"Normalny samochód" - dla 21 latka ok. 10tys

29 Sty 2015, 11:59

Witajcie, od jakiś dwóch tygodniu borykam się z kupnem samochodu.
Obecnie jeżdżę Matizem (wiem wiem, bez szału :P ) i przyszła pora na nowy samochód. Nie jestem typem "młody gniewny" (bez urazy dla tych ludzi :D ) nie zależy mi na mega przyspieszeniu i sportowym wyglądzie, bardziej na ekonomicznym samochodzie i komfortowej jeździe.
Nie jeżdżę samochodem aż tak dużo (zimą - do pracy, latem przesiadam się z oszczędności an autobus), moja codzienna trasa w jedna stronę to ok 3km po mieście i 20km trasą, tak więc dzienny dystans ok 46km.
Ogólnie z wyglądu podobają mi się:
Ford Fiesta MK6, Seat Ibiza, Chevrolet Lacetti, Peugeot 206, Renault Laguna II.

Znalazłem taki oto samochód i pytanie do was - czy warto?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Drugą sprawą jest fakt czy opłacałoby się inwestować w gaz? Oraz miałbym prośbę abyście podali jakieś inne typy samochodów które możecie polecić. Mogą być linki z terenu Śląska, im blżej Katowic - tym lepiej.

PS. To mój pierwszy post tak więc z góry przepraszam jeśli jakiej informacje pominąłem, przypomnijcie a zaraz je umieszczę.
Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za odpowiedź !!
Deivid179
Nowicjusz

Auto: Daewoo

29 Sty 2015, 12:52

Lancetti to następca Lanosa i określam go zawsze mianem "poczciwego" auta,które nie stwarza problemów,jest w miarę trwałe i ekonomiczne jeżeli zamontujesz lpg- to oczywiście warto zrobić bo przy silniku 1.4 95km jeździsz za pół darmo,a jeśli nie zależy Ci na osiągach to sprawdzi się. Ten z linku ma zderzaki w innym kolorze co widać na pierwszy rzut oka. Zobacz sobie równiez Megane I z silnikiem 1.4 tez ciekawa opcja.
Dabtuner
Aktywny

29 Sty 2015, 12:59

Deivid179 napisał(a): Seat Ibiza, Chevrolet Lacetti, Peugeot 206, Renault Laguna II.

Lacetti bardziej dla 80latka miernota aż boli.
Ibiza pewnie będzie benzyna z grupy wiśwagen przy której wieśwagenowcy bedą stawiać ołtarze bo spaliła poniżej 10l i się nie zepsuła...
206ka to wkleje Ci zaraz cytat właściciela tego auta.
czarnyblack napisał(a):Obecnie jeżdzę 206, fakt że cywilną, ale nigdy już nie kupię peugeota 206. Wahacze to wymieniam w nim co chwilę, belka już po regenracji, skrzynia wymieniona, uszczelka pod głowicą wydmuchana, panewki napieprzają itp, itd. Samochód mam od nowości, przejechane 90 tys.

Laguna2 zazwyczaj występuje w zestawie z lawetą :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Sty 2015, 13:01

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Na tym linku również wydaje się jakby były zderzaki innego koloru, może ten samochód już tak ma?

Mówisz że Lacetti to dal 80 latka, a ja pytam się tylko jak się sprawuje i czy w tej cenie dostanę coś lepszego (czym pojeżdżę przez parę lat) :)
Deivid179
Nowicjusz

29 Sty 2015, 13:40

Lacetti to uboższa wersja Astry G, tak ogólnie.. Są spokrewnione ale dokładnie to nie to samo oczywiście. Ogólnie jest okej, 1.4 starcza, nie jesteś zawalidrogą, ale lepiej 1.8 szukać. 10k to tak na styk z tym samochodem.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Sty 2015, 14:21

Możecie powiedzieć mi więcej o Lacetti? Czy spokojnie pojeździłbym takim samochodem ok 6lat? Jakieś mity, czy się często psuje itp?
Deivid179
Nowicjusz

29 Sty 2015, 15:07

A czemu masz nie przejechać? To nie Dacia. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sty 2015, 15:14

Może mnie nie zlinczujecie ;) Ale w ogóle nie interesowałem się motoryzacją, aż do momentu gdy zaczałem szukać samochodu. Nie wiem jakie silniki ile palą,czy są awaryjne, w jakich firmach co się najczśściej psuje itp itd. Dlatego zadaję tak banalne dla was pytania :)

I dlatego pytam czy eksploatacja takiego samochodu mnie drogo wyniesie ;)
Deivid179
Nowicjusz

29 Sty 2015, 15:50

Deivid179 napisał(a):I dlatego pytam czy eksploatacja takiego samochodu mnie drogo wyniesie

Nie będzie drogi w utrzymaniu chevrolet i nawet nie jest bardzo awaryjny.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Sty 2015, 16:02

Dabtuner napisał(a):Ten z linku ma zderzaki w innym kolorze co widać na pierwszy rzut oka.

Bo w autach z tym lakierem mega ciężko jest spasować kolor zderzaków z karoserią (zderzak plastik, karoseria z innego materiału), nawet auta fabryczne mają delikatnie inny odcień. :ok:
j0zek

29 Sty 2015, 16:09

szybki napisał(a):206ka to wkleje Ci zaraz cytat właściciela tego auta.

To ja na to CI powiem, ze w rodzinie mamy 206 od 11 lat i oprócz akumulatora i naprawy blacharsko lakierniczej nic nie robiliśmy :ok:
j0zek

29 Sty 2015, 16:35

A ja Ci powiem że w 206 możesz oberwać poduchą w twarz, tylko taką powietrzną, nie z pierza. :D
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sty 2015, 16:58

Koniu napisał(a):A ja Ci powiem że w 206 możesz oberwać poduchą w twarz, tylko taką powietrzną, nie z pierza. :D

No co Ty nie powiesz
j0zek

29 Sty 2015, 17:04

j0zek napisał(a):No co Ty nie powiesz

Koniowi wystrzeliła więc lojalnie cię ostrzega. :)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Sty 2015, 17:29