Nowe auto dla rodziny 2+1 oraz dużego psa

25 Sty 2021, 10:53

Cześć, aktualnie jeżdże sobię Citroenem c3, ale rozrasta mi się rodzina i myślę na przesiadką na coś większego. Tym bardziej, że jestem też posadaczem golden retrivera i nie widzi mi się przewożenie dziecka, psa (do tej pory jezdzi w bagażniku, często z klapniętymi tylnymi kanapami), wózka i innych potrzebnych rzeczy w moim Citroenie.

Aktualnie poruszamy się:
Citroen c3 z 2019 roku, dobrze się sprawuje, choć dynamiką nie powala i robi się za małe.
Preferujemy jazdę:
W miarę dynamiczną, lecz do dozwolonych prędkości.
Specyfika jazdy to:
80% miasto 20% trasa, czyli 2-3 wypady miesięcznie 100-200km od miejsca zamieszkania..
Przebiegi roczne:
ok 20 tys
Czego będziemy szukać?:
Celuję w coś większego. Auto z salonu. Osobiście podobają mi się Suvy, jednak mam spore obawy czy nie będę miał problemów ze zmieszczeniem psa, wózka, tak by wszyscy byli zadowoleni ;) Jeśli nie suv to kombi.
Budżet:
ok 85 tys w leasing
Dotychasowe przemyślenia:
Osobiście podobają mi się: Renault Captur, Pegueot 2008, Seat Arona, Renault Grandtour, Seat Leon Kombi, Skoda Kamiq

Dziękuję bardzo za wszystkie propozycje i opinie.

Pozdrawiam,
Rafał.
faraday
Obserwowany

26 Sty 2021, 13:08

faraday napisał(a):Celuję w coś większego. Auto z salonu. Osobiście podobają mi się Suvy, jednak mam spore obawy czy nie będę miał problemów ze zmieszczeniem psa, wózka, tak by wszyscy byli zadowoleni ;) Jeśli nie suv to kombi.
Tu lepiej będzie z kombi bo tam znajdziesz więcej miejsca niż w SUVach które wymieniłeś bo to nie są prawdziwe SUV tylko takie pomniejszone :)

faraday napisał(a):80% miasto 20% trasa, czyli 2-3 wypady miesięcznie 100-200km od miejsca zamieszkania..
Powinien być to samochód z silnikiem benzynowym bo o hybrydę będzie ciężko w tym budżecie.

Nadwozie kombi z możliwie największym bagażnikiem. Chociaż pies i bagaże w bagażniku to będzie ciężko pogodzić.

Jeżeli samochody w kombi to moim zdaniem warto w tym budzecie zwrócić uwagę na Kia Ceed z silnikiem GDi lub T-GDI tu masz nowy motor 1.5 160KM który patrząc na jego parametry powinien się sprawdzić całkiem nieźle jak poprzednicy, Hyundai i30 silnik np. 1.5DPI 110KM który powinien być bezproblemowy ale nie będzie też miał takiego momentu jak T-GDI. Spalanie będzie na podobnym poziomie. Ogólnie te dwie pozycje powinny być bezpiecznym wyborem przy dłuższej eksploatacji.

Odpuścił bym sobie silniki trzycylindrowe w takich samochodach szczególnie te o pojemnościach 1.0.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35