Nowe Auto Golf VII, i30 czy Focus?

03 Kwi 2016, 20:32

Witajcie Panowie,
mam taki problem zastanawiam się które auto wybralibyście jako swój faworyt?
1) Golf VII Variant 1,4 tsi 125 KM 6 biegów Highline
2) Hyundai i30 CW kombi 1,6 GDI 136 KM
3) Ford Focus III Kombi 1,6 Duratec 125 KM

Oczywiście będzie to auto nowe z salonu, nie ukrywam że moim faworytem jest Golf, z kilku powodów, mojego kolegi teść jest kierownikiem działu sprzedaży w salonie i coś tam wiadomo mógłby pode mnie załatwić, dodatkowo Golf ma znacznie lepsze wyposażenie w wersji highline.
Np. nawiewy z tyłu dla pasażerów, w kombi/ variancie roletka w bagażniku składana automatycznie w dwóch etapach, w Focusie np zwija się ją ręcznie jak na oknie i zasłania trafiając w zaczepy..dla mnie to masakra.
Dodatkowo np. Golf ma hamulec ręczny cyfrowy/auto hold itd..
Fotele z funkcją masażu, dużo ustawień chyba 14..opcji, do tego maska na teleskopach, u mnie teraz w Aurisie tego nie ma...i kiedyś ktoś mi zwrócił uwagę że dziwnie że w takim aucie trzeba jeszcze bagnecik podkładać.
Do tego fajnie wyprofilowane rączki drzwi kierowcy i wszystkich pasażerów nawet z tyłu gdzie można swobodnie rękę położyć i się trzymać, większy komfort po prostu.
Mam wrażenie że Golf próbuje dorównać wyposażeniu Mercedesa BMW czy nie wiem Lexusa a Focus czy i30 to takie typowe kompaktowe auta.

Minusem będzie silnik Golfa TSI..ale przecież to nie auto od Mirka sprzed 12 lat z przebiegiem 300 tys, poza tym 1,4 tsi w golfie V w 2004 roku a w połowie 2016 to jednak inna epoka wydaje mi się i dużo chyba zmian, poprawek..z resztą gwarancja będzie na dwa lata, to może się psuć :D można też zdaje się przedłużyć ją.
Myślę że tak 4-5 lat pojeżdżę i potem pomyślę o czymś nowszym.

Jak Wy to widzicie? Wg mnie Golf prezentuje dobry stosunek wydanych pieniędzy do tego co oferuje, klasyka ale i też wszystko na poziomie. Focus jest dla mnie w środku taki tani, tandetny a i30 znowu fikuśny i na siłę dizajnerski jak to Korea.
Które auto byście wybrali? :)
Piwoszzz
Początkujący

Prawo jazdy: 23 07 2002
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1,8T 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

03 Kwi 2016, 22:19

Przede wszystkim musisz się przejechać tymi trzema autami - nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy kupuję nowe auto na podstawie opinii z internetu. No i tutaj zestawienie będzie wyglądać trochę inaczej :naughty:
Inna sprawa, iż odnoszę wrażenie, że jesteś zdecydowany na Golfa, a tym tematem... No w sumie nie wiem co chcesz osiągnąć :wink: skoro tak Ci się podoba Golf i masz znajomości to bierz, jednak najpierw polecam jazdy próbne. Wolałbym lepiej prowadzące się auto niż automatyczną roletę bagażnika :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Kwi 2016, 00:00

Ok tylko ja się ścigać nie będę, poza tym co można sprawdzić po 10 minutach jazdy autem w ruchu miejskim? Jechałem Focusem i Golfem, prowadzenie podobne, mam wrażenie że lepsza, precyzyjniejsza zmiana biegów w Golfie no i silnik TSI jaki nie był ciągnie na prawdę bardzo nisko, przez co jeździ się przyjemniej.
Ale ja nie potrafię powiedzieć jak obydwa auta zachowywały by się na torze czy wchodząc w zakręt przy 100 km/h..bo nie miałem gdzie tego sprawdzić.
i30 nie jechałem.
A co do roletki..no w moim przypadku gdzie dzień w dzień będę woził zwoje, bele tkanin, materiałów, bo działam w branży krawieckiej to raczej nie jest bez znaczenia. Zabawa z roletką gdzie trzeba utrafić w otwory niczym jak w Lagunie I jest trochę bezsensu przy cenie 85 tys za auto.
Dla mnie praktyczniejszy jest golf bo ma wiele ciekawszych rozwiązań i wiadomo za co się płaci, na minus może silniki, ale czy to ma aż takie znaczenie przy nowym aucie na gwarancji?
A jeśli nawet to co przemawia za innymi autami? Właśnie o to mi chodzi, co ktoś może polecić, no bo co ma lepszego i30? albo Focus? ja specjalnie różnic nie widzę, natomiast te auta są bardziej podstawowe, mniej dopracowane.
To jest tak jakby kupować BMW 7 w salonie z klimą ręczną..a co to nie można sobie nastawić? No tak ale nie w tym budżecie za takie pieniądze.
O to mi właśnie chodzi.
Piwoszzz
Początkujący

Prawo jazdy: 23 07 2002
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1,8T 150

04 Kwi 2016, 08:47

A co stoi na przeszkodzie by przejechać się samochodem za miastem? Jakąs obwodnicą? Wydajesz kupę szmalu i masz prawo poprosić o taki test.

