z olejem. Prawdopodobnie jest to wina uszczelki pod głowicą. Albo co gorsze pęknięta głowica. Jeśli po wymianie uszczelki był wymieniony olej i teraz tak szybko zrobiła się ta maź to jak najszybciej zdiagnozował bym ustarke bo jeżdżenie dalej na takim oleju to nic innego jak go powolne zacieranie. A więc klucze w dłoń :)
    DZIADEK
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kurowice

03 Mar 2007, 20:47

Witam,
    Przy takiej pogodzie jak jest obecnie i pokonywaniu krótkich odcinków drogi tak jak wspomniałeś, przyczyną powstania takiej mazi mogą być nie sprzyjające warunki. Silnik zdąży się nagrzać i zaraz stygnie co sprawia że może powstać taka maź w silniku silniku. Aby pozbyć się tej mazi trzeba przejechać autem na trasie jakieś 150 - 200 km jeżeli to nie jest przyczyna pękniętej uszczelki problem powinien ustąpić...
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016

03 Mar 2007, 21:29

Dodam że po przejechaniu wczoraj około 10 km korek od wlewu oleju zrobił się czarny bagnet zrobił się czysty :D , ale dzisiaj po przejechaniu około 3 km znów biały .
    czy to może zależec od oleju ??? bo mam zalany jakiś za 60 zł
    krzysieklg
    Nowicjusz

03 Mar 2007, 21:46

Na pewno w jakimś stopniu to też zależy od jakości oleju.
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Rok produkcji: 2016

05 Mar 2007, 08:59

temat był już wałkowany - to klasyczna zimowa przypadłość wszystkich silników eksploatowanych na krótkich dystansach... Od czasu do czasu przegoń auto koło 100 km i nie będziesz miał problemu...

I raczej nie będzie to uszczelka, czy głowica, bo wtedy zdecydowanie więcej miałbyś oleju w chłodziwie, niż chłodziwa w oleju...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Rok produkcji: 1990
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy Zlot Citroenów 2CV
      Światowy Zlot fanów modelu Citroena 2CV zgromadził miłośników już po raz dwudziesty drugi. Odbył się on pod koniec lipca od 26 do 30 w portugalskim kurorcie Ericeira nad Oceanem Atlantyckim. Światowy Zlot 2CV ...