Normy spalin, umweltzone

08 Gru 2013, 22:02

Witam, mam pytanie dotyczące naklejek ekologicznych na szybę. Planuje zakup auta passata b5 bądź a4 z silnikiem 90/110 km tdi i czy można się dowiedzieć jaka naklejkę dostane? Na allegro widziałem dużo auto z czerwona naklejka. Gdzie można się dowiedzieć jaka naklejkę się dostanie, czy jest to jakieś badanie spalin, czy tylko po roczniku, dodam ze najczęściej czerwona naklejkę maja silniki 110km. Znalazłem tez porównywarkę gnomon.pl i tam w niektórych autach jest norma spalin euro i rzeczywiście passat b5 110km ma euro 2 a 90km euro 3. Proszę o pomoc.
Velin
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 06 1990
Auto: VW
Paliwo: Diesel

08 Gru 2013, 23:36

Velin napisał(a):Planuje zakup auta passata b5 bądź a4 z silnikiem 90/110 km tdi i czy można się dowiedzieć jaka naklejkę dostane?
Po mocy lub pojemności silnika nic sie nie dowiesz.W głównej mierze wpływ na rodzaj nalepki-kolor ma rok produkcji oraz dodatkowe wyposazenie/filtr cząstek stałych/.
1/ Samochód z silnikiem niskopręznym/benzynowym od 01.01.1993r w górę-zielona
2/ Samochód z silnikiem diesla do 2000r-czerwona
3/ Samochod z silnikiem diesla od 2001-2004 lub 2005 zółta
4/ Samochód z silnikiem diesla od 2004 lub 2005 -zielona
Do miast gdzie obowiązują te nalepki mogą wjechac samochody z silnikiem diesla które mają nalepki zółte/do końca 2013r lub 2014r.-odstępstwo dla obcokrajowców :wink: /i zieloną.
Z nalepką czerwona nie mozesz juz nigdzie wjechać do zadnej strefy.... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 10 wskazówek oszczędnej jazdy hybrydą
    Oszczędnej jazdy (EKO) musimy się nauczyć. To nie jest tak że wsiadasz do hybrydy i już jesteś ekologiczny. Oczywiście w pewnym sensie tak ale chcąc wykorzystać potencjał tego napędu trzeba pamiętać o pewnych zasadach dzięki ...