Nowe 130 tys PLN rodzina 2+1 okazjonalnie 4+1 - serce czy rozum?

26 Cze 2020, 10:17

Cześć
Na początku przyszłego roku moja rodzina powiększy się do 2+1. Czas ten zbiega się z wymianą auta w firmie i mam spory problem co wybrać. Gdyby samochód miał być używany tylko w systemie 2+1 to problemu by nie było, ale kilkanaście razy w roku chciałbym nim pojechać w składzie 4 osoby dorosłe plus dziecko - zazwyczaj około 100km ale raz/dwa razy w roku gdzieś nad morze, do Włoch czy Chorwacji.

Po wielu dniach spędzonych na poszukiwaniach, które teraz sa troche trudniejsze niz przed koronawirusem, zostały mi w zasadzie 2 auta i wybór między sercem a rozumem:

1) Serce - Focus ST kombi 2.0 EcoBlue 190KM - świetne prowadzenie i coś fajniejszego niz zwykła wersja, ale boję się, że dwie osoby z tyłu i fotelik na dłuższej trasie to może być kiepski pomysł

2) Rozum - Seat Tarraco 1.5 TSI 150KM - miejsca bardzo dużo ale frajda z jazdy niewielka

Jest jeszcze Renault Talisman 1.3 TCE po liftingu, który zachęca automatem i przestrzenią, ale póki co to nie można go jeszcze zobaczyć więc zostaje jako opcja awaryjna.

Co odpadło?
Superb - za dużo ich na drogach
Kodiaq - Tarraco bardziej mi się podoba
508 - strasznie ciasny w środku

Budżet - 100 tysięcy netto, samochód na 4 lata, spalanie nie jest najwazniejsze

Jakie są Wasze opinie w tej sprawie?
Może ktoś ma doświadczenie w podróżach z trójką z tyłu w autach wielkości Focusa?
Kirion
Nowicjusz

26 Cze 2020, 10:32

Toyota Prius +

Za zaoszczędzoną kasę na paliwie można kupić drugie auto do luźniejszej jazdy.

:D

Już na poważnie to bierz śmiało Focusa, 4 osoby bez problemu się tam zmieszczą nawet z dzieckiem.

Nie brałbym wyżyłowanego TSI, zdecydowanie z rozumem te silniki nie mają za wiele wspólnego. Siedem miejsc? Fajnie, ale co z resztą?

Talisman badziewie, silnik 1.3 i automat :shock:
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

26 Cze 2020, 10:58

1.5 jest za słaby do tak dużego auta jak Taracco, tzn.do miasta będzie ok, ale w trasę słabo. Do tego spali w tak dużym aucie minimum 8l, ale na autostradzie więcej.

Moim zdaniem lepszy będzie Focus, a najlepiej coś z segmentu D (Passat, Superb, Mazda 6) lub SUV z dieslem (np. Kodiaq 2.0 TDI, X-Trail).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

26 Cze 2020, 16:34

Nie wyobrażam sobie zbytnio 2 dorosłych i fotelika z tyłu w kompakcie. Do aut pokroju Tarraco lepszy będzie większy silnik, najlepiej diesel. Benzyna jednak sporo spali przy takim klocu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

26 Cze 2020, 19:51

Też się obawiam, że w kompakcie, nawet dość przestronnym, dwie osoby tyłu w towarzystwie dziecka w foteliku po dłuższej podróży będą mocno zmęczone.

Teraz jeżdżę i30 z silnikiem 120KM MPI więc ta kiepska dynamika Tarraco mnie nie przeraża. Ale oczywiście lepszy byłby mocniejszy silnik. Niestety to już ponad budżet który mam do dyspozycji.

A CRV 1.5?
Ostatnio edytowany przez Kirion 26 Cze 2020, 20:43, edytowano w sumie 2 razy
Kirion
Nowicjusz

26 Cze 2020, 20:34

Może inaczej - na co dzień taka dynamika i spalanie będą na akceptowalnym/dobrym poziomie, ale 4+1 + bagaże... Może być ciężko.

Bierzesz pod uwagę również auta ze stocka? Wtedy powinno być taniej
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

26 Cze 2020, 21:27

Marcel2727 napisał(a):Nie brałbym wyżyłowanego TSI, zdecydowanie z rozumem te silniki nie mają za wiele wspólnego. Siedem miejsc? Fajnie, ale co z resztą?

Juz nie przesadzaj z tym wyzylowaniem, prawie 2 dekady temu VAG robil moce 200+ z 1.8T a teraz 150 z niewiele mniejszego to juz takie wyzylowanie?
Poza tym jakie to ma znaczenie? skoro autor szuka auta na 4 lata a seat daje gwarancje na 5
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Cze 2020, 21:57

Samochód będzie brany w najem na 4 lata i przejedzie w tym czasie jakies 100-120 tysięcy. Tyle chyba przeżyje, a po tym czasie to już nie moje zmartwienie.

Niestety ze względu na najem to chyba stockowe odpadają.

Co do jazdy zapakowanym autem to w zeszłym roku zajechałem do Włoch i objechałem całą Toskanię Tipo 1.4 95KM w 4 osoby i wcale za zawalidrogę nie robiłem więc to też pewno kwestia sposobu jazdy. Oczywiście czego innego oczekuje się jadąc samemu, a czego innego w pełnym zestawie. Dla mnie frajda z jazdy to przede wszystkim zakręty i odpowiednie czucie drogi i tu się obawiam, że Tarraco będzie słabe pod tym względem.
Kirion
Nowicjusz