Nowe auto do 120 tyś. Superb czy Insignia?

03 Lut 2019, 09:55

Witam

Poszukuję samochodu do 120-125 tyś (cena katalogowa bez rabatów - firma liczy to po swojemu). Zawęziłem wybór do Skody Superb 1.5/150 KM Ambition i Opla Insigni 1.5/165 KM Innovation. Raczej oba auta w automacie choć wiem że biorąc manual będę miał zapas budżetu na lepsze wyposażenie. W kręgu zainteresowania była również octavia z tym samym silnikiem lecz po tym jak wsiadłem do octavii i 2 pozostałych to automatycznie przegrała.
Insignia wygrywa znacznie mniejszą popularnością na ulicach oraz wyglądem zewnętrznym i wewnętrznym natomiast superb wyposażeniem i bagażnikiem (lepsze radio, dsg, ksenony - w takiej cenie)

Może ktoś już podejmował wybór pomiędzy tymi autami albo je testował i ma jakieś zdanie.
Proszę o pomoc w wyborze.
kamilowie
Nowicjusz

03 Lut 2019, 11:44

je
kamilowie napisał(a):Poszukuję samochodu do 120-125 tyś (cena katalogowa bez rabatów - firma liczy to po swojemu).

Jeśli firma liczy po cenie katalogowej bez rabatów to moim zdaniem to kiepski wybór. Superb w wersji Ambition spokojnie jest w salonie 10% taniej, w Oplu są jeszcze większe zniżki. Nie wiem czy bez zniżek nie wziąłbym innego auta np. Mazdy 6 lub Kii Optimy.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Lut 2019, 12:04

Mam insignię, ostatnio tłukłem się sporo optimą sąsiada, optima>insignia
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Lut 2019, 13:44

Firma ma swój rabat i odlicza go indywidualnie i dlatego trzeba wybrać po cenie katalogowej. Dodatkowo zapomniałem powiedzieć że są ograniczone firmy ford, opel, skoda i vw.
kamilowie
Nowicjusz

03 Lut 2019, 15:37

kamilowie napisał(a):Firma ma swój rabat i odlicza go indywidualnie

Każda marka ma swoją politykę rabatową, więc to nie jest tak, że liczy się tylko katalog. W jednej marce dostaniesz bez problemu 20% rabatu od ceny katalogowej, a w innej 5% i to po wielkich targach. Myślę, że dobrym wyznacznikiem wartości auta są ceny u brokerów. Oni zarabiają na kredytowaniu, a ceny mają najniższe i raczej taniej niż u brokera nie kupisz.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lut 2019, 17:25

yeti65 napisał(a):Myślę, że dobrym wyznacznikiem wartości auta są ceny u brokerów. Oni zarabiają na kredytowaniu, a ceny mają najniższe i raczej taniej niż u brokera nie kupisz.

Z tym się nie zgodzę, w zeszłym tygodniu robiłem ofertę na XC60II i wyszło taniej od brokerów o 7tys. Warto policzyć wszystkie koszty zakupu u brokera to raz a drugie trzeba negocjować z dealerami, jak nie jeden to drugi, zawsze znajdzie się lepsza oferta. Poza tym dealerzy mają oprócz rabatów z cen katalogowych inne możliwości obniżenia kosztów.

Gdybyś miał budżet 150tys to poszukałbym Ci ciekawej S90.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Targi TTM 2019
    Dla każdego mechanika i właściciela warsztatu targi branżowe to dobra okazja do obejrzenia najnowszych produktów i urządzeń do codziennej pracy. W jednym miejscu można zobaczyć, dotknąć, porozmawiać z producentem, ...

03 Lut 2019, 19:05

Ale z tego co rozumiem to ma być jego "firmowy" samochód i ma go po prostu wybrać a Wy się tu produkujecie z tym w jaki sposób najlepiej go kupić :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

03 Lut 2019, 19:42

Dzięki Invi dokładnie o to mi chodziło. Odnośnie zakupu nie mam nic do powiedzenia bo takie są wytyczne firmy.

Dlatego proszę o wasze opinie czy lepiej Insignię czy Superb?

Czy Skoda Superb 1.5/150 KM Ambition czy Opel Insignia 1.5/165 KM Innovation, oba w automacie czy może Superb Style z doposażeniem lub Insignia Innovation z jakimś pakietem bo wiadomo że za automat się sporo dopłaca w Skodzie DSG 12 tyś. a w Oplu 6 tyś.
kamilowie
Nowicjusz

03 Lut 2019, 20:18

Mam służbową insignię kombi z manualem i silnikiem 2.0/170. Szczerze mówiąc nie mam się do czego przyczepić ale mając wybór pomyślałbym o mondeo.
Co do superba to nie jeździłem więc nie będę się wypowiadał.
Invi
Forumowicz VIP

03 Lut 2019, 22:08

Invi napisał(a):ale mając wybór pomyślałbym o mondeo.

Z tych dostępnych marek ja też jestem za Mondeo :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

03 Lut 2019, 22:39

Tylko że mondeo w takiej cenie wychodzi bardzo ubogie dlatego już zawęziłem wybór do tych 2 aut.
kamilowie
Nowicjusz

04 Lut 2019, 00:45

W zasadzie kupujesz nowe i to nie za swoje, więc rzecz gustu. Ja też jestem za Mondeo, bo jest o wiele fajniejsze od Superba (jakieś takie bardziej zwarte i lepiej wykonane się wydaje)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Lut 2019, 22:55

Proszę o porównanie insigni z superb ponieważ to już zostało zdecydowane że tylko te 2 auta. Jak się spisują w automacie a jak w manualu (czy warto dopłacić do automatu)? Czy opłaca się dopłacić za światła ledowe w insigni czy bezpieczniej biksenony które są w standardzie w superb?
kamilowie
Nowicjusz

04 Lut 2019, 23:30

Światła matrycowe LED są super! To inna epoka, inna klasa. Nie ma porównania. Mam w Astrze i już do zwykłych świateł nie wrócę. Minus tych świateł to ogromne koszty wymiany, gdy się przepalą. Tam nie wymienisz żarówki za 20 zł. Tam jest do wymiany cała lampa. O ile wiem, to 7000 zł w Astrze za jedno światło. Ale są na gwarancji. Kupuj przedłużoną gwarancję do 5 lat na auto, o ile chcesz je mieć dłużej niż 2 lata.

Insignia jest nowsza niż Superb. Superbem jechałem, bo się nad nim zastanawiałem. Mnie się nie podobał za bardzo. Insignia ma fajne wnętrze. Tylko w niej siedziałem, nie jechałem. Zrób jazdy próbne obydwoma najlepiej tego samego dnia jedną po drugiej.

Jeszcze o automacie. Chyba warto. Też już nie wrócę do manuala.
aGradory

15 Lut 2019, 20:43

Witam

Stoję przed wyborem:
- Skoda Superb Liftback 1.5 150KM Ambition Fresh z kilkoma dodatkami
- Opel Insignia Grand Sport 1.5 165 KM Innovation

Oba auta salonowe.
Proszę o opinię użytkowników tych aut i oczywiście jeśli ktoś też zastanawiał się nad takim wyborem to o swoje doświadczenia i decyzje.
Ostatnio edytowany przez mike, 15 Lut 2019, 21:07, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, nie zakładaj kolejnych
kamilowie
Nowicjusz