(Nowe) auto do 75 tys. PLN

29 Sty 2013, 18:06

Witam,

Czas zeszłorocznych wyprzedaży w pełni i myślę nad zmianą auta na nowe. Aktualnie mam Mondeo MK3, 1.8 Duratec 125 KM - od nowości, ponad 200 tys. km po polskich drogach, bez większych usterek. Obecnie robię ok. 25-30 tys. km/rok (głównie poza miastami), kierowca spokojny, raczej bez sportowego zacięcia:) Szukam samochodu ze średniej półki (do ok. 75 tys. PLN) - w miarę komfortowego, nieawaryjnego, bezpiecznego i wygodnego do podróżowania także z rodzinką i bagażami. Co możecie polecić? (mam swoje typy ale póki co nie chciałbym sugerować). Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi :piwo:
Meduza
Obserwowany

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 Duratec 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

29 Sty 2013, 18:13

Nie tak dawno musiałem jechać z samochodem kuzyna do ASO i czekając 2h pooglądałem trochę Opli i Chevroletów w salonie (wrażenie zrobiła na mnie tylko Insignia, ale to wydatek ponad 100tyś), a później z nudów odpaliłem internet i przeglądałem oferty innych marek. Na mnie największe wrażenie zrobił Hyundai Elantra, ładny, nieźle wykonany, stosunkowo bezawaryjny i z tego co pamiętam z gwarancją na 5 lat.
Wacek_13
Początkujący

Miejscowość: Jaworzno

29 Sty 2013, 18:20

Volkswagen Jetta, Mitsubishi ASX, Hyundai ix35, Nissan Qashqai, Toyota Corolla, Ford Focus, Skoda Octavia jest bardzo popularna w PL nie bez powodu, podobnie Skoda Superb no i zawsze pozostaje nowy Ford Mondeo.

Naprawdę, jest masa ładnych i dobrych aut w tej kwocie. Lepiej wybierz te, które Ci się podobają a wtedy my powiemy Ci jakie silniki są warte uwagi, bo tu chodzi o serce maszyny, a nie nadwozie.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

29 Sty 2013, 18:22

To co mi sensownego przyszło do głowy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

domyślnie dodałem kombiaki, z racji miejsca na bagaże, inne wersje nadwoziowe są nawet tańsze
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Sty 2013, 18:25

A propos postu dzidy - nowa Laguna świetnie się prowadzi. Z resztą, cała jest świetna, ale wysnuwam taką ocenę po jednorazowej przejażdżce znajomego, który chciał przyszpanować nowym autem :mrgreen: Dawno nie jeździłem tak świetnie wykonanym autem (w stosunku cena/jakość).
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009