Omega, Vectra B czy Accord V ?

25 Lis 2012, 20:24

Witam. Zastanawiam sie na wyborem samochodu, ma byc w gazie ;)
Wszystkie 3 auta z tytułu mi sie podobaja, najbardziej chyba Omega ale troche sie boje tego tylnego napędu :mrgreen: nigdy takim nie jezdzilem.
Samochodzi do 6 tysiecy.
Jak wróce to podam wiecej informacji, bo teraz musze uciekac.

Tak więc teraz dopisze troche informacji ;)
Vectre B rozważam bo jest to popularny samochod i można sie porozgladać i będzie w czym przebierac, aczkolwiek nie ma raczej najlepszej opinii co do bezawaryjnosci. Z wygladu jest fajna, taka z pazurem :)

Accord- nie rozważałbym innych samochodow gdyby mozna by kupic Honde 2-3 lata młodszą w cenie do okolo 6 tysiecy, jednak patrze na wiek

Omega - obawy co do napędu na tył, nie wiem jak to sie zachowuje w zimie na wzniesieniach, na pewno z napędem na przód lepiej, bo przednia oś jest dociążona silnikiem, do całej reszty nie mam zastrzeżen

Ogólnie ktorę auto było by lepsze, sprawy eksploacyjne, i sprawy ogolne.
Odrazu mowie, żeby mi nie proponowac żadnych fiatów i dełu :)
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

25 Lis 2012, 23:00

Ja powiem tylko tak,we wszystkich 3autach dużym minusem jest blacha (szybko rdzewieje).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Lis 2012, 12:17

Tak, to wiem, ale mozna znalasc zadbany egzemplarz i dbac dalej o blachy. Widzalem pare tych samochodow to zaden nie byl jakos szczególnie zeżarty przez rdze, widzialem inne młodsze samochody w gorszym stanie blacharskim.
LBNxDamian
Początkujący

26 Lis 2012, 16:38

Może Daewoo Leganza?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

26 Lis 2012, 18:42

Ja od siebie dodam Peugeot 306,pełen ocynk,prosta konstrukcja,dobre silniki no i atrakcyjny wygląd choć to wiadomo rzecz gustu.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
oraz Citroen Xantia,dobry układ jezdzny,przestronne wnętrze.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Lis 2012, 19:43

Killaz napisał(a):Może Daewoo Leganza?

To jeszcze gorsze od tych 3 podanych wcześniej.

Barol 306 atrakcyjne w porównaniu przy Vectrze? nie róbmy jaj :shock:

Xantia, wygodna i dobry układ jezdny ale do czasu, do czasu póki nie nawali hydropneumatyczne zawieszenie kłopotliwe w naprawie.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczne Renault 5
    Pierwsze elektryczne Renault 5 zostało zaprezentowane wiosną 1972 roku we współpracy z francuskim zakładem energetycznym EDF. Wyprodukowano 100 egzemplarzy modelu. Egzemplarz prezentowany na stoisku Renault na salonie ...

26 Lis 2012, 20:47

ja bym zaproponowałbym nissana primera p11 bardzo ciekawe przyjemne autko według mnie nawet stylistyka może też się podobać.A z propozycji wybrałbym omege a tylni napęd nie taki straszny jak mówią ale trudniej jest ,podstawa zimą to dobre opony i worek piachu w bagażniku jest jeden plus tylnego napędu omegą zimą w śniegu jak jedziemy drogą nieodśnieżaną jak auto stanęło prawie zawsze można było cofnąć a w przednim napędzie to już była rzadkość.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

26 Lis 2012, 23:14

A jeszcze zapomnialem ze autko ma byc na gaz.
Primera P11 fajny samochodzic, szukalem ich jakis czas temu ale w mojej okolicy nie ma ich zawiele z instalacja gazową, przynajmniej w stanie zadowalajacym.

Pezio 306 - kiedys rozważalem ten samochod, hatchback mi sie podoba ale jednak chce jakiegos sedana, a 306 w sedanie.... nieee, to nie to, nie przypadł mi do gustu, trzeba tez przy kupnie uwazac na belke tylna, regeneracja jest kosztowna. Bardziej byłbym przychylny 406 :) tak zdecydowanie ten samochod bym jeszcze rozważył

Leganza - odstrasza mnie znaczek ale mimo tego to fajna limuzynka, jednak sie nie przekonam do tego samochodu.

@ak83 poważnie mówisz o tym worku piachu ? :mrgreen: ciekawe rozwiązanie żeby dociążyć tył :mrgreen:

Xantia wizualnie jest mi sie nie podoba, no i to zawieszenie.
LBNxDamian
Początkujący

26 Lis 2012, 23:33

To zawieszenie nie oszukujmy się, deklasuje wszystkie auta w tym temacie, komfortem i trwałością.
Dodatkowo Xantia ma ocynk.
Nie ma się co zastanawiać.
Accord i Omega ok, Vectrę B bym sobie odpuścił- marny samochód.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG

27 Lis 2012, 08:36

krikus co do 306 posłużyłem sie słowami pewnej osoby z tego forum :mrgreen:
Ja z tych 3aut z pierwszego postu wybrałbym Honde,ponieważ tak jak Jasiek wspomniał Vectra to marny samochód,Omega ma kanapowate zawieszenie i jak dla mnie to taka krowa.
Barol
Awatar użytkownika

27 Lis 2012, 12:08

No poza tą nieszczęsną belką trudno mu coś zarzucić, drobiazgi mogą się popsuć ale nie zardzewieje a silnik nie powinien sprawiać problemów, w przypadku auta za parę tysięcy to chyba najważniejsze bo wiadomo, że 100% sprawnego się nie trafi, poza tym 306 kosztuje bardzo mało więc albo masz młodsze albo z niższym przebiegiem, to rekompensuje to, że to równie marne auto jak Vectra B.
Omega IMO fajne auto jak się kupi ze zrobioną blacharką, w cenie Vectry a komfort znacznie wyższy.
Szkoda, że Daewoo odrzucasz bo Nubira II 2.0 to fajna opcja w tej cenie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG

27 Lis 2012, 16:15

To już lepiej poszukać Peugeota 406,będzie napewno lepszy niż cała reszta.
[link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

27 Lis 2012, 17:13

Barol lubię takie krowy ;) dlatego tez mysle nie tylko o omedze (vectre skreslilem z mojej listy :mrgreen: ) w sedanie ale rownież kombi może byc :twisted:

406 tez w kombi wyglada ciekawie, jezdzilem 406 w kombi sąsiada, fajnie sie prowadzi, komfort duzy jak to we francuzach.
Wybiore omege albo 406, teraz tez bede mial problem bo oba bardzo ciekawe i nie maja złej opinii wsród użytkownikow,
w omedze minusem moze byc blacha, a w 406 elektryka oraz zawieszenie, wg opinii z autocentrum.

Muszę sie zastanowic i obejrzec kilka tych samochodow
LBNxDamian
Początkujący

27 Lis 2012, 17:45

@Jasiek90 , @Barol

Dlaczego Vectra B to wg Was marny samochód? Jakieś przykre doświadczenia z nim? Zamierzam zakupić na wiosnę ten model i trochę zdziwiły mnie te opinie (o słabych blachach wiem). Kuzyn już drugi rok śmiga 1.8 '98 i bardzo sobie chwali. Przyda mi się każda opinia oparta argumentami.
ChiquiTTa
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie
Prawo jazdy: 09 08 2011
Auto: Nie mam

27 Lis 2012, 18:06

ChiquiTTa Te opinie to sa napisane na wyrost przez osoby które nie mają pojęcia o tych autach. Wiedzą tylko to bo gdzieś coś słyszeli negatywnego i na dodatek Vectra im sie nie podoba. Więc wprost użyli okreslenia "marny" nie mając z tymi autami żadnego doświadczenia.
Ja wybrałem Vectrę B 2.0 DTi i jak na razie jestem zadowolony z jej użytkowania.

Marne (a raczej przestarzałe i niedopracowane) to są Polonezy Caro/Atu, Dacia Nova, Łada 110
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8