Witajcie Panowie,
mam taki problem zastanawiam się które auto wybralibyście jako swój faworyt?
1) Golf VII Variant 1,4 tsi 125 KM 6 biegów Highline
2) Hyundai i30 CW kombi 1,6 GDI 136 KM
3) Ford Focus III Kombi 1,6 Duratec 125 KM
Oczywiście będzie to auto nowe z salonu, nie ukrywam że moim faworytem jest Golf, z kilku powodów, mojego kolegi teść jest kierownikiem działu sprzedaży w salonie i coś tam wiadomo mógłby pode mnie załatwić, dodatkowo Golf ma znacznie lepsze wyposażenie w wersji highline.
Np. nawiewy z tyłu dla pasażerów, w kombi/ variancie roletka w bagażniku składana automatycznie w dwóch etapach, w Focusie np zwija się ją ręcznie jak na oknie i zasłania trafiając w zaczepy..dla mnie to masakra.
Dodatkowo np. Golf ma hamulec ręczny cyfrowy/auto hold itd..
Fotele z funkcją masażu, dużo ustawień chyba 14..opcji, do tego maska na teleskopach, u mnie teraz w Aurisie tego nie ma...i kiedyś ktoś mi zwrócił uwagę że dziwnie że w takim aucie trzeba jeszcze bagnecik podkładać.
Do tego fajnie wyprofilowane rączki drzwi kierowcy i wszystkich pasażerów nawet z tyłu gdzie można swobodnie rękę położyć i się trzymać, większy komfort po prostu.
Mam wrażenie że Golf próbuje dorównać wyposażeniu Mercedesa BMW czy nie wiem Lexusa a Focus czy i30 to takie typowe kompaktowe auta.
Minusem będzie silnik Golfa TSI..ale przecież to nie auto od Mirka sprzed 12 lat z przebiegiem 300 tys, poza tym 1,4 tsi w golfie V w 2004 roku a w połowie 2016 to jednak inna epoka wydaje mi się i dużo chyba zmian, poprawek..z resztą gwarancja będzie na dwa lata, to może się psuć
![Szczęśliwy :D]()
można też zdaje się przedłużyć ją.
Myślę że tak 4-5 lat pojeżdżę i potem pomyślę o czymś nowszym.
Jak Wy to widzicie? Wg mnie Golf prezentuje dobry stosunek wydanych pieniędzy do tego co oferuje, klasyka ale i też wszystko na poziomie. Focus jest dla mnie w środku taki tani, tandetny a i30 znowu fikuśny i na siłę dizajnerski jak to Korea.
Które auto byście wybrali?
![Uśmiechnięty :)]()