Dzień dobry wszystkim
Rozglądam się powoli za nowym samochodem, chcę zmienić poprzedni (Fiat Bravo 1.9 JTD 120 KM 2007r.) ze względu na to, że robię już mniej tras, niż wcześniej, a więcej jeżdżę po mieście (Warszawa), to bez sensu trzymać diesla.
Miałem wcześniej dwa samochody w gazie (ostatni Mercedes C klasa W203 1.8 163 KM) i nie sprawiały nigdy żadnych problemów z instalacją, a z racji tego, że moje przebiegi roczne to ok. 25.000-30.000 km, to ekonomika podróżowania odgrywa dużą rolę, stąd decyzja o powrocie do LPG.
Moje wymagania to:
- nadwozie sedan (lub coupe),
- moc co najmniej 150 KM,
- skrzynia automatyczna,
- (fajnie by było, gdyby był tempomat),
- tapicerka najlepiej skórzana lub półskóra, ale nie jest to konieczny wymóg,
-
dobre wyciszenie wnętrza (niestety Fiat jest fatalnie wyciszony, zdecydowanie gorzej niż poprzedni Mercedes, który był 5 lat starszy, więc to jest to dla mnie kluczowe),
- dobra współpraca z LPG.
Aktualnie mam dwóch faworytów:
- Renault Laguna III 2.0t 170 KM - bardzo dobre opinie, silnik z tego co widziałem dobrze poznany, części w miarę tanie, bezawaryjny, jak dobry gaziarz zamontuje instalacje to też nie sprawia żadnych problemów, dobrze wyciszony i dość ładny,
- Saab 9-3 II 2.0T (lub 1.8t 150 KM i 2.0t 175 KM - te same jednostki, jedynie inna moc) - zdecydowanie wskazanie na najmocniejszą wersję 210 KM, z tego co wyczytałem jednostka w miarę bezawaryjna, jeden element przy wyższych przebiegach może być bardziej kosztowny, komfortowy, dobrze się zbiera, większość części pasuje z Vectry C, jedyny minus to podobno trzeszczące plastiki w środku.
Ze względu na wygląd bardziej odpowiada mi Saab, lecz boję się awaryjności skrzyni biegów i innych elementów zmienionych przez Saaba w stosunku do Vectry, których naprawa jest kosztowna.
Który z tych samochodów moglibyście mi polecić?
Jakie ewentualne typy moglibyście zaproponować poza tymi dwoma?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź i wszelką pomoc
![Szczęśliwy :D]()