Nowe auto dla wysokiej osoby.

24 Lis 2012, 14:55

Mi osobiście szkoda by było kasy i kupił bym Astrę z 2010 roku np. tutaj [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] za +/- 50 tys. lub jeżeli chodzi o Madzię [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (sedanik :) ale Ty wolisz chyba jednak HB)
Także podsumowując. Jeżeli bardzo chcesz nówkę sztukę to bierz tą ofertę za 75 tys(bo moim zdaniem dobra) a jeśli nie zależy Ci na tym to bierz dwu latka. Ta astra za 71 tys jest niedorzeczna, i jeśli kolesia nie wzruszy fakt, że za podobną kwotę masz nówkę to sobie daruj.
ArsenalFun
Początkujący

Auto: Mazda Premacy
Silnik: 2.0 DiTD
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

24 Lis 2012, 20:53

Mazda ma klasę, a do tego zrobiona jest na tej samej platformie co Volvo S 40 i Ford Focus - czyli raczej będzie solidna. Zresztą nie ma to jak Japoniec:) Interesuje cię hatchback czy sedan? Mazda 3 pewnie i lepsza od Fiata, ale zależy też ile kasy możesz przeznaczyć na furę i po Ci jest potrzebna :D
TonyWawa77
Nowicjusz

Auto: Qashkai
Paliwo: Benzyna + LPG

25 Lis 2012, 22:33

To czy hatchback czy sedan to mi wszystko jedno. Wszystko byle nie kombi. Ale ogólnie preferuję hb lub coupe.
Samochód ma służyć przede wszystkim do jazdy: codziennie dojazdy krótkodystansowe - ~10-15km, raz/tydzień dłuższa trasa ~30km, no i czasem dalsze wypady za miasto. Zastosowanie, że tak brzydko powiem - ogólne. Przede wszystkim do przewozu mnie :D
Chcę wydać ok. 60k zł, wiadomo, że wolę nowy, nawet gorzej wyposażony, ale z pewnych względów (nie będę nudził jakich, bo lista długa) mógłbym wybrać tą nową Astrą za ok.75k zł.
Jeśli wynegocjuję używany za dobrą cenę - to używana astra 1.4T, a może nawet 1.6T, co by mi odpowiadało.

Stąd pytanie, na ile wyceniacie ten samochód co podałem?
Wysoki
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia II
Silnik: 1.2 TSI 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

26 Lis 2012, 17:56

To znaczy wiesz, podałeś za mało konkretów. Nie podałeś, który rok i jaki przebieg, jak by były fotki, to na ich podstawie moglibyśmy wycenić auto bardziej dokładnie.
Także podaj przynajmniej rok i przebieg. :wink:
ArsenalFun
Początkujący

26 Lis 2012, 19:08

Już dostałem odpowiedź w innym wątku. Nie będę mieszał w tym.
Wysoki
Nowicjusz

27 Lis 2012, 16:46

Popatrz na najnowsze clio :)
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jak ustawić prawidłowo lusterka w samochodzie?
    Prawidłowe ustawienie lusterek ma istotny wpływ na bezpieczeństwo – od tego zależy, czy kierowca będzie mógł dokładnie obserwować sytuację na drodze. Ważne, aby w ustawieniu lusterek wykazywać się starannością ...

27 Lis 2012, 19:21

samochodzik ładny, ale nie wiem, czy nie za mały jak dla mnie (nie mogę znaleźć wymiarów), a do tego ten silnik 0.9 - jakoś mnie nie przekonuje.

Postanowiłem, że już nie będę więcej nic szukał, bo tym trudniejszy będzie to wybór.

Czyli przystaję na: 1. Astrze (najlepiej się tam czuje), 2. Mazdzie 3, 3. Fiacie Bravo
Wysoki
Nowicjusz

27 Lis 2012, 21:30

A zastanawiałes się nad fordem mondeo ??
[link do oferty na Allegro wygasł]

z przodu jak i z tyłu jedziesz jak król.
Jak siadłem z tylu to nie mogłem uwierzyć. Prawie nogi rozłożyłem a mam 183 :P Naprawdę fajne autko!
ErG
Nowicjusz

Auto: Astra f , Eclipse

28 Lis 2012, 06:50

Jako, że jeździłem Mondeo, to akurat wiem, że miejsca full. Jest jedno ale: "cena" - taki bardzo średnio wyposażony z rozsądnym silnikiem nowy kosztowałby z 90 tys., a bardziej pewny używany ok. 50-60, najprawdopodobniej bez gwarancji. A wiadomo, czasem lepiej gorszej klasy nowy.
Wysoki
Nowicjusz

29 Lis 2012, 07:51

Wybiorę Astrę lub Mazdę 3 w jakiejś lepszej wersji silnikowej, ale nie teraz, tylko za mniej więcej rok.
Myślałem nad autem za bliżej do 60 tys., a nie za >70. Teraz poszukam czegoś tak na rok za ok. 15k zł, później najprawdopodobniej zostawię rodzinie.

