Nowa polisa u tego samego ubezpieczyciela

23 Cze 2019, 20:42

Witam serdecznie.
Wyliczone przeze mnie OC w kilku kalkulatorach wynosi minimalnie 690-750zł (i jest wyższe o 100-150zł) od tego z ubiegłego roku. Żadnych szkód. Parametry dla jakich wyliczałem składkę:
- Jetta 2005 1.9tdi trendline 105KM- immobiliser
- wykupuję ubezpieczenie tylko OC od 6 lat (bez przerw)
- garaż indywidualny, km do 5000 bądź trochę ponad
- rok urodzenia 1990, jedyny kierowca, brak dzieci, prawo jazdy od styczeń 2013
- licznik 207 tys.
Mam taki problem, że na stronie AXA wychodzi mi 450zł najtańsze (gdy wybiorę innego ubezpieczyciela) , bo aktualnie u nich mam i nie można tego wyliczyć, tylko zadzwonić do działu przedłużeń.
Czy da się jakoś zrobić, aby u nich wypowiedzieć i zakupić nową polisę taką jak powyżej? OC mam do 19 lipca 2019.
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

23 Cze 2019, 22:16

dreamer napisał(a):Czy da się jakoś zrobić, aby u nich wypowiedzieć i zakupić nową polisę taką jak powyżej? OC mam do 19 lipca 2019.
Kupujesz polisę u nowego ubezpieczyciela od daty zakończenia tej którą masz aktualnie czyli nowa polisa powinna obowiązywać od dnia 20 lipca. Wtedy u aktualnego ubezpieczyciela musisz złożyć pisemne wypowiedzenie najpóźniej na jeden dzień przed wygaśnięciem ochrony.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Cze 2019, 15:15

Może źle się wyraziłem. Chciałbym wypowiedzieć obecne OC Axie i kupić u nich ponownie, ale musiałbym być nowym klientem aby zakupić po cenie, którą wyliczyłem. Tak mi się zdaje, że te 450zł to tylko dla ludzi spoza Axy.
dreamer
Początkujący

24 Cze 2019, 15:35

Nie prościej wykonać do BO telefon i wprost im o tym powiedzieć-? Po rozmowie sam zadecydujesz,w zależności od tego co ci konsultant powie.A swoją drogą AXA nie cieszy się uznaniem kierowców-szczególnie gdy toczą bój o likwidację szkody komunikacyjnej i wypłatę odszkodowania.Poczytaj fora.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

24 Cze 2019, 15:58

dreamer napisał(a):Chciałbym wypowiedzieć obecne OC Axie i kupić u nich ponownie, ale musiałbym być nowym klientem aby zakupić po cenie, którą wyliczyłem
Tak się nie da bo twoje dane mają i nie będziesz nowym klientem ale przedłużając na pewno dostaniesz bardzo podobny rabat jak o tym powiesz że tak wyszło i było dużo taniej. Ja kiedyś tak zrobiłem i powiedziałem że w takim razie rezygnuję to okazało się że dostałem jeszcze dodatkowo jakiś rabat :) i już nie opłacało mi się rezygnować.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Cze 2019, 15:03

Zostawiłem numer wczoraj, ale do dzisiaj cisza. Może i racja z poziomem AXY? Zobaczymy czy się w ogóle odezwą :mrgreen:
Mam jeszcze kilkanaście dni. Czytałem jeszcze takie opinie, że optymalnie kosztowo jest zakup 3-4 tygodnie przed końcem, bo w ostatnim tygodniu potrafią naciągnąć. Doświadczyliście takiej praktyki?
dreamer
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 2017 - wersja amerykańska
    Wiemy już, jak będzie wyglądała Corolla 2017 dostępna w Ameryce. Bestseller Toyoty ma przeprojektowany przód, unowocześnione wyposażenie we wnętrzu i nowe systemy bezpieczeństwa. Górny grill jest teraz jeszcze ...
    Technologia, która wspiera koncentrację kierowcy
    Kierowcy firmowi pokonują najczęściej o wiele większe przebiegi od właścicieli samochodów prywatnych. Dlatego też częściej narażeni są na niebezpieczne sytuacje. Oto systemy, które dbają o bezpieczeństwo kierowcy. ...

20 Lip 2019, 22:36

Chciałem dokończyć temat. Poszło tak. Dostałem propozycję przedłużenia z AXY na 568zł (50zł mniej niż w roku ubiegłym), ale zaczekałem z płatnością do 18 lipca i wyliczyłem ponownie w rankomacie. Znalazła się oferta za 675zł. Wybrałem kontakt telefoniczny i agentka odjęła kilka opcji, których ja nie mogłem i cena spadła do 530zł w ofercie UNIQUA (OC, mini assitance, nnw).
dreamer
Początkujący