Nowe auto jakie wybrać

30 Lip 2019, 12:59

Przymierzam się do zakupu nowego auta rozglądam się póki co pomiędzy

Skoda Octavia z silnikiem 1.5 wersja style która mogę mieć za 88000
Albo
Skoda Karoq silnik 1.5 za cenę ok 93-95 tyś

Albo hyandai tucson z silnikiem 1.6 w wersji comfort z nawigacją za cenę ok 91 tysięcy

Lecz jednak nie mam pewności co do silnika z hyandai jeszcze nim nie jechałem na jeździe próbnej, jednak silnik jest bardzo chwalony na Internecie.

Z tych 3 samochodów który najbardziej polecacie?

Z góry dziękuję za odpowiedź ;)
bunioslaw
Nowicjusz

30 Lip 2019, 13:17

Przejedź się wszystkimi na jeździe próbnej wszystkimi, żeby wyrobić sobie opinie. Jakie masz wymagania? Budżet?
Ja bym rozważył czy nie warto dołożyć kilka tysięcy do Leona ST lub Octavii 2.0 TSI.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

30 Lip 2019, 13:27

Budżet najlepiej do 90 tysięcy minimalnie więcej gdzieś jest w zasięgu w razie czego.

Auto nie musi mieć najmocniejszy silnik musi pomieścić wózek fotelik dla dziecka żeby na wakacje można było się do auta spakować i jechać w dobrych warunkach.

Głównie po mieście ale co weekend na pewno jakaś trasa.

Dużo czytałem na temat tych modeli jednak może jest ktoś kto korzystał albo korzysta z wyżej wymienionych aut.

Do jazd próbnych przymierzam się jednak odczucia i opinie osób które już miały styczność z tymi autami na lewo wiele podpowiedzą i nakieruja na odpowiednią decyzję.
bunioslaw
Nowicjusz

18 Sie 2019, 12:13

Wybór zawężył się do Skody Octavi III kombi wersja style silnik 1.5 150 km za 93000 zł albo Volskwagen Golf Variant silnik 1.5 ale 130km za ok 95000 - 97000zł. Wyposażenie prawie identyczne różnica przede wszystkim w wyglądzie i może troszeczke w jakości materiałów tzn plastik troche bardziej miękki? w Volskwagenie.

Czy ktoś miał doczynienia z którymś z tych modeli ?

z góry dziękuje za odpowiedź :)
bunioslaw
Nowicjusz

18 Sie 2019, 14:24

Jest też taki wynalazek jak Skoda Scala, chyba zastąpił Octavię (?) lub coś w tym stylu, klasa kompakt wydaje mi się, też spoko autko
Silnik 150 koni powinien być ok ale czasem tak jak pisze Ossy warto rozważyć wybór mocniejszej wersji, bo takie auto w kilka osób - ciężar robi swoje.

Golf wg mnie jest zrobiony tak ze aspiruje do bycia jak A3, Skoda czy Seat to tanie marki tego koncernu i to widać w jakości materiałów i w rozwiązaniach technicznych - wg mnie oczywiście.
Kafarr
Początkujący

Prawo jazdy: 17 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus mk2
Paliwo: Benzyna

18 Sie 2019, 19:59

Jakość przynajmniej plastików wydaje się bardzo podobna w skodzie i w golfie..... przynajmniej w tych modelach. Jedyne główne różnice to że golf za ok 100000 ma hamulec ręczny elektryczny, podgrzewaną przednią szybe i kamere cofania której octavia akurat w tym modelu nie ma. I zastanawiam się czy warto dopłacać .....
bunioslaw
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus IS - samochód do driftu
    IS od Lexusa jest bezpośrednim konkurentem serii 3 i również interesującą bazą na auto do driftu. Szczególnie, kiedy weźmiemy pod uwagę pierwszą generację modelu w wersji IS 300. W tym wariancie kompaktowego ...