Nowa Dacia Duster vs 2 letni Seat Leon

11 Gru 2021, 17:51

Dzień dobry,

Mam mega problem. Na chwilę obecną jestem użytkownikiem Skody Octavii 1.9TDI 110km z 2007r. Zastanawiam się nad kupnem auta. Ceny są teraz zwariowane, więc zacząłem przeglądać oferty aut nowych. Potrzebuję auto 4osobowe, głównie do jazdy po mieście, trasy tylko w wakacje i ferie zimowe (odcinki do kilku tysięcy kilometrów w tydzień). Mój wybór padł o dziwo na Dacie Duster 1.0 +LPG. Przemawia do mnie to, że jest nowa i mam 5 lat gwarancji + pakiet przeglądów. Rocznie robię do 13/15 tys kilometrów. Natomiast boję się kupować Dacie, bo to Dacia :)
Proszę Państwa o opinię co będzie lepsze:
Nowa Dacia Duster:
https://www.dacia.pl/samochody/nowy-dus ... 2FAh9vihb4
czy 2letni Seat Leon w kombiaku (ale bez gwaracji):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Z góry dziękuję za podpowiedź i uzasadnienie - jeśli chodzi o motoryzację, to wiem tylko tyle co wyczytam albo z doświadczenia, a żadnego z tych aut nie użytkowałem dłużej niż godzinę.

Pozdrawiam,
Kajuku
Kajuku
Obserwowany

11 Gru 2021, 18:26

Dwa różne auta więc ciężko to porównać.
Jeśli przy zakupie zależy ci na spokoju serwisowym to dacia będzie rozsądniejszym wyborem.
Osobiście za taką kasę i przy takim użytkowaniu kupiłbym takiego hjundaja
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Gru 2021, 19:15

Ja zdecydowałem się na Dacię, głównie ze względu na koszty
(zakupu, i szeroko pojętej eksploatacji).
Też miałem wątpliwości i to spore :mrgreen:
Ale jednak się zdecydowałem i na razie nie żałuję.
Duster okazał się normalnym, nawet w miarę komfortowym
(fajne zawieszenie) samochodem. Silnik 1.0 do normalnej jazdy jest nadspodziewanie dynamiczny.
Rakieta to oczywiście nie jest, ale gwarantuję, że na jeździe próbnej będziesz zaskoczony raczej na plus, niż na minus.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

11 Gru 2021, 22:54

Pytanie tylko ile wytrzyma dokoksowany 3 cylindrowy silniczek, w robocie mamy Aronę 1,0 dla mnie masakra, dźwięk beznadziejny i czuć że się męczy.
Jeremias
Początkujący

11 Gru 2021, 23:55

Jeremias napisał(a):Pytanie tylko ile wytrzyma dokoksowany 3 cylindrowy silniczek, w robocie mamy Aronę 1,0 dla mnie masakra, dźwięk beznadziejny i czuć że się męczy.

1.0TSI jest na wtrysku bezpośrednim i stąd pewnie jego "szorstka" praca.
W Dusterze jest wtrysk pośredni i myślę, że to jeden z bezpieczniejszych silników 1.0.
A trwałość to już zależy od traktowania i serwisu.
Jak ktoś koniecznie chce być pierwszy na światłach, albo ciągać przyczepy, to raczej powinien pomyśleć o innym silniku.
Ale przy spokojnej jeździe, myślę, że nie będzie źle.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Gru 2021, 08:22

Napewno dacia plusuje prostą konstrukcją, nie ma niepotrzebnych nikomu nowinek technicznych, eksploatacja jest dość tania, rzeczy do których można się przyczepić to słabo zabezpieczona blacha więc po juz nawet 3-5 latach auto może być przyrdzewiale.

Plusem dla Seata będzie większy bagażnik, silnik, wygląd i komfort podróży
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Gru 2021, 12:40

Na forum Dacii użytkownicy opisują sporo drażniących dupereli, ale na rdzę jakoś nikt nie narzeka. Trochę szukałem info na ten temat przed zakupem i znalazłem to.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Gru 2021, 13:34

W sumie nie wiem o czego to zależy, widziałem Logany kpl zjedzone, fakt faktem dustery spotkałem tylko z małymi wykwitami ale tu gdzie jestem nie ma nawet śniegu więc ciężko złapać, taksówkarze w pl narzekali na rdze w daci, czyżby co model to inne zabezpieczenie?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Gru 2021, 14:08

Może to tyczyło jedynki logana. Na forum Dacii najwięcej jest Dusterów.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Gru 2021, 15:06

Na filmiku widać że jest zabezpieczona i jeżeli oryginalnie tak to wygląda to dlatego Dustery nie rdzewieją tak szybko. Z tego co kojarzę Logan nie ma takiej powłoki na podwoziu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Gru 2021, 16:53

Rokiko napisał(a):Na filmiku widać że jest zabezpieczona i jeżeli oryginalnie tak to wygląda to dlatego Dustery nie rdzewieją tak szybko. Z tego co kojarzę Logan nie ma takiej powłoki na podwoziu.

Właśnie przejrzałem na forum Dacii temat rdzy.
I z opisów użytkowników wynika, że gdzieś tak od 2010r (czyli od wprowadzenia Dustera) Dacie przestały rdzewieć-nawet te nie zabezpieczane dodatkowo przez użytkownika nie rdzewieją.
A przyznam, że chodziło mi po głowie, by wiosną zrobić konserwację podwozia.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Gru 2021, 17:33

Zerknij z ciekawości u siebie na podwozie i będziesz widział czy jest podobnie zabezpieczona czy tylko goła blacha? Jak podobnie jak tu to raczej zabezpieczenia nie musisz robić ale jak goła blacha to warto by zrobić taki zabieg.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Gru 2021, 23:48

Dacia to proste i nieskomplikowane auto. Zapewniam ,że zda egzamin w jeździe miejskiej i pozamiejskiej. Potrafi też zaskoczyć w trudnych warunkach zobacz fotkę jak dobrze sobie radzi w zaśnieżonych Bieszczadach .Dla pewności i spokoju można ją poddać konserwacji podwozia i elementów bardziej narażonych na korozję .Na zdjęciu Dacia mojego kumpla jak widzisz śmiga mimo trudnych warunków. Przebieg 60 tyś.km i jakoś rdzy nie widziałem jeden warunek dla uzytkownika >> ,,jak dbasz tak masz" :yes:
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2018

16 Gru 2021, 08:49

Pozwolę sobie zauważyć, że takie "trudne warunki" panują przez całą zimę w duuuuuużym procencie polskich miejscowości i suv'a do jeżdżenia po tym nie trzeba.
BTW w temacie mowa o fwd
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km