Auto do 8-9 tys zł

10 Kwi 2017, 10:12

Witajcie!

Obecnie jestem od prawie 4 lat szczęśliwo-nieszczęśliwym posiadaczem Peugeota 206.
Niestety autko zaraz będzie pełnoletnie i cóż, coraz mniej części wytrzymuje próbę czasu. Aktualnie go mam na sprzedaż.
Ale do meritum, szukam auta do około 8 lub 9 tys zł. Jakie mam wymagania?

Przede wszystkim auto ma być hatchbackiem, pięciodrzwiowe, sporo miejsca z przodu, powinno jakoś wyglądać :D Eksploatacja powinna być w miarę tania. Silnik może być każdy, ale nie popadajmy w skrajności. Obecnie mam 1.1 i jest to za mało jak na moje potrzeby. Myślę, że interesujące będą już jakieś benzynowe 1.4 do 1.6 i raczej nic wyżej ze względu na opłaty OC,postanowiłem w bólach sam zacząć tworzyć swoją historie i zniżki. Ropniaka nie chce, gdyż często auto zjeżdża dosłownie od 2 do 10 km,
Jak używane będzie auto? W 90% przypadków 2 osoby, ale ważne będzie komfortowe podróżowanie w 4 osoby lub 3 plus bagaż. Tygodniowe przebiegi około 250km po dosyć zniszczonych drogach.
Nad czym myślałem? Od najpoważniejszych:
1. Ford Fiesta Mk. 6 z silnikiem 1.25
2. Seat Ibiza II FL z 1.4
3. Astra G II w sumie dowolnym benzyniakiem
4. Volkswagen Golf IV byle nie z paliwożernym 1.6
5. Mazda 323f BJ, przy czym tutaj już pojęcie hatchback jest nagięte dosyć mocno.

Szukam czegoś w okolicy Warmii i Mazur oraz Pomorza.
TomekMr
Nowicjusz

Auto: Peugeot 206

10 Kwi 2017, 10:20

Ja bym odrzucił autka B, skoro ma mieć dużo miejsca z przodu, to na samym starcie takie autka jak Ibiza, Corsa, Polo odpadają.

Astra G - omijać 1.6 16V ecotec, bierze olej. Najlepiej by było 1.8 125 KM dorwać, lub jeśli lubisz wolne auta to 1.4 16V / 1.6 8V

Golf - jeśli nie 1.6, to 1.8/2.0, ale one mniej nie spalą od 1.6, za to pojadą lepiej (mocniejszy dół)

Mazda - nie mam zdania

Od siebie - Focus mk1, Megane 1 ph2 - znajdziesz nawet w mniejszym budżecie, zostanie na dopieszczenie egzemplarza, dobre silniki, zdecydowanie lepsze wyposażenie w środku. A, jeszcze Xsara :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Kwi 2017, 10:34

Tzn dużo miejsca gdyż mam trochę gabarytów :D Nie chodzi o wzrost. Raz jechałem kolegi Audi A6 i miałem bardzo ciasno i ledwo sięgałem pedałów. :lol:

Co do propozycji za które dziękuje, Megane rozmyślałem, ale wersje II, nie mniej wadliwa elektornika plus wybór głównie szwankujących 1.5 mnie odpycha, co do I wizualnie mnie zbytnio nie przekonuje. Focus natomiast o ile z zewnątrz mi się podoba to w środku już mniej, dodatkowo chyba bym wybrał mimo mniejszych rozmiarów Fieste mk. 6.
Dodam jeszcze tylko, że mimo dobrych chęci i tak mam spory problem ze względu na rejon mojego zamieszkania. Mam strasznie drogie auta w okolicy i Passaty (mieszkam przy granicy z Rosją, co tłumaczy ilość kombiaków). To utrudnia wybór czegokolwiek, dlatego chciałbym ukierunkować się na 1 lub 2 modele i za tym ewentualnie jeździć większe odległości.
Jeszcze zapomniałem do propozycji dodać właśnie wspomniane Polo III FL oraz Corse C. Przy czym Polówkę ciężko znaleźć w 5 drzwiach i po FL, przynajmniej u mnie, a Corsa jest wyposażona w silniki 1.0 lub 1.2. Zaraz wyjdzie na to, że zamienię 206 na... 206 :D
TomekMr
Nowicjusz

10 Kwi 2017, 10:36

Moje propozycje do 8 tyś to będą : Focus Mk1 , Astra G lub Honda Civic. To są moim zdaniem "rozsądne" propozycje w tej półce cenowej.
Grozer
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 15 10 2005
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: RENAULT MEGANE SPORT
Silnik: 1.6B
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2011

10 Kwi 2017, 10:40

Czyli jesteś malutki i grubiutki? Skoro w A6 miałeś ciasno i daleko do pedałów... :D

Jak w A6 miałeś ciasno, to kompletnie nie rozumiem dlaczego wrzucasz auta segmentu B. Ja mam 175 cm i w takich autach po 5 kilometrach drętwieją mi nogi :|
galakty
Forumowicz VIP

10 Kwi 2017, 10:47

No powiedzmy :D Również mam 175 cm, ale nie mam np. żadnego problemu w 206 która jest mikroskopijna wręcz. Najlepszym rozwiązaniem myślę będzie po prostu usiąść w danym modelu i zobaczenie co i jak, ale właśnie dlatego zanim zacznę się przymierzać to jakieś modele konkretne :D

A czemu wrzucam segment B? Bo głównie interesuje mnie jazda miejska gdzie parkingi są dla chyba rowerów :D Powiem tak: głównie miasto, ale potrzebuje czasami mocy na trasy. Obecnie 1.1 60konny nie daje rady i wyprzedzanie to katorga z pedałem w podłodze, i mimo małego silnika, sporym spalaniem!
TomekMr
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Latający samochód elektryczny - czy to jest możliwe?
    Toyota opatentowała nowy projekt latającego samochodu-drona, którego koła mogą pełnić funkcję śmigieł. Pojazd ma mieć napęd elektryczny zasilany bateriami lub ogniwami paliwowymi. Projekt opracowała Toyota Engineering ...

10 Kwi 2017, 10:56

Miałem Golfa III, teraz Megane i problemu z parkowaniem nie mam. Dopiero przy segmencie D pojawiają się problemy jak masz wjechać równoległe między dwa auta, bo kufer za tylną osią dodaje centymetrów ;)

Przymierz się najlepiej, bo po co kupować małe autko, jak nieco większe wyjdzie lepiej? I tak patrzysz na Golfy / Astry, więc tym bardziej nie widzę sensu :>
galakty
Forumowicz VIP

10 Kwi 2017, 10:58

Porozglądam się za jakimiś autami w okolicy i ewentualnie online wrzucę linki, a offline jakieś podstawowe parametry i zdjęcia.
TomekMr
Nowicjusz

10 Kwi 2017, 16:25

Ciekawą opcją może byc Mazda 2 jeżeli uda się takową znaleźć
luka52
Początkujący

Auto: VW Polo 9n3
Silnik: 1.2
Rok produkcji: 2008

10 Kwi 2017, 22:45

Ja osobiście polecam Renault Megane 2 silnik 1.5DCI ale tylko 82 lub 86-cio konną wersję, ponieważ nie posiada dwumasy i cieszy się najlepszą opinią. Osobiście posiadam Megane i jestem bardzo zadowolony z dynamiki a przede wszystkim bardzo dobrego spalania 4.5l/100km. Brat ma rocznik 2006, samochód posiada od 2008 roku i ma przejechane 270k, można wierzyć lub nie ale nic przy nim nie robi oprócz płynów, rozrządu i podstawowych części eksploatacyjnych :) Pozdrawiam!
Jumbo19
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 11 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.5 DCI 82KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

10 Kwi 2017, 23:17

Diesel do miasta, świetna porada :ok:
Inna sprawa, że 1.5 dci jest silnikiem podwyższonego ryzyka, który został ogarnięty w okolicach 2010r
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Kwi 2017, 00:31

Jak szukasz wygody to idź w segment D, kompakty z poprzedniej epoki są na poziomie dzisiejszej klasy B, w takim Golfie IV obawiam się ustawisz swobodnie fotel to za Tobą będą mieli ciasno :D
Wg mnie segment D z minionej epoki będzie oferował porównywalną przestrzeń wewnątrz jak kompakty dzisiejsze.
Także jak ma być swoboda dla 4 osób to tak słabo to widzę.
Zależy też jak daleko będzie jazda.
mike napisał(a):Diesel do miasta, świetna porada
Inna sprawa, że 1.5 dci jest silnikiem podwyższonego ryzyka, który został ogarnięty w okolicach 2010r

No właśnie gdyby to była porada TDI to już by grupa rycerzy - hejterów VW -tdi atakowała, a przecież to też kiepski silnik :roll:
sypał się układ wtryskowy i chyba układ korbowy też był denny, generalnie silnik gorszy niż niejedno 1,9 tdi BXE :D
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

11 Kwi 2017, 09:52

A może Citroen Xsara 1.6 110km? Za 6-7k dostaniesz koncówke produkcji.
Do tego dorzucę Forda Focusa i Toyote Corolle E11.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

11 Kwi 2017, 15:45

Panuje taka zasada- nie wiesz, to się nie odzywaj na dany temat :) Użytkuje ten samochód od wielu lat i także po mieście i zero problemów. Pozdrawiam serdecznie!
Jumbo19
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 11 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.5 DCI 82KM
Typ: Sedan/Limuzyna

11 Kwi 2017, 15:48

Jumbo19 napisał(a):Panuje taka zasada- nie wiesz, to się nie odzywaj na dany temat
ale zrozum - diesel nie ma w mieście ekonomicznego sensu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG