Nowa Fabia czy 4 letnia Toyota Corolla które?

17 Lut 2008, 22:29

Witam

Mam pytanko chce kupić auto i mam dylemat chciałbym nowe ale
posiadam 37 000 a za to kupie nową fabie z silnikiem 1,2 66koni
mechanicznych w wersji podstawowej, albo do wyboru mam toyote corolle
z 2003-2004(silnik 1,4 90 km) przebieg w granicach 40000-50000 z
lepszym wyposażeniem niż fabia. Dziekuje za porady
witlipa2006
Nowicjusz

18 Lut 2008, 10:19

Jedni lubią fabie a drudzy corolle kwestia gustu , ale ja bym proponował ci brać corolle ponieważ moim zdaniem jest ładniejsza , a w rankingach nie zawodności jest w czołówce i ma lepsze wyposażenie .
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

18 Lut 2008, 12:54

Odwieczny dylemat. Czy kupić auto gorsze ale nowe, czy lepsze, ale starsze.
Nie opłaca się kupować samochodów salonowych. Za taką samą, albo i wyższą cenę otrzymujesz samochód z gorszą marką (Toyota jest wyżej ceniona niż Skoda), z gorszym silnikiem i wyposażeniem. Efekt będzie taki, że szybę masz na korbkę, latem gotujesz się w ukropie, a przy wyprzedzaniu zamykasz oczy ze strachu.

Jeżeli wybierzesz Corollę, to masz zupełnie inny komfort prowadzenia, samochód o klasę wyższy (Fabia jest w tej samej klasie aut co Toyota Yaris), podczas upałów leci Ci chłodne powietrze, a przy wyprzedzaniu masz zapas mocy (z 90 KM nie poszalejesz, ale to wystarczy dla takiego samochodu).

Ale ile warte jest poczucie, że ma się nowy samochód, który nie ma prawa się popsuć?

Swoją drogą dla Corolli 50 tys. przebiegu to nie jest dużo zarówno dla silnika, jak i zawieszenia.

Ja bym wybrał Toyotę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2008, 19:47

Ja również polecałbym Ci wybrać Toyotę.
Co inni niezauważyli ale przy ewentualnej sprzedaży to więcej dostaniesz za Toyotę niz za Skodę.
Polecam Toyotę
Zbyszek
Początkujący

Miejscowość: Wałbrzych

20 Lut 2008, 15:30

A ja właśnie kupiłem 4 letnią corolle kombi, jeżdżę nią 2 dzień i jestem bardzo zadowolony. :D

Pozdrawiam
slavo
Nowicjusz

20 Lut 2008, 16:03

zależy czego od samochodu oczekujesz.Jeżeli jedzisz tylko po mieście i robisz max 10 tys rocznie do tego jesteś spokojnym kierowcą to Fabia.
Jednak co nowe to nowe a w Skodzie dostaniesz gwarancje.Jeśli natomiat zdarzają Ci się jakieś trasy od samochodu oczekujesz czegoś więcej niż tylko
wozidła to Toyota.Ja na Twoim miejscu poszukałbym jakiegoś kompromisu i wbyrał roczne 2 letnie auto.
np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka z bagażnikiem rowerowym FlexFix
    Opel Mokka to zupełnie nowy SUV który będzie dostępny ze zmodernizowanym bagażnikiem rowerowym FlexFix drugiej generacji, umożliwiającym przewożenie nawet trzech rowerów. Ulepszony system przewozu rowerów ...

21 Lut 2008, 22:57

Ja polecam Toyotę, bo japoniec będzie trwalszy i mniej awaryjny. Poza tym jak to któryś z kolegów wcześniej zauważył, nie opłaca się kupować aut salonowych. Bynajmniej według mnie.
RadmaX
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń