REKLAMA
Cześć!
Wybieram autko dla siebie i niestety nie mogę się zdecydować. Chciałbym zdążyć z zakupem zanim skończą wyprzedaże rocznika. Zanim wypiszę modele, krótko - kilka faktów i rzeczy na których zależy mi najbardziej:
- budżet 63k nieprzekraczalny, może być mniej ale wolę teraz wydać więcej i mieć później niższe koszty niż na odwrót,
- robię ok. 15 tys km rocznie,
- chciałbym możliwie niskich kosztów eksploatacji, stąd myślę o fabrycznej instalacji LPG,
- trwałość, dłuższa gwarancja, minimum 4 lata/60 tys km,
- planuje użytkować auto przez ok. 8 lat, fajnie jakby wytrzymało te 120 tys km,
- wyposażenie wystarczy mi miarę podstawowe, lub co najwyżej średnie - nie potrzebuję masażerów i wodotrysków, klima manualna i wygodne fotele są dla mnie priorytetowe,
- auto będzie głównie do miasta (Kraków), do pracy - zazwyczaj w jedną stronę jeżdżę przez miasto (15km) a w drugą obwodnicą (30km), czasem wypady w góry,
- generalnie bezproblemowość auta stawiam na pierwszym miejscu, niskie koszty eksploatacji na drugim, przyjemność z jazdy na trzecim, komfort wyposażenia na czwartym, a na dalszych planach są takie rzeczy jak design, prestiż, dynamika itd.
- lakier metaliczny musi być
A teraz nad czym się zastanawiam:
1) Astra V HB 100km - wygląd fajny choć mnie tyłka nie urywa natomiast wnętrze jest kapitalne. Silnik ma opinie mułowatego ale chyba przeżyję bo jeżdżę spokojnie. Z rocznika 2016 nawet w wersji Enjoy zmieściłbym się w 62k
2) Astra Sedan 140KM Turbo LPG - na tą wersję Opel daje najwyższe rabaty, stąd mieszczę się w budżecie 63k. Autko fajne chociaż lepiej się czułem siedząc w HB ze względu na rozmiary. Seden jest mega długi i do miasta trochę mało praktyczny. Ale wygląd, silnik (chyba niezły) i LPG są kuszące.
3) Fiat Tipo HB 120KM LPG - tutaj nie ma rocznika 2016 ale mieszczę się w budżecie z rocznikiem bieżącym - z paroma dodatkami, plus rozszerzenie gwarancji i wyszło w salonie ok 60k - dość sporo "jak na Fiata" ale może warto. Wizualnie z zewnątrz podoba mi tak jak Astra (a może nawet bardziej), natomiast wewnątrz jest już słabiej.
4) Fiat Tipo Sedan 95KM - zwykły i prosty silnik, może warto dołożyć LPG indywidualnie? Fajnie się czułem w tym samochodzie. Wychodzi taniej bo są ostatnie sztuki 2016 ze średnim wyposażeniem nawet za 52k - kuszące. Ale jakby co do rocznik bieżący też jest do ogarnięcia.
5) Hyundai i20 1.2 MPI 84KM LPG - mały, zgrabny ale podoba mi się Szczególnie z zewnątrz jest fajny, w środku tak sobie. Do miasta wydaje mi się idealny. Z LPG 84KM i rocznikiem 2016 wyjdzie ok. 54k a bez LPG nawet ok 50k. Na plus 5 lat gwarancji bez dopłat.
6) Hyundai i30 1,4MPI 100KM 2016 - ten samochód podoba mi najbardziej z zewnątrz, choć wnętrze w Astrze jest ładniejsze. Samochód jest dość drogi nawet pomimo rocznika 2016 i będzie ciężko się zmieścić w budżecie ale na styk powinno się udać. Na plus 5 lat gwarancji bez dopłat. Tegoroczny i30 jest poza zasięgiem.
7) Kia Ceed 100km - to byłby wybór z rozsądku - 7 lat gwarancji kusi. Stylistyka ogólnie spoko choć to nie do końca moje klimaty. Niewiele wiem o tym samochodzie.
Renault Megane 115km - tutaj też budżet na styk. Wizualnie super, na drugim miejscy za i30. Silnik Nissana zbiera raczej dobre opinie choć LPG raczej nie podłącze.
Jak widzicie nie udało mi się zbytnio zawęzić listy. Coś mnie ciągnie w kierunku Opla tylko jeszcze nie wiem którego HB czy Sedana. Również myślę o Tipo bo wygląda super i cena kusi. Pozostałe też mają w sobie coś atrakcyjnego. Jestem otwarty na różne opcje. Liczę na Waszą pomoc Również pod kątem LPG czy faktycznie w to wchodzić.
Dzięki!