Omega, Vectra B czy Accord V ?

25 Lis 2012, 19:24

Witam. Zastanawiam sie na wyborem samochodu, ma byc w gazie ;)
Wszystkie 3 auta z tytułu mi sie podobaja, najbardziej chyba Omega ale troche sie boje tego tylnego napędu :mrgreen: nigdy takim nie jezdzilem.
Samochodzi do 6 tysiecy.
Jak wróce to podam wiecej informacji, bo teraz musze uciekac.

Tak więc teraz dopisze troche informacji ;)
Vectre B rozważam bo jest to popularny samochod i można sie porozgladać i będzie w czym przebierac, aczkolwiek nie ma raczej najlepszej opinii co do bezawaryjnosci. Z wygladu jest fajna, taka z pazurem :)

Accord- nie rozważałbym innych samochodow gdyby mozna by kupic Honde 2-3 lata młodszą w cenie do okolo 6 tysiecy, jednak patrze na wiek

Omega - obawy co do napędu na tył, nie wiem jak to sie zachowuje w zimie na wzniesieniach, na pewno z napędem na przód lepiej, bo przednia oś jest dociążona silnikiem, do całej reszty nie mam zastrzeżen

Ogólnie ktorę auto było by lepsze, sprawy eksploacyjne, i sprawy ogolne.
Odrazu mowie, żeby mi nie proponowac żadnych fiatów i dełu :)
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

25 Lis 2012, 22:00

Ja powiem tylko tak,we wszystkich 3autach dużym minusem jest blacha (szybko rdzewieje).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Lis 2012, 11:17

Tak, to wiem, ale mozna znalasc zadbany egzemplarz i dbac dalej o blachy. Widzalem pare tych samochodow to zaden nie byl jakos szczególnie zeżarty przez rdze, widzialem inne młodsze samochody w gorszym stanie blacharskim.
LBNxDamian
Początkujący

26 Lis 2012, 15:38

Może Daewoo Leganza?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

26 Lis 2012, 17:42

Ja od siebie dodam Peugeot 306,pełen ocynk,prosta konstrukcja,dobre silniki no i atrakcyjny wygląd choć to wiadomo rzecz gustu.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
oraz Citroen Xantia,dobry układ jezdzny,przestronne wnętrze.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Lis 2012, 18:43

Killaz napisał(a):Może Daewoo Leganza?

To jeszcze gorsze od tych 3 podanych wcześniej.

Barol 306 atrakcyjne w porównaniu przy Vectrze? nie róbmy jaj :shock:

Xantia, wygodna i dobry układ jezdny ale do czasu, do czasu póki nie nawali hydropneumatyczne zawieszenie kłopotliwe w naprawie.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Audi e-tron GT concept - elektryczny samochód koncepcyjny
    Audi e-tron Trzecie. W Los Angeles, światowej stolicy filmu, na odbywającej się tam wystawie motoryzacyjnej cztery pierścienie przedstawiają nową gwiazdę. Zobaczyć tu można przygotowane specjalnie na to wydarzenie auto koncepcyjne ...

26 Lis 2012, 19:47

ja bym zaproponowałbym nissana primera p11 bardzo ciekawe przyjemne autko według mnie nawet stylistyka może też się podobać.A z propozycji wybrałbym omege a tylni napęd nie taki straszny jak mówią ale trudniej jest ,podstawa zimą to dobre opony i worek piachu w bagażniku jest jeden plus tylnego napędu omegą zimą w śniegu jak jedziemy drogą nieodśnieżaną jak auto stanęło prawie zawsze można było cofnąć a w przednim napędzie to już była rzadkość.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

26 Lis 2012, 22:14

A jeszcze zapomnialem ze autko ma byc na gaz.
Primera P11 fajny samochodzic, szukalem ich jakis czas temu ale w mojej okolicy nie ma ich zawiele z instalacja gazową, przynajmniej w stanie zadowalajacym.

