Noszenie soczewek w czasie jazdy - brak dodatkowych okularów

15 Sie 2012, 11:07

Jestem krótkowzrokowcem (-1,5 dioptrii). W prawie jazdy mam kod 01.06 (okulary lub szkła kontaktowe). Jeżdżę w soczewkach. Zgodnie z przepisami (które znam tylko ze słyszenia z kursu 3 lata temu) muszę mieć w samochodzie zapasowe okulary; których oczywiście nie posiadam i dlatego piszę tutaj na forum ;)
Ale mam za to zapasowe soczewki (nigdy mi się nie zdarzyło żeby soczewka mi zaginęła, ale w razie czego mam soczewki :) ).
Czy te okulary są obowiązkowe? Czy może np. to zależy od przychylności policjanta który zrozumie albo nie, że mam dodatkowe soczewki i okulary nie będzie się czepiał.
Czy wiadomości z kursu że muszę mieć okulary dodatkowo są nieprawdziwe? No bo mam kod 01.06 czyli albo szkła albo okulary :roll:
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

15 Sie 2012, 18:01

Ja mam soczewy (-6) i pierwszy raz słyszę o czymś takim jak zapasowe okulary. Także legitymujący mnie policjanci nic się przez ponad trzy lata nie zająknęli. Także chyba nie będzie problemu jak cię dorwie jakiś patrol na kontrolę i nie będziesz miał zapasówek.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

15 Sie 2012, 18:13

Wiem to jedynie z kursu na prawo jazdy że muszę mieć dodatkowe okulary w samochodzie. Czy to ma odzwierciedlenie w rzeczywistości, czy to prawda, to nie wiem i dlatego pytam :)
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

15 Sie 2012, 18:23

Ach so. No to ja nawet na egzaminie nie miałem i się nie czepiali :P A w rzeczywistości jest tak, że mi raz wypadło szkło jak pocierałem i był z deka problem :D musiałem jechać na jednym wyraźnym oku no ale się zatrzymałem na najbliższej zatoczce i szybka akcja wkładania szkła. Na pewno musisz ze sobą wozić płyn + opakowanie ale to chyba oczywiste dla każdego co nosi soczewki ;)
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy używać świateł przeciwmgłowych i o czym pamiętać?
    Zamglony krajobraz może wyglądać malowniczo, ale ograniczona widoczność znacząco utrudnia bezpieczną jazdę. Jak jeździć w takich warunkach? Kiedy włączyć światła przeciwmgłowe? Nie zawsze obecność mgły oznacza, że powinniśmy ...