REKLAMA
Witam!!
Od ponad miesiąca poszukuję odpowiedniego auta dla rodziny (2+2 i pies). Obecnie mamy 9 letnią Astrę H Kombi z silnikiem 1.3CDTI. Auto na codzień eksploatowane w mieście z przebiegiem dziennym: 10 km do pracy i z powrotem, wożenie dzieci na zajęcia i zakupy. Raz w tygodniu wyjazd weekendowy 100-200 km i raz na kwartał do rodziny trasa 400 km w jedną stronę. W wakacje tłukę z 5000 km.
Moje preferencje to prosta konstrukcja o dużej niezawodności z bagażnikiem ok. 500 l. Wolałbym auto wyższe w stylu MPV. Skłaniam się raczej ku benzynowym silnikom ale diesla nie wykluczam. Im taniej tym lepiej. Wyposażenie preferowane: bezpieczeństwo, klimatronik, tempomat, podstawowa elektryka - bajery i fajerwerki mogę sobie odpuścić. Auto na 10 lat eksploatacji lub dożywocie w rodzinie. Budżet max 60000 zł
Poszukiwania zacząłem od najtańszego na rynku TIPO - napaliłem się na niego widząc go na ulicy - jednak bliższe poznanie obnażyło siermiężne wykonanie - no i bagażnik w sedanie ograniczony blachami raczej nie da rady - w Astrze czuję się bardziej komfortowo. Przez chwilę gotów byłem zamówić Merivę - bagażnik wydał się spory jednak po zaaplikowaniu do wnętrza wózka ochłonąłem. Z MPV jeździłem ix20 i Vengą i C3Picasso - odczucia ok ale bagażnik niemal jak w Merry. C3 Picasso nawet mi się spodobał - tu z kolei silnik 1.2 3 cylindry rodzi obawę o bezawaryjną eksploatację na zakładany okres eksploatacji. Auto bardzo zrywne - fajnie przemieszcza się w mieście - design odpowiada żonie - mnie zalatuje gejem.
Wczoraj z kolei oglądałem Megane Grandtour Limited - do auta się zapada a nie zasiada - ale wygoda dla rodziny jest i bagażowe możliwości również. Auto na wypasie - ma wszystko co mi potrzebne a nawet więcej. Na minus można ją znaleść jedynie z silnikiem 1.2 tCe - znowu obawa Cena w zakładanym budżecie tylko w Poznaniu. Nie było szans na jazdę próbną niestety.
Znalazłem też golasa Focusa Trend - lakier brzydki ale ogólnie auto ok - trochę siermiężnie wygląda w ubogiej wersji. Z kolei właściwości jezdne i wyciszenie bardzo ok. no i silnik 1.6 bez turbo rokuje lepiej nieco na przyszłość.
Ostatnio coraz częściej patrzę na rozwiązanie w stylu Partner/Berlingo - na co dzień jednak to zbyt duży wóz - ale wakacje z nim to raczej bajka. Wszyscy znajomi odradzają bo to "wóz drabiniasty" i "jak to wygląda" etc. Rzeczywiście trochę siermiężne no i jeździ się jak dostawczakiem - jednak z punktu widzenia kierowcy tylko skrzynia mi przeszkadzała z długim drążkiem. Diesel sprawdzony teraz z adBlue.
Może koledzy znają mają inne propozycje pod nasze potrzeby.