Nowa Honda HR-V piszczące hamulce

11 Sty 2018, 16:57

Witam

6 miesięcy temu zakupiłem nową Honde HR-V.
Od samego początku skrzypią mi hamulce przy lekkim hamowaniu przy małych prędkościach (<20 km/h), zazwyczaj kiedy podjeżdżam do świateł etc.

Zrobiłem już 7,000 km. Próbowałem je docierać poprzez gwałtowne hamowania przy małych jak i dużych prędkościach, nic nie pomogło.

Podjechałem do salonu Hondy i powiedziano mi, że hamulce jeszcze musiały się nie dotrzeć. Jeżeli chce by do nich zajrzeć to hamulce nie są objęte gwarancją ! (jeszcze tego nie potwierdziłem w książce gwarancyjnej).

Proszę o poradę co robić, czy faktycznie docieranie tyle czasu trwa ?

Pozdrawiam,
timtomtomek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1989
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda HR-V
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

11 Sty 2018, 17:10

timtomtomek napisał(a):Od samego początku skrzypią mi hamulce przy lekkim hamowaniu przy małych prędkościach (<20 km/h), zazwyczaj kiedy podjeżdżam do świateł etc.
Jak to skrzypią, może piszczą lub głośno szurają? Tam raczej nie ma co skrzypieć. Skrzypieć może pedał hamulca jak go wciskasz i puszczasz.

timtomtomek napisał(a):Podjechałem do salonu Hondy i powiedziano mi, że hamulce jeszcze musiały się nie dotrzeć.
No co ty po 7tyś. km :shock: nie ma takiej możliwości klocki z tarczami układają się przez kilka pierwszych hamowań.

Patrzyłeś czy coś się zmienia jak hamujesz na załączonym biegu bez wciśniętego sprzęgła i z wciśniętym sprzęgłem?
To skrzypienie dochodzi bardziej z przodu czy z tyłu?

Może to jakieś elementy gumowe skrzypią jak są bardziej obciążone podczas hamowania?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

11 Sty 2018, 17:30

Dzięki za odpowiedź.

Patrzyłeś czy coś się zmienia jak hamujesz na załączonym biegu bez wciśniętego sprzęgła i z wciśniętym sprzęgłem?

Bez różnicy, ten sam dźwięk się wydobywa. Przypomina mi on taki metaliczny dźwięk, wydobywający się raczej z przodu samochodu. Dźwięk identyczny jak na tym filmiku YouTube:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zauważyłem, że kiedy pada to dźwięku nie słychać.
timtomtomek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1989
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda HR-V
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Rok produkcji: 2017

11 Sty 2018, 18:04

timtomtomek napisał(a):Przypomina mi on taki metaliczny dźwięk, wydobywający się raczej z przodu samochodu. Dźwięk identyczny jak na tym filmiku
Jeżeli ten dźwięk jest podobny faktycznie do tego z filmiku to wygląda na to że to wina klocków które popiskują.

Serwis pewnie nic ci na to nie poradzi bo jak napisałeś nie jest to objęte gwarancją, a żeby pozbyć się problemu trzeba by było wymienić klocki.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

18 Lut 2018, 13:00

Tak, to skrzypienie klocków, cóż, są preparaty, które likwidują ten objaw ale znowu je demontuj. Piszczenie a docieranie, jedno z drugim nie ma nic wspólnego, klocki nowiutkie nie powinny piszczeć, najwyżej, nawet używane mogą przez chwile po wyjeździe z myjni. Przerabiałem już nowe klocki Textar(najtrwalsze), Ferodo, Remsa, Steinhof Tarnow, Motorcraft Automotive(tania chińszczyzna) i jeszcze dwie b.tanie chińskie firmy i nigdy żadne mi nie piszczały, wiec wnioskuje, że wina będzie leżeć raczej po stronie tarcz, które w sparowaniu z innymi klockami mogą nie piszczeć.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)