Cześć Na początku przyszłego roku moja rodzina powiększy się do 2+1. Czas ten zbiega się z wymianą auta w firmie i mam spory problem co wybrać. Gdyby samochód miał być używany tylko w systemie 2+1 to problemu by nie było, ale kilkanaście razy w roku chciałbym nim pojechać w składzie 4 osoby dorosłe plus dziecko - zazwyczaj około 100km ale raz/dwa razy w roku gdzieś nad morze, do Włoch czy Chorwacji.
Po wielu dniach spędzonych na poszukiwaniach, które teraz sa troche trudniejsze niz przed koronawirusem, zostały mi w zasadzie 2 auta i wybór między sercem a rozumem:
1) Serce - Focus ST kombi 2.0 EcoBlue 190KM - świetne prowadzenie i coś fajniejszego niz zwykła wersja, ale boję się, że dwie osoby z tyłu i fotelik na dłuższej trasie to może być kiepski pomysł
2) Rozum - Seat Tarraco 1.5 TSI 150KM - miejsca bardzo dużo ale frajda z jazdy niewielka
Jest jeszcze Renault Talisman 1.3 TCE po liftingu, który zachęca automatem i przestrzenią, ale póki co to nie można go jeszcze zobaczyć więc zostaje jako opcja awaryjna.
Co odpadło? Superb - za dużo ich na drogach Kodiaq - Tarraco bardziej mi się podoba 508 - strasznie ciasny w środku
Budżet - 100 tysięcy netto, samochód na 4 lata, spalanie nie jest najwazniejsze
Jakie są Wasze opinie w tej sprawie? Może ktoś ma doświadczenie w podróżach z trójką z tyłu w autach wielkości Focusa?
1.5 jest za słaby do tak dużego auta jak Taracco, tzn.do miasta będzie ok, ale w trasę słabo. Do tego spali w tak dużym aucie minimum 8l, ale na autostradzie więcej.
Moim zdaniem lepszy będzie Focus, a najlepiej coś z segmentu D (Passat, Superb, Mazda 6) lub SUV z dieslem (np. Kodiaq 2.0 TDI, X-Trail).
Nie wyobrażam sobie zbytnio 2 dorosłych i fotelika z tyłu w kompakcie. Do aut pokroju Tarraco lepszy będzie większy silnik, najlepiej diesel. Benzyna jednak sporo spali przy takim klocu.
Też się obawiam, że w kompakcie, nawet dość przestronnym, dwie osoby tyłu w towarzystwie dziecka w foteliku po dłuższej podróży będą mocno zmęczone.
Teraz jeżdżę i30 z silnikiem 120KM MPI więc ta kiepska dynamika Tarraco mnie nie przeraża. Ale oczywiście lepszy byłby mocniejszy silnik. Niestety to już ponad budżet który mam do dyspozycji.
A CRV 1.5?
Ostatnio edytowany przez Kirion 26 Cze 2020, 19:43, edytowano w sumie 2 razy
Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować? Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
Lexus LC500h hybrid – 4,9 sek., 359 KM Model LC powstał jako urzeczywistnienie idei, wyrażonej w zaprezentowanym w 2012 roku na Salonie Samochodowym w Detroit samochodzie koncepcyjnym LF-LC (Lexus Future Luxury Coupe). Firma nie planowała jego komercyjnej kontynuacji, ...
Marcel2727 napisał(a):Nie brałbym wyżyłowanego TSI, zdecydowanie z rozumem te silniki nie mają za wiele wspólnego. Siedem miejsc? Fajnie, ale co z resztą?
Juz nie przesadzaj z tym wyzylowaniem, prawie 2 dekady temu VAG robil moce 200+ z 1.8T a teraz 150 z niewiele mniejszego to juz takie wyzylowanie? Poza tym jakie to ma znaczenie? skoro autor szuka auta na 4 lata a seat daje gwarancje na 5
Samochód będzie brany w najem na 4 lata i przejedzie w tym czasie jakies 100-120 tysięcy. Tyle chyba przeżyje, a po tym czasie to już nie moje zmartwienie.
Niestety ze względu na najem to chyba stockowe odpadają.
Co do jazdy zapakowanym autem to w zeszłym roku zajechałem do Włoch i objechałem całą Toskanię Tipo 1.4 95KM w 4 osoby i wcale za zawalidrogę nie robiłem więc to też pewno kwestia sposobu jazdy. Oczywiście czego innego oczekuje się jadąc samemu, a czego innego w pełnym zestawie. Dla mnie frajda z jazdy to przede wszystkim zakręty i odpowiednie czucie drogi i tu się obawiam, że Tarraco będzie słabe pod tym względem.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.