Samochód dla rodziny 2+2 do 60 tys

15 Kwi 2021, 09:30

Witam,
W związku z powiększeniem rodziny przymierzam się do zmiany mojego wysłużonegoHyundaia i30 2007r. na coś większego. Ze wstępnych przeszukiwań w oko wpadły mi dwie Toyoty w kombi Auris i Avensis oraz Skoda Octavia. Ze względu na to, że chciałbym silnik benzynowy to Skoda raczej odpada. W internecie wyczytałem dużo negatywnych opinii o jednostkach napędowych TSI.
Odnosząc się do Toyoty Avensis to obawiam się o to czy nie będzie za długa jak dla mnie, więc pozostaje Auris.

Jakie inne auta dla rodziny 2+2 do 60 tyś. moglibyście polecić?
Ludvic
Nowicjusz

15 Kwi 2021, 10:00

Auris nie będzie większy niż i30 ewentulnie niewiele (nie sprawdzałem dokładnie wymiarów). Musisz wybrać co chcesz, dłuższy większy segment d (Avensis, Insignia, mondeo itp), czy mniejszy, krótszy segment c (Auris, astra focus itp). Dużo zależy od tego jak uzytkujesz auto (jakie przebiegi roczne, miasto/trasa itp).
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

15 Kwi 2021, 10:51

I30 mam w hatchbacku, wiec Auris w wersji kombi powinien być troszkę dłuższy. Rocznie robię około 25 tyś km, cykl mieszany: w tygodniu po mieście, a w weekend jakaś dłuższa trasa.
Ludvic
Nowicjusz

15 Kwi 2021, 10:58

W takim razie z segmentu c:
Auris 1.6 lub hybryda (na corolle braknie kasy,)
Astra 1.4 125-150 km
I30/cee'd ale raczej za mniejsze pieniądze i z poprzednich generacji (z najnowszych jest mały wybór, chyba że silnik 1.4 100 km Ci wystarczy);)
sisinho17
Aktywny

15 Kwi 2021, 11:05

Wolałbym żeby było co najmniej te 130 KM ;) Na początku zastanawiałem się jeszcze nad suvem, ale doszedłem do wniosku, że stoją zbyt wysoko cenowo, żeby myśleć o czymś w miarę nowym. Rozmiarowo Octavia byłaby idealnym wyborem, no ale ten silnik...
Ludvic
Nowicjusz

15 Kwi 2021, 11:18

No to Kia/Hyundai 1.6 135 km (do 50k będą sensowne) albo nowsze 1.4 turbo (z turbo zawsze się przyjemniej jeździ) ale to trzeba by naciągnąć budżet ;). Pozostałe typy bez zmian
sisinho17
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Gdy kierowca patrzy, ale nie widzi
    Kierowcy, którzy spowodowali wypadek z udziałem motocyklisty czy rowerzysty, niekiedy tłumaczą, że po prostu nie zauważyli dwukołowego pojazdu. Czy to tylko kiepska wymówka? Okazuje się, że nie zawsze. Jednym ...

15 Kwi 2021, 11:38

60 tys wystarczy na SUVA i zadne koreańskie G. Nie rozumiem tej mentalności. Mieć taki budżet i wydać na coś co w zasadzie nie jest zrywniejsze ani lepsze?

Jaki to ma być dopuszczalny rocznik, jest to dla Ciebie istotne? Honda CRV czy Toyota Rav4 od 2010-2011 kupisz bez problemu. I to bez przekraczania 50 tys.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

15 Kwi 2021, 11:45

Dużo można by dyskutować o mentalności, 50k za 10-11 letnie auto (w miarę nowe?), co kto lubi. Odpowiedziałem na pytanie autora nie wtrącając swoich poglądów. Pomijając, że pisanie o koreańskim gównie jest śmieszne, to w propozycjach jest również toyota i opel.
sisinho17
Aktywny

15 Kwi 2021, 15:52

Precyzujac wiek auta, chciałbym kupić nie starsze niz 2015 r. Suvy raczej się cenią, a w porównaniu do kombi nie ma dużo więcej miejsca. Z tego powodu skłaniam się na zakup kombi. Oczywiście na zamykam się na żadne propozycje, z tego powodu też napisałem na forum, żeby poznać propozycje osób, które bardziej znają się na rynku samochodów.
Ludvic
Nowicjusz

15 Kwi 2021, 19:10

60k to marzenie budżet, radzę organoleptycznie zmacać wszystko dostępne, ale primo kierować się jednostką napędową. Ograniczanie się w tym budżecie do 1.6 to jakieś nieporozumienie. Wiek auta traci na znaczeniu kiedy wsiadamy w ten nowe zabawki a tam skoda kodiaq 1.2 ale jest bling bling bo są EKRANY.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

15 Kwi 2021, 19:35

Aha i zupełnie osiągalne są Avensis 2.0 benzyna ew 1.8 co polecam z czystym sumieniem i ma to sens jeśli niechcesz się specjalnie męczyćz tematem. Hybrydy to fanaberia jak to ma być plastikowy Auris.

Podpowiadam stanowczo i zdecydowanie by się nie rozdrabniać jeśli to ma być Toyota.
lasagne
Początkujący

15 Kwi 2021, 21:39

Nie napisałem, że musi być silnik 1.6. w jednym ze wcześniejszych postów napisałem, że chciałbym żeby auto miało co najmniej 130KM. Nie musi być to koniecznie Toyota, w pierwszym poście zapytałem jakie auto jest warte uwagi dla rodziny 2+2 do 60k. Rozpatrze każdą propozycję.
Ludvic
Nowicjusz

16 Kwi 2021, 12:12

Avensis 1.8 lub 2.0 - bardzo polecam, proste auto i przestronne.
Ewentualnie Kia Optima 2.0 SW, Hyundai i40 2.0, Mazda 6 2.0.
Te 1.6 132KM w Aurisie nie jest jakieś dynamiczne, ale ma niezłą trwałość.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Cze 2021, 20:47

Czy warto zainwestować się którymś z tych aut?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ludvic
Nowicjusz