Mondeo mk3 tarcze i klocki jakie kupić fordowskie czy inne?

01 Lis 2017, 03:11

Tarcze fordowskie będą dobre czy lepsze inne?
Hehe89
Początkujący

Zdjęcia: 14
Auto: vw

09 Lis 2017, 11:22

Jak masz możliwość kupienia oryginalnego kompletu w dobrej cenie to myślę że nie ma co szukać innych. Jak już decydujesz się na inne np. ATE, TRW, Textar to pamiętaj żeby komplet był jednej firmy chodzi o klocki i tarcze.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Sty 2018, 17:44

Jeżdże na komplecie delphi, chodzi cicho nic nie bije także jakość spoko
damianj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 2002
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: toyota auris
Silnik: 1.6 132km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

06 Sty 2018, 19:10

A ja mam takie małe pytanko :
Hehe89 napisał(a):Tarcze fordowskie

A Ford produkuje tarcze albo klocki?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Sty 2018, 19:29

MotoAlbercik napisał(a):A Ford produkuje tarcze albo klocki?
Nie produkuje tak samo jak tarcz hamulcowych, zacisków itd. są firmy które się w tm specjalizują i produkują dane podzespoły dla danej marki z ich logo. Z tego co wiem dla Forda te części produkowane były na pierwszy montaż przez ATE, Jurid i Motorcraft ale też były robione przez Bosch, Ferodo i Zimmermann.
Umowy z podwykonawcami zmieniają się co jakiś czas więc ciężko jest tu stwierdzić jednoznacznie kto np. był producentem na pierwszy montaż klocków dla Forda pięć lat temu :)
Oryginalne klocki zawsze będą oznaczone znaczkiem marki i ciężko jest sprawdzić który z podwykonawców produkował daną część. Czasem na zaciskach był dodatkowy mały znaczek np. ATE oprócz Forda.
Kacper
Forumowicz VIP

08 Sty 2018, 22:35

Kacper napisał(a):Nie produkuje tak samo jak tarcz hamulcowych, zacisków itd. są firmy które się w tm specjalizują i produkują dane podzespoły dla danej marki z ich logo.

Otóż to :ok: Więc nie iwem co miał na myśli autor tematu, pisząc, czy ma kupić klocki fordowskie czy inne....
JA proponuję Ferodo - stara dobra firma. Też produkowała dla forda.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...

11 Sty 2018, 16:41

MotoAlbercik napisał(a):Otóż to :ok: Więc nie iwem co miał na myśli autor tematu, pisząc, czy ma kupić klocki fordowskie czy inne....
Pewnie chodzi o te z logo "Ford".
MotoAlbercik napisał(a):JA proponuję Ferodo - stara dobra firma
Ważne żeby kupił klocki i tarcze tej samej firmy wtedy najlepiej będą zgrane i w ten sposób jest największa szansa że uniknie ewentualnych problemów typu piszczenie itd.
Kacper
Forumowicz VIP

13 Lut 2018, 17:55

Mialem obsze4ne materialy w reku na temat tarcz i klockow ham.okazuje sie,ze naprawde obecnie tarcze ham.jakie by nie kupil sa wysokiej jakosci,natomiast jesli chodzi o klocki ham.tutaj lepiej jest zainwestowac w te markowych producentow.Ja ostatnio na przekor tym zaleceniom kupilem klocki ham.do Mercedesa za 90 zl z kosztem wysylki,no i co?Spisuja mi sie rewelacyjnie,swietnie hamuja i nie piszcza.Najlepsze zostawiam na koniec.Tyle zaplacilemza caly komlet czyli przod i tyl :D Wymienilem tez w tym samym czasie wszystkie przewody gietkie,roznica w zachowaniu ukl.hamulcowego jest tak znaczna,ze szok.Dawniej pedal byl gumiasty,teraz twardy ,bierze juz od samej gory,no ale tego sie spodziewalem.Piszecie tylko o tarczach,klockach,zwroccie uwage na przewody gietkie.Wybralem TRW gdyz najpierw poczytalem ,ktore sa najlepsze,przewody.Tarcze hamulcowe nowe TRW tyl rozczarowaly mnie natomiast,po kilku tys.km wygladaja gorzej niz oryginalne ATE z przodu,ktore najprawdop.sa w aucie od nowosci(310 tys.km) i jeszcze nie zmuszaja mnie do wymiany.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)