Nowe 1.2 TSI 105KM VW Polo czy Skoda Fabia

17 Kwi 2012, 23:09

Witam,
Mam problem z wyborem nowego auta w kwocie do około 60k
Wahamy się pomiędzy Polo w wersji highline optimum a Skodą fabią w wersji Elegance. Chciałbym się poradzić pod względem technicznym, zawieszenie, układ kierowniczy i inne części czy różnią się jakością i ceną ewentualnej wymiany?
Zauważyłem że Skode można dostać kilka tysięcy taniej w takim samym wyposażeniu + kilka dodatkowych bajerów.
Samochód ma służyć do miejskiej jazdy od czasu do czasu dłuższe trasy po max 100km. Rocznie do 10 000km
Co proponujecie, jakie są wady poszczególnych modeli, który powinniśmy wybrać i dlaczego akurat ten? A może jest jakaś lepsza alternatywa?

Dodam że byliśmy w salonie VW i polo miło nas zaskoczyło, nie widzieliśmy jeszcze w środku skody ale to dlatego że mamy dalej do salonu i nie było jeszcze okazji się wybrać.

Z góry dzięki za pomoc
michalo051
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2011
Auto: Fiat Panda 1.1 54km

18 Kwi 2012, 11:31

Jak dla mnie VW Polo z racji lepszego wyglądu. Fabia jest strasznie paskudna i gorzej wykończona w środku. Ale jeśli Ci się podoba to będzie chyba lepszym wyborem patrząc na suche dane.
Niepewny jest silnik 1,2TSI w kwestii trwałości. W eksploatacji jest świetny.

Najlepszym wyborem w tej klasie jest Kia Rio 1,4/109KM w najbogatszej wersji wyposażenia XL za 53.490 zł
Ma największe wnętrze w klasie i jest tańsze od wspomnianych.
link do podglądu auta w tej wersji wyposażenia z mniejszym silnikiem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Za 60k jednak rozejrzałbym się za czyms z segmentu C lub B+ - o wiele ciekawsze wybory ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Kwi 2012, 14:45

Jakoś nie jestem przekonany do tych marek Kia i Huyndai. Wiem że znajomy ma golfa w 1.4 TSI I chyba 160km i jest bardzo zadowolony pod względem jakości auta już kilka lat jeździ tym golfem.

Chciałbym wiedzieć czy jeżeli chodzi o wymianę po gwarancji części typu Amortyzatory, wahacze itp... to czy bardzo różni się koszt części i robocizna w przypadku VW a skody ?
michalo051
Nowicjusz

18 Kwi 2012, 15:52

Ja również nie polecam Polówki i to jeszcze w takie cenie. Silniki TSI są bardzo awaryjne, w 1.2 oczywiście problemy z rozrządem, w slabszej wersji padały wtryski. Polecam przeczytać:
http://i.minus.com/jfNU7IfluZyF7.png
http://forum.skodaclub.pl/skoda-yeti/wt ... 51-15.html
[link do AutoGaleria wygasł]
http://forum.octaviaclub.pl/printview.php?t=43392

Dużą awaryjność potwierdzają choćby raporty TUV, gdzie w najnowszej edycji Polo jest na fatalnym 90 miejscu za Alfa 147 czy francuzami ;)

W tej cenie to jak już dzida wspomniał spokojnie można znaleźć dobrze wyposażonego kompakta np. Citroena C4 w wersji Selection
Renault Megane z 1.4TCe
czy Cruza

Z takich mniejszych to np. Citroen C3 w wersji Exclusive z navi, automatyczna klima i wszystkimi możliwymi dodatkami kosztuje 54 tysiące. W 60 tysiącach spokojnie zmieścisz się również ze 120 konnym silnikiem VTi. Polo to niestety mocno przeceniony samochód.

A co do części w Fabii i Polo to np. amortyzatory i wahacze są wspólne.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

18 Kwi 2012, 16:09

A jak się to ma do podstawowych silników 1.4 85km od vW dużo bardziej jest mułowaty i czy też bywają z nim problemy ?
I czy dużo więcej spali ?
michalo051
Nowicjusz

18 Kwi 2012, 18:24

Ja bym brał polo ale nie 1.2 tsi tylko prosty 1.4 85km(w zupełnosci wystarcza i jest mniej awaryjny).
Ogólnie naprawde dobre i ładne auto,a do tego wykonczone najlepiej w swojej klasie
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe porządki w samochodzie
    Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...

18 Kwi 2012, 18:43

Spalanie na podobnym poziomie przy czym dynamika silnika Citroena lepsza (wg. danych katalogowych C3 jest aż o 1,5 sekundy lepszy w sprincie do 100).

Ogólnie naprawde dobre i ładne auto,a do tego wykonczone najlepiej w swojej klasie

Cóż z tym wykończeniem można się kłócić. Moim zdaniem materiały użyte w Citroenie spokojnie dorównują VW.
Libre
Aktywny

18 Kwi 2012, 18:55

Czytałem gdzieś że ten silnik ostatnio miał nową akcje serwisową polegającą na założeniu podkładki przed turbo.
W sumie to autko nie będzie zbyt dynamicznie eksploatowane. Ale jak nie patrząc to ten 1.2 TSI jest teraz montowany w skodach, vW (nawet te droższe sedany) seatach. I jeżeli od nowości będziemy dobrze eksploatować autko to może nie będzie z nim takich problemów.
Już sam nie wiem. Co do citroena c3 to nie podoba mi się zupełnie z zewnątrz. Oglądaliśmy Audi A1. Pięknie się prezentuje ale niestety koszt koło 80k. ;)

Czekam na więcej opinii i porad ;)
michalo051
Nowicjusz

18 Kwi 2012, 19:00

Fabia z 1.2 TSI to super propozycja ale za ~45tyz. zł, szkoda, że ten silnik póki co jest tak niedopracowany bo mi się nim naprawdę miło jeździło.
Więcej jednak moim zdaniem nie jest warta, głównie przez estetykę.
Polo z kolei jest po prostu za drogie, C3 naprawdę pod żadnym względem nie odstaje, ostatnio też pojawiło się 208 któremu warto się przyjrzeć.
Ja zaproponuje dwa auta których nie wziąłeś pod uwagę.
Seat Ibiza-techniczny bliźniak Polo, cena na poziomie Fabii a samochód zestrojony nawet fajniej niż Polo(chodzi o układ jezdny).
Alfa Romeo MiTo- za 55tys. zł masz już 1.4 T-Jet, z samochodem niestety nie miałem do czynienia ale to Alfa więc pewnie oferuje dużo radości z jazdy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Kwi 2012, 19:11

Przy czym Ibizy warto szukać w wersji po lifcie. Polepszono niby jakość materiałów wewnątrz, a wersja Style z 1.2 TSi to wydatek z 52k ;)
Libre
Aktywny