Nowe auto. 35-75tyś

04 Paź 2020, 18:22

Dzień dobry,

poszukuje nowego auta w granicach 35-75tyś. Rozpiętość duża, ponieważ nie mam ciśnienia żeby koniecznie wykorzystywać maksymalnie te kwotę.
Samochód chcę wziąć w leasing, ponieważ szkoda mi wydawać tyle kapitału, który obecnie wolę przeznaczyć na inne aktywa, żeby sensownie na siebie zapracował. Wydawać więcej też nie chcę, bo nie ukrywam, że wolę pieniążki wkładać bardziej w działalność obecnie.

Mój jest już bardzo stary. Nie pali mi się, bo jest technicznie w stanie prawie idealnym. Włożyłem w niego masę pieniędzy i od dawna nic tylko lać i jeździć + serwisować jak należy :ok:

Czego potrzebuje:
- Czegoś co dobrze wygląda. Po pierwsze lubię mieć coś, co mi się podoba. Po drugie - potrzebuje auta również do działalności, a klienci często zwracają na to uwagę.
- rozmiarowo samochody wielkości e46 coupe/sedan są wystarczające. Jeżdżę sam lub z żoną. Natomiast nie mam nic przeciwko czemuś większemu, przy wyjeździe na dłuższe wakacje miejsca na styk obecnie z małym zapasem :wink:
- Diesel lub pb + lpg. ok 30/rok wyjdzie
- Koniecznie jakieś skóry w środku i podgrzewane fotele. Już mam takie zboczenie. Do tego bardzo chciałbym kupić w końcu auto z automatem. Dodatkowo chciałbym w końcu czujniki + kamerę cofania. Niby nie mam problemów z parkowaniem, ale jeździłem ostatnio takim samochodem i chciałbym trochę takiej wygody użyć.
- Koszty utrzymania: Takie, żebym nie dostał zawału jak coś padnie :twisted: Mam bardzo zaufanego mechanika z rodziny, który robi świetną robotę i w dobrych pieniądzach, ale cudotwórcą nie jest i nie ma nic za darmo. Bez jakichś skrajności tutaj, wszystko w granicach zdrowego rozsądku.
- Moc: Żeby nie był jakimś totalnym zamulaczem. Na pewno żeby do 100km/h robił poniżej 9-10s.

Jako, że leasing to pewnie maksymalnie chciałbym samochód z 2015r, a najlepiej maksymalnie 2017. Oczywiście wykonalny jest leasing nawet aut z powiedzmy 2013, warunki mógłbym przeżyć, ale to musiałby być naprawdę samochód, który stanem by rekompensował swój rocznik i to tylko w drodze wyjątku, jeżeli będziecie Państwo uważać, że warto.
Rozważałem też jakieś nówki np bmw golasy z salonu z racji na rabaty w salonach + korzystne warunki leasingu, ale strata wartości mnie zniechęca (oczywiście wtedy kilkanaście tysięcy drożej by wyszło).

Co mi się podoba?
Prawie nic. Ciężko o jakiś atrakcyjny samochód w tych pieniądzach z takich roczników. Niestety przesiadając się z ponad 20letniego auta premium, które jest zadbane czuje się mocno rozczarowany w samochodach ponad 6-7x tyle wartych.

Najbardziej w oczy rzucają mi się bmw 2015-2017 serii 3 w kombi, silniki zazwyczaj 2.0 diesel - niestety w takich cenach widuje głównie kombi, które mi są niezbyt potrzebne i nie wyglądają tak fajnie jak sedany. Chociaż zazwyczaj są to wersje bardzo bogato wyposażone, więc może warto to przemyśleć, bo ogólnie auto mi się podoba.

Do tego: Ford Mondeo, ale w takich pieniądzach o wersję Vignale albo ST ciężko, a zwykłe są bardzo średnie. Do tego słyszałem tragiczne opinie o tych skrzyniach automatycznych.

Patrzyłem również na mercedesa a/c klase lub cla, ale w takich pieniądzach o model z 2015 roku bardzo ciężko, chyba niewykonalne.

Skoda superb i octavia rs - fajna opcja, natomiast rs jest mało, a superby które widzę to zazwyczaj biedawersja z gigantycznym nalotem km.

Audi Q5 - Tutaj trzeba by dołożyć, patrzylem też na a4 / a6 2.0 diesel, ale raczej w takich kwotach 2013-2014 :/

Opel insignia. Natomiast niczym mnie to auto nie zachwyca.

Wielkie dzięki wszystkim za porady.
qwerty13
Obserwowany

05 Paź 2020, 16:47

Hm... powiem ci że ciężko będzie coś wybrać z dobrym automatem i spora mocą co by jeszcze mogło chodzić pod LPG :) Tak sobie myślę żobacz np. Chrysler 200S z silnikiem 3.6 nie masz tam turbiny, a silnik nadaj się do gazu. wyposażenie przeważnie bogate i prawie 300KM z automatem robi fajną robotę w tym samochodzie. Tu masz przykładowe ogłoszenie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a tu masz z napędem 4x4 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i oba z FV.

Ja bym jeszcze pomyślał nad Volvo S40 2.0 T5 też masz fajny mocny silnik 240KM i auto ciekawe [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Paź 2020, 07:47

Rokiko bardzo dziękuje Ci za odpowiedź.
Nie musi być to pb + lpg. Najchętniej bym widział diesel :wink:

Volvo piękne, będę brać pod uwagę. Coś z diesla warte uwagi?

Swoją drogą, co byście powiedzieli na nową kie proceed GT? Podobno kia daje nawet 7 lat gwarancji. Natomiast z tego co widziałem, chyba w ogóle nie ma tam diesla.
qwerty13
Obserwowany

07 Paź 2020, 14:58

Volvo bardzo ładne, byłbym skłonny ku temu autku na twoim miejscu ;)
malmon3
Aktywny

07 Paź 2020, 15:50

malmon3 napisał(a):Volvo piękne, będę brać pod uwagę. Coś z diesla warte uwagi?

Volvo będzie chyba najbardziej komfortowe z powyższych. W przypadku diesla szukaj:
2.0 D3 150KM (produkowany od 04.2015)
2.0 D4 181/190KM (produkowany od 11.2013/04/2015)
np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Paź 2020, 21:57

qwerty13 napisał(a):Volvo piękne, będę brać pod uwagę
. Coś z diesla warte uwagi?

Tak 2.4....2.5 chyba najlepsze.

Jeździłem 2.0D5 i 2.5 D5 ...oba super sprawa, ale ten 2.5 naprawdę wymiata :ok:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FJ Cruiser w stylu retro
    Wśród fanów aut terenowych jest grupa, która jednocześnie darzy sentymentem klasyki gatunku i ceni komfort nowoczesnej motoryzacji. Do tych kierowców adresowane są modele w stylu retro, takie jak ...