[205/55 R16] Nokian czy Yokohama?

24 Mar 2016, 10:57

Witajcie :)
Stan moich starych opon letnich zmusza mnie do zakupu kompletu nowych. Po przeanalizowaniu wielu rankingów i opinii wyłoniłem dwóch faworytów: NOKIAN Line oraz YOKOHAMA BluEarth AE01. Ceny są podobne (około 900zł). Rocznie robię ok. 14 tys. km w cyklu mieszanym. Które z nich są lepsze? A może macie lepsze jakiś lepsze propozycje?
Z góry dzięki i pozdrawiam :)
arteq93
Nowicjusz

Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.8 125KM ADR
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

25 Mar 2016, 18:14

Jeśli miałbym Ci doradzić z tych 2 to Yokohama. W aucie żony są te opony, a jeździ sporo bo miesięcznie wychodzi jej lekko 3-4 tys.km. Jak miałem okazję się przejechać to całkiem dobrze trzymają się drogi, auta nie ściąga na zakrętach nawet jak popada deszcz. I najważniejsze według mnie - bardzo wolno zużywa się bieżnik. Zmienialiśmy opony w tym samym czasie a jej są w o wiele lepszym stanie mimo, że ja jeżdżę mniej.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG

27 Mar 2016, 18:57

Moim zdaniem Yokohama. Japończycy ostro rozwijają te swoje opony i biorąc pod uwagę ich atrakcyjną cenę to jest jeden z ciekawszych wyborów do samochodów w ostatnich latach. Do tego dorzucając ogólny trend na oszczędzanie paliwa to zakup chociażby wspomnianych AE01 może się opłacać w dłuższej perspektywie.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Micra N-Tec - nowa stylizacja nadwozia i wnętrza
    Nissan wprowadził właśnie do sprzedaży nową, specjalną odmianę miejskiego modelu Micra. Wersja N-Tec wyróżnia się nową stylizacją nadwozia i wnętrza, a także zmodernizowanymi rozwiązaniami technicznymi. Jest też bardzo ...
    Piesi po zmierzchu obowiązkowo z odblaskami
    Pieszy który będzie się poruszał po zmierzchu po drodze poza terenem zabudowanym, będzie miał obowiązek noszenia elementów odblaskowych tak zakłada nowelizacja Prawa o ruchu drogowym, która została podpisana ...