Witajcie,
Chcę kupić nowe auto (używane też wchodzi w grę - ale tylko jeśli można je wziąć na kredyt). Jest jedno ale - jestem wysoki - mam 199cm wzrostu
![Uśmiechnięty :)]()
więc napiszę co widziałem, co mi się podoba, a co nie.
Cena: ok. 60k zł
Musi być:
- sporo miejsca za kierownicą
- w miarę ekonomiczny na swoją moc silnik, najlepiej benzyna, jeśli nie to diesel. przyśpieszenie nie więcej jak 10s do setki (chyba, że samochód wyjątkowo mi się spodoba)
- klimatronik,
- nadwozie hatchback lub sedan, preferuję 3drz hb (coupe) - do Astry GTC się mieszczę i mam miejsca może nie wystarczająco, ale tak, że mi wystarczy do jakieś komfortowej podróży
- samochód ma być również (bardzo) dobrze wyposażony
Bardzo lubię Ople i raczej na nie się nakierowuję
Widziałem:
1. Corsa 1.4Turbo - niestety na wysokość jest trochę nie tak, ostatecznie by uszedł (jechało się całkiem nieźle)
2. Astra i Astra GTC - są w porządku, tylko cena za trochę za wysoka (wersja sport/cosmo + 2, 3 pakiety i silnik min. 1.4T 140KM)
3. z ciekawości oglądałem mokkę, no i tu jest miejsca jak dla mnie, ale oszczędzając do minimum z dodatkami cena znacznie przekracza budżet.
Bardzo mi się podoba Laguna Coupe (używana), tylko nie wiem jak z miejscem w środku...
Podoba mi się: z VAG: Polo, może Golf, Ibiza SC (podejrzewam, że za mała jak polo), może skoda octavia (cena -) oraz Renault Megane Coupe (mała?), Ford Mondeo
Nie podoba mi się do końca: Ford Fiesta/Focus, Kia ceed, hyundai i30
Preferowane marki (w kolejności): Opel, Toyota, Skoda, Seat, Ford, Honda, VW, ew. Fiat
Porównuję wszystkie do skody fabii 1.2 tsi 105km, którą jeżdżę i ten samochód do końca mi się nie podoba. Nie powiem, silnik jest w miarę w porządku (ale szału nie ma i sporo pali jak się jeździ dynamicznie).
Najbardziej odpowiada mi Corsa 1.4T w praktycznie pełnym wyposażeniu i wychodzi najtaniej, jednak mogę poświęcić kilka drobiazgów na rzecz wygody podróżowania.
Ciężki wybór...
Pomożecie?