Temat jak na razie do zamknięcia, za niecały rok odświeżę temat.
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za odpowiedzi i poświęcony czas.

ewentualnie, jeśli mogę kontynuować w tym wątku:
Czy da się znaleźć Corsę C 3drzwiową (najlepiej 1.8, lub silnik >85-100KM) w jakimś idealnym stanie? Samochód na rok, więc mógłbym się czasem przychylać, jeśli bym jechał (ale ta c jest podobna do punto, więc ok) :p
Ogłoszenie wchodzą w grę z całej Polski, najlepiej jednak z mazowieckiego.

Dobrze byłoby jeśli bym trafił na coś podobnego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
z podobnym wyposażeniem.
Co sądzicie o nich?

Najbardziej mi by odpowiadała GSi.

Może jeszcze takie coś?
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]

A może coś z innych (ale tylko 3 drzwiowe) silnikiem ok. 100-140KM? benzyna lub diesel - nie na gaz.
Astra II Bertone?

Chciałoby by się k(.) jakiś lepszy, ale jak to bywa - może i samochód bym kupił i bym go miał. Tylko, że jeździł tramwajem, bo na benzynę by nie starczało. Do tego sucha bułka i woda z kranu. Ale jest samochód... Tak to nie chce
Zły jestem na maxa, wybaczcie.
A co do tego, że chcę opla - jak będę miał już opla, to dostanę rabat jak będę później nowy od nich kupował. Może nie duży, ale jednak zawsze.
Wysoki
Nowicjusz

29 Lis 2012, 09:27

1 odpciowana pod sprzedaż.
2 Zawieszenie jakieś dziwne, może to wina zdjęcia?
3 Warta obejrzenia, bo ze zdjęć nie mam żadnych podejrzeń.
4 Wygląda, jak by miała ciężkie życie, dużo Tuningu, ale jeśli w dobrym stanie technicznym i blacharskim to czemu nie.
Diesle ogólnie nie są najgorsze, ale w Twoim wypadku to jednak lepsza będzie benzynka. :wink:
Poszukaj może coś z Polskiego salonu.
ArsenalFun
Początkujący

29 Lis 2012, 09:31

ArsenalFun napisał(a):Diesle ogólnie nie są najgorsze, ale w Twoim wypadku to jednak lepsza będzie benzynka. :wink:
Poszukaj może coś z Polskiego salonu.

Wiem, dlatego szukam tej 1.8 GSi .
Coś z Polskiego salonu to będzie ciężko. Teraz przeglądam wszystkie ogłoszenia - wszystkich marek i zbyt wielkiego wyboru to tam nie ma :(
Czyli ta z Zielonej Łąki czy Dukli warta jest obejrzenia? OK, Dziękuję za wskazówkę!
Wysoki
Nowicjusz

29 Lis 2012, 10:17

A przymierzałeś się do 308?
Z racji nieco vanowatej budowy z przodu jest naprawdę ogrom miejsca na głowę i na szerokość(jest szeroki jak poprzednia E-klasa), model może nie najświeższy ale świetnie wypada w rankingach niezawodności, jest wciąż jednym z lepiej wykonanych w klasie, ma sprawdzone silniki i z racji stażu atrakcyjną cenę.
Skoro interesują Cię też podemonstracyjne to takiego Peugeota możesz mieć za niewiele ponad 50tys. zł np.
http://uzywanygwarantowany.pl/osobowy_s ... ista&z3r=2
czy benzyniak
http://uzywanygwarantowany.pl/osobowy_s ... &zpg=lista
Z perspektywy ponad 2 lat i 90tys. km przebiegu mogę polecić ten samochód z czystym sumieniem.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Lis 2012, 11:00

a może warta przemyślenia byłaby Honda?

Accord :

Civic:

co prawda auta nie są fabrycznie nowe ale nie są też stare i wydaje mi się że lepiej kupić 3 letnie auto z lepszym wyposażeniem niż nowe z gorszym ;p ( oczywiście możecie się nie zgodzić )
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Typ: SUV
Rok produkcji: 2012

29 Lis 2012, 11:27

Jak mają pewną historię, pochodzą z Polskiego salonu to jak najbardziej tyle, że jak sam zauważyłeś rozbija się to o wyposażenie, dobre 3 letnie auto z niewielkim przebiegiem nie kosztuje mitycznych 50% ceny początkowej tylko koło 70%, różnica w stosunku do nowego auta z gorszym silnikiem lub wyposażeniem jest niewielka i moim zdaniem warto dopłacić i mieć gwarancję i pewność jak auto było traktowane od początku.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000