Opel czy Skoda, co wybrać?

09 Mar 2020, 09:29

Witam, myślę o zakupie nowego auta i na chwilę obecną zastanawiam się na 2 modelami. Opel Astra lub Skoda Octavia, benzyna. Chciałbym wydać +/- 75 tyś. Oczywiscie jak się uda taniej to będzie super. Auto wykorzystuje głównie do jazdy po mieście, dojazdy do pracy. 2, 3 razy w roku jakiś wyjazd na urlop. Rodzina 4 osobowa. Na chwilę obecną mam Astrę 3, jeśli chodzi o gabaryty to takie auto mi wystarcza. Myślę, oczywiscie o kupnie auta w jakiejś promocji. Przewidywany czas użytkowania, na pewno 5-7, lat może dłużej. Jeśli ktoś z Was może mi doradzić to będę wdzięczny. Może polecacie jakieś inne auto w tej cenie.
Ostatnio edytowany przez mike, 09 Mar 2020, 18:55, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Temat przeniesiony w odpowiednie miejsce. Zwracaj większą uwagę gdzie zakładasz wątki
RafalSSS
Nowicjusz

09 Mar 2020, 19:33

Ja celowałbym w Toyota Corolle sedan z hybrydą.

Ewentualnie Kia Stonic - gwarancja Ci pasuje do użytkowania, auto typu miejski SUV.

Z tej samej marki jest jeszcze Ceed. Patrząc na testy to ma naprawdę niezłe osiągi w spalaniu i moc jest przyzwoita.

Jeśli chcesz coś pewnego to Hyundai i30.

Coś lepszego w prowadzeniu? Ford Focus.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

09 Mar 2020, 19:59

Ja bym stawiał na Opla Astrę :) Fajne zgrabne autko
hubertwojtas
Nowicjusz

09 Mar 2020, 20:41

Stonic odbierałem dla rodziny w piątek z salonu, bardzo ciekawe, zgrabne i dobrze wyposażone auto za rozsądną cenę.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

09 Mar 2020, 21:50

Witam, dzięki za porady. Myślę, że na pewno wezmę je pod rozwagę. Corolla w hybrydzie to ciekawa opcja, ale myślę że mocno przekracza mój budżet. Kia Stonic, faktycznie wygląda na fajne autko, jedyny minus, to wydaje mi się, że ma mniejszy bagażnik niż moja Astra. Natomiast Ceed i Hyundai i30, tez wyglądają bardzo fajnie i bagażnik nawet parę litrów większy. No i wszystkie te 3 modele mają fajne ceny, szczególnie na wyprzedażach z 2019.
RafalSSS
Nowicjusz

09 Mar 2020, 23:00

Stonic 1.0T, 5 biegowa, wersja L z lakierem metalic wyszła 65900. Na jazdę testową mieliśmy wersję 6 biegowa, XL z pełnym wyposażeniem, bardzo przyjemnie się tym jeździ, na miasto czy do jazdy wokół komina wystarczy. Bagażnik ma podwójną podłogę więc duże walizki też wejdą. Co ciekawe w środku jest więcej miejsca niż wygląda z zewnątrz.
Rzuć okiem też na Xceed o ile będzie w budżecie.
Stonic wygrał zdecydowanie z oplem crossland.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

10 Mar 2020, 17:28

Nie ma co dramatyzować i co do Stonic da się kupić LPG za 4 tys. w miejsce koła zapasowego :roll: Takie coś to widziałem tylko u Dacii - a tam samochody to zwyklaki, więc ekonomicznie to auto jest mocno na plus. Starczyłoby pewnie też na pakiet bezpieczeństwa i automat :ok:

Ceed może być z silnikiem wysokoprężnym, ale to już Cię pewnie mało interesuje. Co do Corolli do gry wchodzi jeszcze najtańsza wersja.

