Nowe auto (kombi/van?) do 70tyś na trasy - tanie w eksploatacji

06 Gru 2017, 15:42

Czy na forum nie ma nikogo kto by jeździł 308 z tym silnikiem 1.6 Hdi 120KM lub meganką z 1.5 dci 110 KM
Zalezy mi na opiniach realnych użytkowników....
kapitan7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: WV Sharanb
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1999

06 Gru 2017, 17:38

kapitan7 napisał(a):Dzięki za pomysły. Jak ze spalaniem w tipo jtd - bo czytalem że znaczne - ktoś to moze sprawdził. Co do wyposażenia to jestem w stanie przełknąć gorsze wyposażenie na rzecz niskich kosztow utrzymania - gaz miałem i więcej nie chce mieć tak wiec zostaje diesel.
Z wyposażenia muszę mieć tempomat, klime i tylne szyby elektryczne.
Nikt z Was jeszcze nie poruszył utraty wartosci. Boje sie ze fiaty i francuzy szybko tracą na wartości i lepiej kupić jakiegoś japończyka lub coś z grupy wv z nieco gorszym wyposażeniem. Boje sie tylko że tam mają kiepskie diesle...

Tipo owszem spali trochę więcej, ale raczej nie będzie to więcej jak +/- 0,5l / 100km od tego 1.6.

Tu na forum raczej nie znajdziesz użytkowników tych aut, poszukaj na forach Peugoet, Forda, Renault itd.
1.5 dCi to będzie dość zamulony silnik (tylko 260Nm), wg producenta kombi ma 11.6 do setki (gdzie 308-ka ma 9,6-9.8s).

Utrata wartości, owszem jest duża w autach francuskich, ALE:
-w japońskich autach nie masz już diesli (tym bardziej w kompaktowym kombi, jest jeszcze Auris ze starym dieselm 1.6 od BMW (112KM) i kosztuje 83 tysiące (!))
-w niemieckich autach też jest bardzo drogo np.
Golf kombi 1.6 115KM to 85 tysięcy
Opel Astra 1.6 110KM to 80 tysięcy
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

06 Gru 2017, 18:27

kapitan7 napisał(a):Nikt z Was jeszcze nie poruszył utraty wartosci. Boje sie ze fiaty i francuzy szybko tracą na wartości i lepiej kupić jakiegoś japończyka lub coś z grupy wv z nieco gorszym wyposażeniem.

Szukasz auta na 10 lat i boisz się utraty wartości :?: :?: :?: :lol:
Bardziej po kieszeni dostaniesz na ubezpieczeniu, jeżeli zamiast tracącego na wartości Fiata, wybierzesz trzymającą cenę Mazdę :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

06 Gru 2017, 19:36

Do tego ryzyko kradzieży - Mazdę, Hondę czy Volkswagena często kradną, więc automatycznie wysoka cena AC.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Gru 2017, 00:32

Miałem natłok pracy i temat auta odszedł w dal.
Teraz powracam. I niestety z nowymi pomysłami i po licznych rozmowach mętlik w głowie jeszcze większy.
Te peugeoty 308 - już nie mogę znaleźć - promocja się skończyła?
Ktoś mi polecił Vitarę 1.6 - byłem w salonie - strasznie ciasny w środku - już baleno dużo obszerniejszy - ale to auta raczej nie na trasę ze względu na brak 6 biegu.
Pojawiła się też koncepcja hondy HR-V - ale to tylko benzyniaki za to w miarę ekonomiczne - no i ciut wyższy - więc lepsza widoczność niż 308.
Mętlik w głowie mam jeszcze większy
Z aut z dieslem pojawił się też pomysł ssangyoung XLV z napędem 4x4 i dieslem - ale w ogóle nie ma żadnych informacji o trwałości i kosztach serwisu tej jednostki.
Tak więc zamiast przybliżać się do rozwiązania raczej mam jeszcze większy mętlik w głowie.........
kapitan7
Nowicjusz

26 Gru 2017, 10:31

kapitan7 napisał(a):Z aut z dieslem pojawił się też pomysł ssangyoung XLV z napędem 4x4 i dieslem

Z jednej strony szukasz niskich kosztów(w tym niskiego spalania), a z drugiej wrzucasz suva z napędem 4x4, ogarnij się. Na trasy to tylko zwykłe kombi. Peugeot to bardzo dobra opcja, również ze względu na FAP zamiast DPF-a.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry z klocków Lego
    Australijska Toyota pokazała w Melbourne pełnowymiarową replikę Camry nowej generacji zbudowaną w całości z klocków Lego. Samochód stworzył Ryan McNaught przy użyciu 500 tys. elementów. Toyota Lego Konstrukcja ...

04 Mar 2021, 19:01

Witam ponownie po latach.
Właśnie minęło 3 lata od zakupu peugeota 308SW-
Auto dobre i spełnia założone cele. Tak więc Wasze porada była bardzo cenna.
Dzięki wszystkim za pomoc!
Jedyne problemy wynikały z salonu w którym kupowałem pojazd - obecnie serwisuję w Katowicach i jest ok.
kapitan7
Nowicjusz