Jakie opony letnie 185/60 R15?

15 Lut 2016, 13:28

Witam, czy może mi ktoś doradzić w wyborze opon letnich w rozmiarze 185/60 R15 do Toyoty Yaris?
Szukam jakiś uniwersalnych opon z dobrą przyczepnością - zwłaszcza przy ruszaniu pod wzniesienie na suchej/mokrej nawierzchni - żona ma z tym problem i stare trochę już styrane opony często jej boksują.
Ogólnie samochód i tak planuje sprzedać za jakieś 3-4 lata, więc nie chce się jakoś mega wykosztowywać a po prostu muszę już zmienić, dlatego chciałbym się zmieścić w 1000zł za komplet wraz z wymianą. Zasadniczo zastanawiam się nad:
Sava Intensa HP
Fulda EcoControl HP
Barum Brillantis 2
Firestone TZ300
Dayton Touring?

Czy w tej cenie znajdę jeszcze coś godnego uwagi? Która z powyższych jest najbardziej opłacalna w zakupie?
Dodatkowo, czy jest sens dopłacać do indeksu 88H, czy 84H dla takiego samochodu wystarczy??
Gessuss
Nowicjusz

Auto: Toyota Yaris II

15 Lut 2016, 14:01

Fulda to bardzo dobry wybór, ewentualnie
[link do oferty wygasł]
[link do oferty wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

15 Lut 2016, 14:42

Ok, dziękuje za szybką odpowiedź.
Rozumiem, że zasadniczo powyższe Barum i Sava to klasa niżej w jakości?
Poważnie zastanawiam się też nad Firestone i Dayton, może jeszcze BFgoodrich, jako tańsze odpowiedniki znanych marek premium również ustępują tym zaproponowanym?
I co z tym indeksem nośności, samochód zasadniczo jest mały i lekki, warto dopłacić do tych 88H zamiast 84H?
Gessuss
Nowicjusz

15 Lut 2016, 18:23

Gessuss napisał(a): co z tym indeksem nośności, samochód zasadniczo jest mały i lekki, warto dopłacić do tych 88H zamiast 84H?

Do letnich nie warto, chyba, że po polnych drogach często jeździsz :) Marki Firestone i Dayton są własnością Bridgestone i odpowiednio należą do klasy średniej i budżet.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lut 2016, 21:26

Hej, zasadniczo 90% jazdy to asfalt. Czasami jakaś polna droga lub żwir.
Podsumowując skupić się na oponach Fulda, Uniroyall oraz Yokohama?
Możecie mi jeszcze podać ze 2 lub 3 modele warte uwagi o podobnych parametrach? Być może będą na lokalnym rynku nieco tańsze lub łatwiej dostępne :)
Gessuss
Nowicjusz

16 Lut 2016, 10:44

Ja od 2 lat jeżdżę na Uniroyal AllSeasonExpert. Auto to Nubira II kombi z silnikiem 2,0 ccm. Są to opony całoroczne i powiem, że jeżdżąc na nich nie zauważyłem różnicy między jazdą na letnich czy zimowych. Nie wiem, czy będą dostępne w twoim rozmiarze, ale warto się nad nimi zastanowić.
Wg testów zeszłorocznych opon uniwersalnych, pierwsze miejsce maiły jak dobrze pamiętam opony Goodyear, drugie albo trzecie miejsce Dębica. Tyle tylko, że te opony są nieco drogie. A jak się zachowują na drodze, to nie wiem - może ktoś ma założone, to coś napisze, czy warto wydać tyle kasy na te oponki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
    Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...

17 Lut 2016, 08:03

Cześć, dzięki za odpowiedź. Niestety opony całoroczne odpadają w moim przypadku. Samochód zakupiłem jako używany na przełomie lipca/sierpnia i w listopadzie kupiłem już opony zimowe Fulda Kristall Montero 3 (DOT 2014) - szkoda, żeby się marnowały ;)
Podsumowując skupię się na:
Fulda EcoControl HP - dobre opinie, z zimowych Fuldy jestem zadowolony.
Uniroyal RainExpert 3 - bardzo dużo pochlebnych opinii
Yokohama BlueEarth AE01 - tutaj przekonuje mnie ogólna opinia marki.