Dorzuciłbym Elantre chociaż mówiąc szczerze za taką kasę jest to dla mnie zwyklak :/
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Mar 2020, 17:46

I Stonic, i Xceed wyglądają bardzo ładnie. A cena Stonica jest zachęcająca. Xceed już jednak trochę droższa, choc to kwestia do przemyślenia. Więc na pewno będę brał oba modele pod uwagę. Zgadzam się też, że Kia to lepsza opcja niż Crossland, który szczerze mówiąc, nie podoba mi sie. Gazu nie planuję zakładać, diesel również odpada.
Co do Elantry i Corolli w podstawowej wersji, to nie wiem czy jednak nie wybrałbym Elantry. Jednak, jakoś bardziej skupiam się na kompaktach, myślę że tego typu auto bedzie dla mniej bardziej funkcjonalne niż sedan.
RafalSSS
Nowicjusz

10 Mar 2020, 19:53

Mylisz rodzaj nadwozia z segmentem, bo owszem Corolla to sedan, ale segment C czyli tak zwany kompakt - spójrz na Corolle hatchback (chyba tak to się zwało, ale to wciąż to same auto tylko inny tył) to zobaczysz, że to ten sam segment co Ceed.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Cze 2020, 16:49

Panowie, wznawiam temat, pojawił się jeszcze jeden ważny punkt. Bagażnik, 400 litrów +. Moja obecna Astra H ma 375 l i potrzebuję trochę więcej.
RafalSSS
Nowicjusz

21 Cze 2020, 11:02

Astra K ma mniejszy bagażnik, musiałbyś brać kombi. Poza tym te nowe silniki 1.2 są takie sobie.
Ja bym zerknął na:
Renault Megane 1.3
Kia cee'd
Hyundai i30
Toyota Corolla 1.2
Suzuki SX4 Scross
Skoda Octavia III
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

21 Cze 2020, 14:25

RafalSSS napisał(a):Panowie, wznawiam temat, pojawił się jeszcze jeden ważny punkt. Bagażnik, 400 litrów +. Moja obecna Astra H ma 375 l i potrzebuję trochę więcej.

Jeżeli sedan Ci odpowiada i kupujesz na dłużej, to najpewniejszym wyborem będzie Elantra. Prosty silnik, nie ma co się psuć, a i bagażnik spory. Albo goły Tucson, też spoko auto, ale na granicy zasięgu(budżet), trzeba by szukać jakiegoś demo, ale golasów raczej na demo nie biorą. Czasem można trafić na zarejestrowany, ale bez przebiegu.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

21 Cze 2020, 15:03

RafalSSS napisał(a):myślę że tego typu auto bedzie dla mniej bardziej funkcjonalne niż sedan.

Sedan odpada. Z SUV-ów fajną opcją jest Suzuki, dynamiczny silnik z rozsądnym spalaniem i same auto dość udane (nie tak nowoczesne jak konkurencja, ale w tym wypadku to może być plus).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

21 Cze 2020, 15:15

Zakładając ten temat faktycznie nie myślałem o sedanie, ale w międzyczasie porównując różne modele wziąłem i taką opcję pod rozwagę. Z resztą 2 ostatnie wyjazdy z rodziną utwierdziły mnie w tym, że potrzebuję większy bagażnik, a sedan może mi to zagwarantować.
I tak też wróciłem do rozmyślań nad Octavią, którą też poleca Ossy. Silnik 1.5 150 KM, wygląda dość ciekawie. Choć cały czas nie wiem czy chce turbo, a praktycznie wszyscy dziś go oferują.Czy ktoś z Was ma może doświadczenie z tym silnikiem? Wczoraj do głowy przyszła mi też Elantra, a propozycja od yeti65 trochę mnie w tym utwierdziła. Silnik też wydaje się ciekawy, no i jest bez turbo. Hyundai bardziej mi się podoba, ale ma bagażnik 458l. Skoda ma 591l. Wymiarowo te auta są bardzo podobne, mam na myśli długość, szerokość. Będzie trudny wybór.
RafalSSS
Nowicjusz

21 Cze 2020, 22:10

RafalSSS napisał(a): Hyundai bardziej mi się podoba, ale ma bagażnik 458l. Skoda ma 591l. Wymiarowo te auta są bardzo podobne, mam na myśli długość, szerokość. Będzie trudny wybór.

Pamiętaj, że nie ma nic za darmo. Większy bagażnik, może skutkować mniejszą przestronnością z tyłu.
Na +
Elantra to cena i potencjalna niezawodność.
Oktawia to większy bagażnik i mocniejszy silnik.
Po prostu trzeba się przymierzyć i przejechać.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV