Nissan terrano 2 , rok 1997, poj.2,7 tdi long

04 Mar 2009, 17:18

Witam
Mam pytanie dotyczące prawidłowych obrotów silnika na biegu jałowym tzn. mój ma ok 600 i wydaje mi się ,że to za mało ponieważ silnik pracuje z lekkimi drganiami i jest troche głośny. Gdy lekko nacisne pedał gazu i obroty przytrzymam na ok 900 to jest OK.Jakie powinny być prawidlowe obroty silnika i jak można je regulować?
bobobrat
Nowicjusz

04 Mar 2009, 19:36

600 to za mało, zwiększ obroty do ok. 820-850
podkręcić możesz za pomocą np linki gazu pod maską :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

05 Mar 2009, 00:52

Dzieki za rade. Spróbuje i odpowiem.Powiedz mi tylko jak mam się szybko do niej dostać?Pytanie może błache ale jest to mój pierwszy samochód terenowy,który posiadam od 4 m-cy. Niedawno bylem u mechanika to stwierdził,że w tych typach aut pod maską nie ma możliwości podkręcenia obrotów,tylko przy pedale gazu. Z kolei przy pedale gazu znajduje się śrubka,którą niby można podkrecić obroty ale odejdzie on od -nie wiem jak to się fachowo nazywa ,wygląda jak czarny proatokącik i pedał gazu na jałowym biegu styka się z tym przedmiotem.Dlatego przy pedale nic nie ruszałem.
bobobrat
Nowicjusz

05 Mar 2009, 08:39

poszukaj linki gazu pod maską, powinieneś znaleźć na niej śrubkę od regulacji (no chyba, że jej nie ma) :wink:
przy pedale gazu też jest możliwość podkręcenia ale jeśli zakres regulacji już się skończył, to może jest ona już wyciągnięta i trzeba byłoby ją wymienić.
masz pokrętło od ssania czy ustawiane jest automatycznie? jeśli masz pokrętło to nim możesz też regulować obroty.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Mar 2009, 16:34

ssanie mam automatyczne.Dziękuje za porady,wykorzystam i dam znać.
bobobrat
Nowicjusz

07 Mar 2009, 17:52

Mam identyczny samochód (model, rok). Obroty ok.700/min., jest w porządku, zapalanie, nawet w mrozy bez dotykania pedału. Nierówna praca może mieć inne przyczyny, np. jakośc wtryskiwaczy. Po rozgrzaniu się, dośc szybkim, jest OK. Ładnie mruczy. 900 obr./min. to za dużo. Ja jeżdżę w dużym mieście i to na pewno podniosłoby spalanie na światłach, czy też w korkach. Obecnie spalam ok.12,5/100km (W-wa).
Terenówki i Wiatrówki
Komendant
Nowicjusz

Miejscowość: z Mokotowa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Co wpływa na wygląd zewnętrzny samochodu?
    Stylistykę samochodu kreują nie tylko względy estetyczne, ale i cała długa lista czynników wpływających na nasz portfel i bezpieczeństwo. Popularność samochodu w bardzo dużej mierze zależy od jego wyglądu. Stylistyka ...

08 Mar 2009, 11:10

Witam i dziękuje za odpowiedż. Mój też odpala za pierwszym razem bez względu na pogode.O wtryskiwaczach już słyszałem szczegulnie o tym na 4 cylindrze ale nie wiem ile w tym prawdy?Na razie poszperam przy lince tylko muszę znależć trochę czasu. :wink:
bobobrat
Nowicjusz

09 Mar 2009, 17:04

Przejrzałem doskonałą instrukcję-schemat tego samochodu, niestety po angielsku, a ja raczej tak "po murzyńsku". Przy pedale nic nie kombinuj, no, może przy sprężynie, żeby nie było luzu. Ponieważ masz to auto krotko, to radzę wymienic olej w reduktorze. Ja też kupiłem terrano jesienią, przedtem miałem Mitsubishi Pajero I 2,6 benz/LPG. Po zakupie, przy pierwszych przymrozkach usiłował rano sam włączyc przedni napęd. Uznałem, po analizie, że jest to wina zbyt gęstego oleju w reduktorze. Kupiłem właściwy, o oznaczeniu ATF (do skrzyń automatycznych), przpłukale i zalałem. Złe objawy ustąpiły. Wchodzi tam 2,3 oleju. No, i pamiętaj, żeby po załączeniu przodu cofnąc ok. 1,5 metra. Wskazane jest to również przy odłączeniu. Warto to robic, bo naprawa sprzęgów to spore koszty :wink: .
Terenówki i Wiatrówki
Komendant
Nowicjusz

14 Mar 2009, 14:35

Po dokladnym przeglądzie okazało się że gumy przy tłumiku są zerwane-może stąd te drgania . Po wymianie się okaże.Jeśli chodzi o obroty to linką nic nie można zrobić (mój model posiada pompe VP).Wymienie świece i powinno być ok.Z reduktorem miałem problem odwrotny tzn.-nie mogłem włączyć biegu 4L.Okazało się że trzebe było nasmarować i przeczyścić mechanizm załanczający-samochód przed kupnem długo stał nie używany-teraz jest ok.
bobobrat
Nowicjusz

14 Mar 2009, 14:42

Mam przy kołach sprzęgiełka ręcznie załanczane.Tu też obowiązuje zasada cofania?
bobobrat
Nowicjusz

15 Mar 2009, 14:04

nie. ręczne, jak sama nazwa wskazuje załącza się ręcznie :wink:
instrukcję obsługi i wskazówki masz w temacie przyklejonym na górze naszego działu.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2009, 19:39

Nie trzeba, tym bardziej, że jak ugrzężniesz, to i tak po ptokach :wink:
Terenówki i Wiatrówki
Komendant
Nowicjusz