Ponadto zdecydowałem się wziąć pod uwagę:
Kleber DYNAXER HP3
Firestone TZ300
Nokian Line

Nie ukrywam, że ważnym kryterium będzie cena lokalna opon, ponieważ nie chce ich zamawiać internetowo. W razie jakiś kolejnych wątpliwości lub sfinalizowania zakupu, nie omieszkam się odezwać ;)
Gessuss
Nowicjusz

17 Lut 2016, 17:11

Yokohamy mają dodatkowo tę zaletę, że są dosyć trwałe. Ja mam wprawdzie inny model Yokohama Advan 460L, ale po 20tys km prawie nie widać zużycia :ok:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Mar 2016, 12:30

Gessuss napisał(a):Uniroyal RainExpert
Mam dokładnie takie w takim rozmiarze jak szukasz w swojej Yarisce. Moje odczucia na mokrym są super nawet jak jest warstwa wody to nie czuć aquaplaningu, hamowanie dobre jak i prowadzenie. Kilka razy miałem okazję jechać podczas naprawdę wielkiej ulewy i byłem zadowolony. Jeżeli chodzi o jazdę po suchym też jest ok i moim zdaniem jedyny minus to taki że po trzech sezonach zrobiły się głośniejsze :( co w słabo wyciszonym Yarisie na trasie powyżej 110km/h może przeszkadzać :), ale jak koś jeździ w większości w terenie zabudowanym to polecam.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

06 Mar 2016, 10:51

Przychylam się do wypowiedzi kolegi Yeti 65, wcześniej jeździłem na Nokianach i Dunlopach, różne modele, a ostatnio namówiono mnie na Yokohamę, że niby lepsze i bardziej trwałe - po 2 sezonach (zimówki) wyglądają o niebo lepiej od poprzedniczek. Nie wiem z czego to wynika, ale jeśli chodzi o jakość i odczucia z jazdy to są naprawdę niezłe. Teraz będę zakładał Yoko AE50.
Funriel
Początkujący

Prawo jazdy: 17 07 1970
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback

11 Mar 2016, 10:49

Witam,

Powoli już przymierzam się do wymiany, z podanych przezemnie opon ceny w mojej miejscowości klarują się następująco:
- Firestone TZ300 228zł/szt
- Uniroyal RainExpert 3 234zł/szt
- Fulda EcoControl HP 233zł/szt
- Yokohama AE01 - ciężko dostepne, na razie nie znam ceny.

Raczej fokusuje się na Fuldę, z racji tego, że zimówki są ok. Co sądzicie?
Gessuss
Nowicjusz

13 Mar 2016, 18:12

[reklama] tej Yokohamy o ile rozmiar się zgadza. Wpisywałem taki jak w temacie postu. Twoje propozycje są jak najbardziej w porządku, każda z tych opon powinna dać radę. Ja mogę jedynie podpowiedzieć Yokohamę bo tylko te z tych przez Ciebie wymienionych opon znam z autopsji i jeździ mi się na nich bardzo dobrze.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 14 Mar 2016, 12:01, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Funriel
Początkujący

Prawo jazdy: 17 07 1970
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback

14 Mar 2016, 11:41

Zajrzyj sobie do tego sklepu: [reklama] mają najtańsze opony na rynku. Jak się z nimi skontaktujesz to na pewno Ci coś doradzą. Mają większość popularnych wymiarów, takie jakich szukasz też widziałem, więc myślę że warto tam zaglądnąć.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik 16 Kwi 2016, 20:02, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Reklama
pluska
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 12 1990
Auto: Golf 5 Plus