Nowe auto i ubezpieczenie

28 Sty 2011, 18:40

Witam. Za 2 dni jadę po auto. Sąsiad się zgodził wziąć ze mną OC bo ma 60% zniżek. I mam następujące pytania:
1. Czy na umowie Kupna - Sprzedaży oprócz mnie, sąsiad musi zapisać swoje dane?
2. Kto musi być właścicielem a kto współwłaścicielem auta w dowodzie rejestracyjnym?
3. Jeśli ja będę właścicielem pojazdu a sąsiad współwłaścicielem to czy OC będzie naliczane z jego zniżkami?
4. Czy przy załatwianiu polisy OC nie ma znaczenia kto jest właścicielem a kto współwłaścicielem żeby uwzględniono zniżki sąsiada?
5.

Proszę o odpowiedź.
ranravel
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

28 Sty 2011, 22:06

ranravel napisał(a):1. Czy na umowie Kupna - Sprzedaży oprócz mnie, sąsiad musi zapisać swoje dane?

Tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Sty 2011, 19:07

Na umowie to Ty jesteś właścicielem, a sąsiad współwłaścicielem. Tak samo przy rejestracji i przy ubezpieczeniu nie będzie żadnych problemów. Sąsiad będzie musiał podpisać umowę (również przy ewentualnej, przyszłej sprzedaży auta!!!!!) i machnąć podpis w wydziale komunikacji i tyle, w ubezpieczalni nie będzie potrzebny (aczkolwiek jego dane jak np. numer i seria dowodu osobistego, czy pesel - owszem).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota tworzy nową firmę do tuningu i akcesoriów
    Toyota połączy firmy Toyota Technocraft, J-TACS Corporation i Toyota Modellista International w jedno przedsiębiorstwo. Wszystkie trzy ośrodki zajmują się tuningiem oraz opracowywaniem części do modyfikacji samochodów ...