REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Ale norma A5 to kategoria olejów konwencjonalnych i lekkiego biegu która odpowiada ACEA A3, jednakże z obniżoną lepkością HTHS. W silniku pomiarowym w porównaniu do oleju referencyjnego 15W40 musi zostać wykazana oszczędność paliwa > 2,5%.Grzesio85 napisał(a):Wydaje mi się, że z normami ILSAC mogą pokrywać się normy A5
Wydaje mi się że nie, ale napisałeś wcześniej GF-4 który może spełniać normę ACEA A3.Grzesio85 napisał(a):Głównie chodzi mi o to czy olej może spełniać jednocześnie normę ILSAC GF-5 oraz ACEA A3.
Taki bardzo uniwersalny ten olej, na stronie mannol też za dużo o nim ma. Z tego co widzę to cena jest niska i pewnie to było głównym powodem zainteresowania tym olejem.Grzesio85 napisał(a):Mannol O.E.M. 7713
Jeżeli chodzi o ten olej to też tak myślę, tym bardziej że tylko on ma podane normy ILSAC na ich stronie.Grzesio85 napisał(a):Przypuszczam, że przy tej cenie to ten olej raczej będzie bliżej normy A3 i GF-3.
Nie wiem po co się nad tym zastanawiasz skoro najlepszy z olei Gulfa do twojego silnika spełnia normę A5/B5, mówię o oleju Gulf Formula FS 5W-30.Grzesio85 napisał(a):Chyba zdecyduję się na Gulfa, tylko waham się czy ACEA A3 czy A5.