Pezio 306 - kiedys rozważalem ten samochod, hatchback mi sie podoba ale jednak chce jakiegos sedana, a 306 w sedanie.... nieee, to nie to, nie przypadł mi do gustu, trzeba tez przy kupnie uwazac na belke tylna, regeneracja jest kosztowna. Bardziej byłbym przychylny 406 :) tak zdecydowanie ten samochod bym jeszcze rozważył

Leganza - odstrasza mnie znaczek ale mimo tego to fajna limuzynka, jednak sie nie przekonam do tego samochodu.

@ak83 poważnie mówisz o tym worku piachu ? :mrgreen: ciekawe rozwiązanie żeby dociążyć tył :mrgreen:

Xantia wizualnie jest mi sie nie podoba, no i to zawieszenie.
LBNxDamian
Początkujący

26 Lis 2012, 22:33

To zawieszenie nie oszukujmy się, deklasuje wszystkie auta w tym temacie, komfortem i trwałością.
Dodatkowo Xantia ma ocynk.
Nie ma się co zastanawiać.
Accord i Omega ok, Vectrę B bym sobie odpuścił- marny samochód.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG

27 Lis 2012, 07:36

krikus co do 306 posłużyłem sie słowami pewnej osoby z tego forum :mrgreen:
Ja z tych 3aut z pierwszego postu wybrałbym Honde,ponieważ tak jak Jasiek wspomniał Vectra to marny samochód,Omega ma kanapowate zawieszenie i jak dla mnie to taka krowa.
Barol
Awatar użytkownika

27 Lis 2012, 11:08

No poza tą nieszczęsną belką trudno mu coś zarzucić, drobiazgi mogą się popsuć ale nie zardzewieje a silnik nie powinien sprawiać problemów, w przypadku auta za parę tysięcy to chyba najważniejsze bo wiadomo, że 100% sprawnego się nie trafi, poza tym 306 kosztuje bardzo mało więc albo masz młodsze albo z niższym przebiegiem, to rekompensuje to, że to równie marne auto jak Vectra B.
Omega IMO fajne auto jak się kupi ze zrobioną blacharką, w cenie Vectry a komfort znacznie wyższy.
Szkoda, że Daewoo odrzucasz bo Nubira II 2.0 to fajna opcja w tej cenie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG

27 Lis 2012, 15:15

To już lepiej poszukać Peugeota 406,będzie napewno lepszy niż cała reszta.
[link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

27 Lis 2012, 16:13

Barol lubię takie krowy ;) dlatego tez mysle nie tylko o omedze (vectre skreslilem z mojej listy :mrgreen: ) w sedanie ale rownież kombi może byc :twisted:

406 tez w kombi wyglada ciekawie, jezdzilem 406 w kombi sąsiada, fajnie sie prowadzi, komfort duzy jak to we francuzach.
Wybiore omege albo 406, teraz tez bede mial problem bo oba bardzo ciekawe i nie maja złej opinii wsród użytkownikow,
w omedze minusem moze byc blacha, a w 406 elektryka oraz zawieszenie, wg opinii z autocentrum.

Muszę sie zastanowic i obejrzec kilka tych samochodow
LBNxDamian
Początkujący

27 Lis 2012, 16:45

@Jasiek90 , @Barol

Dlaczego Vectra B to wg Was marny samochód? Jakieś przykre doświadczenia z nim? Zamierzam zakupić na wiosnę ten model i trochę zdziwiły mnie te opinie (o słabych blachach wiem). Kuzyn już drugi rok śmiga 1.8 '98 i bardzo sobie chwali. Przyda mi się każda opinia oparta argumentami.
ChiquiTTa
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie
Prawo jazdy: 09 08 2011
Auto: Nie mam

27 Lis 2012, 17:06

ChiquiTTa Te opinie to sa napisane na wyrost przez osoby które nie mają pojęcia o tych autach. Wiedzą tylko to bo gdzieś coś słyszeli negatywnego i na dodatek Vectra im sie nie podoba. Więc wprost użyli okreslenia "marny" nie mając z tymi autami żadnego doświadczenia.
Ja wybrałem Vectrę B 2.0 DTi i jak na razie jestem zadowolony z jej użytkowania.

Marne (a raczej przestarzałe i niedopracowane) to są Polonezy Caro/Atu, Dacia Nova, Łada 110
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8