Nowe auto do 110 tyś z segmentu B-C

29 Maj 2021, 00:27

Cześć

Mam JDG i myślę nad leasingiem dla mnie samochodu. Benzyniak, 50/50 miasto/trasa, myślę że do 15-20 tyś km będę robił.
Powiem tak - do tej pory często jeździłem Fiatem Bravo 1.4 T-Jet 150KM i nie chce schodzić poniżej tej radości z jazdy, fajnego przyspieszenia już od początku momentu obrotowego i jego elastyczności.
Auto segmentu B/C - na razie jestem singlem, więc może być segment B. Po okresie leasingu bym go odkupił i dał rodzicom, którzy mają właśnie 11 letniego Bravo.
Od razu też powiem, że myślę o nowym samochodzie albo do 2 lat, do kwoty 100-110 tyś zł (wiem że to w leasingu inaczej wygląda, ale raty do takiej kwoty całkowitej mi odpowiadają :P)

Moje typy są następujące [nie wiem jak sprawują się silniki]:

Hyundai i30/Kia Ceed 1.5 160KM
Skoda Octavia 1.5 TSI 150KM
...
... i to chyba tyle.
Znalazłem jeszcze Ford Focus 1.5 1.5 EcoBoost 150 KM/182 KM, ale to jest 3 cylindrowy silnik, więc chyba kiepskawo :-/
Oraz Toyotę Corollę 2.0 Hybrid Dynamic Force 184 KM hybryda, z tym że jest tutaj automatyczna skrzynia biegów. I hmmm... Jeździłem Yaris oraz C-HR w Panku, które miały automatyczną skrzynię i jazda autostradowa to była masakra pod względem zmiany "biegów".

Czy któryś z tych typów byście bardziej polecali? Ewentualnie może macie inne też opcje?
czarnykot
Obserwowany

29 Maj 2021, 05:05

Jak długo chcesz tym jeździć?
Jeśli okres gwarancji to bierz co chcesz, jeśli 10 lat to postawiłbym na mazde 3 2.0
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Cze 2021, 19:57

Cześć
Odświeżę temat, ponieważ miałem ciężki okres i zapomniałem trochę "o aucie"

Invi napisał(a):Jak długo chcesz tym jeździć?

Ja planuje jeździć 5 lat. Po tym tak jak wspominałem albo sprzedam albo dam rodzicom ten samochód. Moi rodzice użytkują samochody do skończenia pełnoletności, czyli 18 lat.

Invi napisał(a):jeśli 10 lat to postawiłbym na mazde 3 2.0

Wiem, że będę złym człowiekiem tutaj na forum, ale odkąd zasmakowałem auta z turbo to raczej nie chce się pchać w wolnossące.

Trochę przez ten czas rozszerzyłem listę i oto ona:
- Renault Clio 5 1.3 TCe 140 KM - podoba mi się wizualnie + podobno ten silnik zbiera się w realu lepiej jak katalogowo, więc biorę pod uwagę :D

- Kia Ceed/Hyundai i30 1.5 160KM - tutaj najwięksi "faworyci", choć oglądałem recenzje to podobno przez elektronikę?/skrzynię? są te silniki blokowane i nie mają tak super przyspieszenia/elastyczności;

- Kia xCeed 1.6 204 KM => jeszcze lepsze bydlę jak Ci na górze, ale znowu jest zdławione przez elektronikę + brak napędu 4X4

- Tutaj wchodzi Dream Samochód: Alfa Romeo Giulia 2.0 200 KM => no ten samochód to jest bajka. Tylko nie wiem czy jest naprawdę sens bulic 150 tys za bida wersję, gdzie będzie on chlał paliwo jak nie powiem co, opłaty będą droższe. I tak naprawdę potencjał tego auta nie zostanie wykorzystany.

- Skoda Octavia 1.5 TSI 150KM - tutaj pisałem, że biorę ją pod uwagę, natomiast czytałem bardzo negatywne opinie o systemach multimedialnych w stajni VW, że potrafią się zresetować, zawiesić, działać tragicznie, więc nie wiem czy chce się w takim razie w to pchać

Może jakieś inne propozycje albo podpowiedzi co do tych aut?
czarnykot
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...