REKLAMA
Witam ponownie,
Miałem już puga sprzedawać, ale dałem się namówić na sprawdzenie auta przez jeszcze jedną osobę i wyszły rzeczy które trochę dają cień szansy że może jednak silnik niekoniecznie jest do remontu.
Zacznę od tego że ostatni mechanik stwierdził, że może być delikatny wyciek z tego miejsca (załączam obrazek)
To jest model silnika jaki ja posiadam i właśnie to łączenie które zaznaczyłem na czerwono jest podejrzane o wyciek.
Gdy zaczeło mi walić olejem mechanik stwierdził, że wszystko w aucie suche i na pewno olej wali właśnie tędy lub pod uszczelką głowicy, bo wszędzie indziej jest ok.
No dobra, a teraz niedawno inna osoba obejrzała auto i stwierdziła że
wywaliło simmering na wale (był wymieniany z 10 miesięcy temu).
Padło podejrzenie na niedrożną odmę jako przyczynę że non stop puszczają uszczelnienia.
Próba z korkiem wlewu oleju i tu niespodzianka, bo zamiast dmuchać powietrzem, było podciśnienie - zasysało do środka, w momencie wyciągania korka było słychać gwizd zasysanego powietrza. To zasysanie nie jest chyba jakoś mega wielkie. Po zdjęciu korka silnik zaczął mocno telepać - ale to chyba zdrowy objaw.
Ponoć zasysanie też może być spowodowane odmą w pokrywie zaworów - uszkodzeniem membrany (?)
No i moje pytanie, czy faktycznie uszkodzona odma może powodować zasysanie przez korek wlewu ?
Czy ten sam element może powodować wypychanie uszczelniaczy ?
Może tak być że pod pokrywą jest podciśnienie a pod głowicą nadciśnienie ?
Bo tak na logikę nic tu do siebie nie pasuje, jakby wypchało uszczelniacz to raczej by wiało z tego korka nie na odwrót ?
Dziwna sprawa, tymbardziej że ta pokrywa była już 2 razy wymieniana.
Raz jak auto gasło na postoju i falowały obroty, po tej wymianie objawy ustały.
Drugi raz jak był wyciek oleju z oszczelki pod pokrywą (choć nie jestem przekonany słuszności diagnozy dotyczącej tego wycieku...).
W każdym razie teraz obroty nie falują, auto normalnie się zbiera, normalnie jeździ.
Jestem już mega zakłopotany bo każdy mechanik gada co innego i teorie każdych wzajemnie się wykluczają...