Nissan Terrano II r.2000 2.7td

19 Mar 2010, 12:59

Witam:) Mam mały problem a mianowicie od jakiegoś czasu wywala mi z pod bagnetu olej!!! Co to może być?? Co jest tego przyczyną??? A także podczas jazdy słychać taki gwizd jakby turbina zaciągała powietrze! Dzieje się tak tylko wtedy gdy się przyśpiesza! Oraz zaczął kopcić na biało??? Miał ktos taki przypadek?? Proszę o pomoc:) Pozdrawiam:)
Tomi19l
Nowicjusz

Miejscowość: Głogów

19 Mar 2010, 20:21

oleju ci przypadkiem nie przybywa?? masełka pod korkiem na chłodnicy nie ma?? ubytku płynu chłodzącego nie zanotowałeś?
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Mar 2010, 09:47

pocieszny napisał(a):oleju ci przypadkiem nie przybywa?? masełka pod korkiem na chłodnicy nie ma?? ubytku płynu chłodzącego nie zanotowałeś?

Olej właśnie ubywa!! Żadnych ubytków płynu chłodzącego nie widać!! Nie wiem co to może być!! Pomocy!!
Tomi19l
Nowicjusz

20 Mar 2010, 10:47

Tomi19l napisał(a):od jakiegoś czasu wywala mi z pod bagnetu olej!!!

A przypadkiem nie jest uszkodzony "bagnet" po prostu część uszczelniająca stwardniała i nie spełnia juz swojego zadania...
Tomi19l napisał(a):Olej właśnie ubywa!!

A czy przypadkiem Twój silnik nie upomina się juz o naprawę... :?: :?:
Moze tez być tak ze "zapchało"się odpowietrzenie skrzyni korbowej/odma/ i przez to
sadzi Ci przez "bagnet".... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Mar 2010, 11:45

Migi60 napisał(a): Moze tez być tak ze "zapchało"się odpowietrzenie skrzyni korbowej/odma/ i przez to
racja może tak być, ale przy okazji spala mu olej więc albo pierścienie już mają dość albo turbina podbiera, albo głowica :neutral:
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Mar 2010, 22:47

Migi60 napisał(a):
Tomi19l napisał(a):od jakiegoś czasu wywala mi z pod bagnetu olej!!!

A przypadkiem nie jest uszkodzony "bagnet" po prostu część uszczelniająca stwardniała i nie spełnia juz swojego zadania...
Tomi19l napisał(a):Olej właśnie ubywa!!

A czy przypadkiem Twój silnik nie upomina się juz o naprawę... :?: :?:
Moze tez być tak ze "zapchało"się odpowietrzenie skrzyni korbowej/odma/ i przez to

Małe pytanie gdzie znajduje się odma w Nisaan terrano II 2.7td. Może ktoś opisać jak to wyglada!!! Pozdrawiam:)
Tomi19l
Nowicjusz

20 Mar 2010, 22:52

Tomi19l napisał(a):Małe pytanie gdzie znajduje się odma w Nisaan terrano II 2.7td. Może ktoś opisać jak to wyglada

Niestety na to pytanie Ci nie odpowiem...Ja jestem tylko diagnostą na SKP....
Musisz podjechać do mechanika nie to kuknie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Mar 2010, 03:50

Nie wiem czy cokolwiek ci ten skan wyjaśni ;)
1)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

2) http://lh4.ggpht.com/_2A0nHbi5RIM/Sn9Bd ... /odma1.JPG (na tym rysunku odolejacz, a raczej skraplacz to ta puszka ze strzałką po prawej stronie bloku)

Ogólnie powietrze i gazy spalinowe przedostają się pod tłoki i wytwarzają nadciśnienie, które musi gdzieś ujść. Wychodzą przez odmę. Wraz z uchodzącymi gazami wydostają się też opary oleju, które zanieczyszczają turbinę ( z tąd może być siwy dymek). Seryjnie w terrano powinieneś mieć założony odolejacz, który wyłapuje olej, możliwe też, że gdzieś w odolejaczu jest problem,
pocieszny
Forumowicz VIP