Opel Zafira A - tryb awaryjny - problem z olejem?

12 Lip 2020, 10:27

Witam. Mam Zafirę A 1.6 beznyna. Wczoraj przejechałem samochodem około 30km, po czym wjechałem na autostradę. Po około 5km silnik przeszedł na tryb awaryjny i zaczął głośno stukotać - coś jak diesel albo traktor.
Po uruchomieniu silnika kontrolka zgasła ale silnik stukotał dalej, i po około 2km sytuacja się powtórzyła. Dolałem na szybko około 250ml oleju, silnik już nie stukotał i udało mi się zawrócić (około 30km) żeby zjechać z autostrady - prędkośc około 110km/h. Na krótkich odcinkach około 15km normalnej jazdy 50-70km/h wszystko niby jest w porządku, jednak jutro szykuje mi się kolejny wyjazd ponad 200km autostradą, i nie chciałbym aby sytuacja się powtórzyła.

Odczytałem kod błędu i jest to bodajże E(?) 0607, według internetu jest to błąd "Obieg prądowy czujnika spalania stukowego", czy możliwe że przez niski poziom oleju, silnik zaczął stukać a komputer zdiagnozował to jako błąd czujnika?
BrakemySilent
Nowicjusz

14 Lip 2020, 10:19

Jaki poziom oleju miałeś na bagnecie?
BrakemySilent napisał(a):czy możliwe że przez niski poziom oleju, silnik zaczął stukać a komputer zdiagnozował to jako błąd czujnika?
Raczej nie bo olej tu nie ma nic do spalania stukowego chyba że jego mała ilość spowodowała przegrzanie silinka.

Najczęściej spalanie stukowe występuje przy źle wyregulowanym zapłonie lub nieodpowiedniej liczbie oktanowej paliwa. Takie spalanie stukowe zwane detonacyjnym jest bardzo niebezpiecznym zjawiskiem i może prowadzić w konsekwencji nawet do trwałego uszkodzenia silnika na skutek jego przegrzania. Dlatego warto tu uważać jak się pojawi i najlepiej nie kontynuować jazdy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Lip 2020, 16:25

Pytanie,ile oleju było w silniku,po dolaniu 250 ml ile pokazał wskażnik,miarka?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Hybrydowe hity pierwszej połowy 2019 roku w Polsce
    Produkujący od 22 lat samochody z napędem hybrydowym, japoński koncern Toyota w tym roku na polskim rynku bierze niemal wszystko. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR, w segmencie aut z napędem spalinowo-elektrycznym, ...