Sedan do 60k

09 Gru 2021, 23:12

Witam, chciałbym kupić sedan do 60k. Auto powinno być przede wszystkim mało awaryjne oraz tanie w eksploatacji. Zastanawiam się nad dwoma modelami aut, mianowicie są to toyota corolla 2017-2018 z silnikiem benzynowym 1.6 oraz BMW serii 3 2015-2017 również z benzynką 1.6. Czy BMW będzie bardzo drogie w utrzymaniu względem corolli? Czy w trójce bardziej awaryjny będzie automat i lepiej jak wybiorę manual?

Z góry dziękuje za pomoc.
Adrian990
Nowicjusz

10 Gru 2021, 08:48

W trójce awaryjne będzie wszystko, zresztą jak w każdym BMW mniej więcej z ostatnich 10 lat. Nie ma żadnych merytorycznych argumentów żeby polecać samochody tej marki. No ale jeśli byś się uparł to nie ma sensu kupować jakiegoś paździerza 1.6 pod maską, i tak będzie się psuło więc lepiej szukać chociaż czegoś dającego radochę
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Gru 2021, 08:56

Adrian990 napisał(a):Czy BMW będzie bardzo drogie w utrzymaniu względem corolli?

Tak
Adrian990 napisał(a):Czy w trójce bardziej awaryjny będzie automat i lepiej jak wybiorę manual?

Bez znaczenia. Awaria skrzyni przy całości dokonań bmw + 1,6 thp jest jak złamany paznokieć przy złamanej nodze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Gru 2021, 09:47

Czy są oprócz corolli jakieś godne polecenia auta, które również będą bezawaryjne i tanie w utrzymaniu? Mazda 3 w automacie albo skoda będzie dobrym wyborem ?
Adrian990
Nowicjusz

10 Gru 2021, 10:22

Mazda ok, skoda z benzyniakiem to imo spoko wybór jeśli miałbyś nią jeździć w okresie gwarancji
Kierowałbym się raczej w stronę Korei, kia/Hyundai
franccc
Stały forumowicz

10 Gru 2021, 11:47

Automat w Mazdzie 3 to cvt?
Chyba jednak zostanę przy corolli do 60k można spokojnie znaleźć 2018 rocznik z lpg, Hyundai mi się nie podoba. Jest sporo mazd 3 z USA/Kanady, czy warto się nimi zainteresować?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy jednak lepiej szukać czegoś z polskiego salonu?
Adrian990
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Przeziębienie lub grypa, a czas reakcji kierowcy
    Mocne przeziębienie lub grypa mogą opóźnić czas reakcji kierowcy nawet o 10%. Dodatkowo na szybkość działania w sytuacji awaryjnej mogą także negatywnie wpływać zażywane leki. "Kierowca musi zachowywać się odpowiedzialnie. ...

10 Gru 2021, 16:16

Jeśli były delikatnie uszkodzone i zostały naprawione zgodnie ze sztuką to tak.
Biorąc jednak pod uwagę, że ktoś sprzedaje model z 2018 za cenę egzemplarzy z 2013 to raczej masz do czynienia z kupą gruzu

E: no nie wystarczyła tu wymiana zderzaka, błotnika i lampy
https://en.bidfax.info/mazda/3/268817-mazda-3-sport-2018-gray-20l-4-vin-3mzbn1k70jm196852.html
franccc
Stały forumowicz

10 Gru 2021, 20:24

franccc napisał(a):Jeśli były delikatnie uszkodzone i zostały naprawione zgodnie ze sztuką to tak.
Biorąc jednak pod uwagę, że ktoś sprzedaje model z 2018 za cenę egzemplarzy z 2013 to raczej masz do czynienia z kupą gruzu

E: no nie wystarczyła tu wymiana zderzaka, błotnika i lampy

EEtam nie ma co dramatyzować, uszkodzenie nie jest super mocne tylko auto jest dosyć drogie w naprawach blacharskich a cena rynkowa jest taka sobie.

Auto jest na WWLach więc można go umówić do aso.

Osobiście jak miały by być stany to coś droższego albo w wersji której nie ma w EU.

p.s.

W PL był za około 20k + akcyza, transport. Naprawa koło 15k.

Obejrzałem jeszcze raz foty i popatrzyłem na ceny gratów to jednak mogło tam coś iść na skróty :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Gru 2021, 15:10

Chyba jednak mazdę z USA sobie odpuszczę i zastanawiam się jeszcze nad aurisem z 2016 roku w hybrydzie. W zeszłym roku posiadałem takie samo auto z 2018 roku, tylko niestety po pół roku posiadania zostało skradzione. Czy znacie może jakieś dobre sytemy antykradzieżowe?
Adrian990
Nowicjusz

11 Gru 2021, 15:51

Autocasco
Jak ktoś będzie chciał to wsystko ukradnie, nikt hybrydowego aurisa nie ukradł bo akurat przechodził obok na parkingu, to nie golf 2
franccc
Stały forumowicz

11 Gru 2021, 21:35

franccc napisał(a):Autocasco
Jak ktoś będzie chciał to wsystko ukradnie, nikt hybrydowego aurisa nie ukradł bo akurat przechodził obok na parkingu, to nie golf 2

Hybrydowe Toyoty są w czołówce kradzionych aut-przynajmniej w okolicach Warszawy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

11 Gru 2021, 22:12

Mieszkam w Warszawie i niestety się o tym boleśnie przekonałem, zawsze mam ubezpieczenie ac. Zastanawia mnie jednak czy dołożenie np. immobilizera CAN zapewni mi większe zabezpieczenie przed złodziejami?
Oprócz toyoty myślałem jeszcze o Hondzie Civic, model który jest produkowany od 2015 roku. Czy ten samochód z silnikiem 1.5 jest awaryjny i drogi w naprawach czy może jednak jest godny uwagi?
Adrian990
Nowicjusz

16 Gru 2021, 10:50

Zdecydowałem się ponownie na hybrydową toyotę auris, jednak tym razem oprócz ac chciałbym zamonotować jakieś zabezpieczenie antykradzieżowe. Czy najlepsza będzie w tym przypadku blokada skrzyni bearlock czy może jeszcze są inne ciekawe alternatywy?
Adrian990
Nowicjusz