Mam wrażenie że Golf próbuje dorównać wyposażeniu Mercedesa BMW czy nie wiem Lexusa a Focus czy i30 to takie typowe kompaktowe auta.

Po czym wyciągnąłeś takie stwierdzenie?:) Po tym, ze dali opcję masażu w w fotelach? :D

Jesteś dość mocno nagrzany na Golfa, więc go bierz, jeśli szukałeś potwierdzenia swojej decyzji to chyba będzie ciężko.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM
Skrzynia biegów: Manualna

04 Kwi 2016, 10:14

Ok, Golf jest dopracowany, ale śmiertelnie nudny. Świetna ergonomia wewnątrz, kieszenie w drzwiach wyłożone szmatą żeby nic się nie trzaskało, elektroniczne pierdółki (swoją drogą ja bym się tak nie jarał tym elektronicznym ręcznym. Może coś poprawili, jednak moje doświadczenia z tym jstrojstwem nie są dobre). Do tego wygląd - jest to kwestia gustu, jednak wygląda jak V kombi sprzed 10 lat... Silnikom nie ufam, bo niby coś poprawili, no ale kupa ze śmietaną to nadal kupa. Na plus fakt, że zawsze to sprzedasz i za dobrą kasę.
i30 jest bardziej miękki no i zwyczajnie brzydki. Wolałbym Cee'd, a to to samo tylko w innej budzie.
Co do Forda może jestem stronniczy, ale to wg mnie najlepszy wybór. Jeśli chodzi o prowadzenie to nie tyle chodzi o jazdę po torze z zabójczą prędkością 100km/h, a o to, że to auto jest bardzo uniwersalne - na dziurach na tyle komfortowy, że nie wylatują plomby, gdy trzeba pojechać szybciej po zakrętach nie wpadniesz do rowu ani nie będziesz się podpierać lusterkami. Wnętrze wygląda o wiele ciekawej niż w G VII no i w polifcie nie ma tej nieuporzadkowanej deski rozdzielczej. Nic dziwnego, że Focus ma gorsze osiągi, skoro porównujesz silnik wolnossący z turbo. Porównaj konkurencyjny napęd (turbo) i wtedy się wypowiedz
Z propozycji Peugeot 308 i Honda Civic
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Kwi 2016, 13:55

Piwoszzz napisał(a):Mam wrażenie że Golf próbuje dorównać wyposażeniu Mercedesa BMW czy nie wiem Lexusa a Focus czy i30 to takie typowe kompaktowe auta.

tylko jak zobaczysz ile kosztuje dobrze wyposażona wersja to się odechciewa płacić tyle za Golfa

Ja wybrałbym albo Hondę Civic albo Mazdę 3. Spadek wartości niższy i trwałość wyższa.
Jako tańsze opcje to i30 i Focus są ok.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie zaplanować wyjazd na narty?
    Dzięki zniesieniu części obostrzeń można już wybrać się na narty. W jaki sposób bezpiecznie przewozić sprzęt, jak dostosować styl jazdy do zimowych warunków i co warto ze sobą spakować na podróż w góry. ...

04 Kwi 2016, 14:53

Ja bym brał Civica...
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

04 Kwi 2016, 15:21

Ja mam mimo tego, że nie przepadam za vw podobne wrażenia odnośnie golfa. Wydaje mi się, że to auto jest najbardziej dostosowane do potrzeb człowieka. Silniki to według mnie mimo zmian cały czas syf, ale jeśli jesteś w stanie to znieść, a najlepiej czujesz się w golfie to zdecydowałbym się na niego.
Tutaj coś co może pomóc:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

04 Kwi 2016, 21:18

Popatrz jeszcze na Peugeota 308 - jest wygodny, dobrze wykonany i jedne z najcichszych aut w klasie.

Z tymi TSI nie ma co przesadzac - wystarczy skrocic interwal wymiany oleju np do 10 tys zamiast 25 tys i nie bedzie problemow - to od nas jako nowych wlasiccieli zalezy przyszlosc samochodu a nie bazujemy na tym jak jakis helmut z DE dbal.
misso
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 1992
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A3

05 Kwi 2016, 09:41

Peugeot jest bardzo nietypowy. Ma Zegary nad małą kierownica i zezowaty obrotomierz. bardzo wielu ludzi nie może tego zaakceptować. Koniecznie zweryfikować
robbo2k
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2001
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Hyundai i30
Silnik: 109KM
Rok produkcji: 2008