Nowe auto, ktore nie będize sie psuło z TYM czymś .

08 Lis 2010, 11:14

Trochę na motoryzacji się znam , ale wiecie jak to jest najłatwiej doradzać innym .Szukam pięknego , mało awaryjnego samochodu.W grę wchodzą tylko wersje topowe pod względem wyposażenia .Teoretycznie jedźże sam od czasu do czasu zabieram ze sobą kogoś z rodziny. Często jedźże w góry i przydałby się napęd 4X4. Przeszedłem kilkanaście salonów i nadal nie mogę się zdecydować. Pieniądze i tutaj jest problem bo w tym zakresie nie chciałbym już rozmawiać co do ceny(ram cenowych ) to po prezentowanych modelach .
Na pewno nie chcę Fiata, Hundaia , Kii itp.

Skoda Superb- auto , które strasznie mnie się podobało, zwłaszcza wersja 2,0 TDI 4x4 .Tyle ,że już pojawiają się głosy ,że są z tym silnikiem podobne problemy co w Passatach B6 . I to mnie trochę odstraszyło od tego samochodu. Trochę mnie wkurzyli tym ,że nie ma już wersji bez filtra , ale jakoś o przeżyję.
Skoda Octavia II Tour -samochód który strasznie mnie się podoba i od początku pokochałem go , tyle ,że w Skodzie za wiele na jego temat nie mówią oprócz tego ,że nie będize można go zbytnio doposażyć. Warto tutaj dodać ,że zastanawiałem się nad Octavią Scout FL , tyle nie wiem czy przypadłaby mi ona do gustu.
Opel Insignia-samochód , który polubiłem , zwłaszcza jak dostał napęd 4x4 w dieslu , tyle ,że trzeba wybrać elektryczny hamulec postojowy , który wiem z pewnych źródeł i jest dość awaryjny i ten filtr -ale to już opisałem wyżej . Reszta super.
Renault Fluence-fajne autko ale w tym wypadku wybierałbym benzynę 1,6 16V .Teoretycznie nie mam nic do zarzucenia temu samochodowi , tylko obawiam się czy nie będzie za małe .
Renault Latitude-zapowiada się bardzo fajnie ale do sprzedaży w Polsce nie wejdzie prędko , poza tym nikt tego modelu jeszcze nie zna , ale gabarytowo super.
Mazda 6-fajne autko , różnie mówią o jego awaryjności dlatego nie jestem przekonany
Toyota Avensis-no powiem szczerze bardzo ładne auto , podobno jednak to już nie to co kiedyś..........
Ford Mondeo-auto o którym różnie się mówi ale jedno jest pewne bardzo fajnie się prowadzi siedzi i wygląda. Trapią go podobno niewielkie usterki , lecz wkurzające.
Ford Focus -j.w mniejsze mondeo , niektórzy nawet twierdzą ,że mniej awaryjne od Mondea
Citroen C5 -fajne autko tylko w najbogatszych wersjach jest hydrauliczne zawieszenie , którego chętnie bym ominął a poza tym nadal niezbyt dobrze mówi sie o niezawodności Citroena .
CitroenC4-wszystko tak jak w C5 (oprócz zawieszenia)
Mazda CX7-bardzo fajne auto , choć nie sprawdza się w nim napęd 4x4 , reszta jak w Maździe 6
Mazda CX-9-mocna rzecz (boje się tego silnika benzynowego ), reszta j.w
Honda Accord -trochę kosmiczny wygląd ale nie taki już jak Civica , ale mnie się podoba , niektórzy twierdzą ,że zbyt drogi w porównaniu do jakości
Dacia Durster-fajne autko , ja mu nic nie mogę zarzucić , niektórzy twierdzą ,że kiczowate ale mnie się podoba
[b]Suzuki SX4-małe , fajne zwinne autko

[/b]Jakie samochody odrzucam :
Subaru Forester -wszystko fajnie ale jakoś nie mam przekonania do tego aut a, boje się jego eksploatacji
Seat Leon-nie podoba mi się deska rozdzielcza , a reszta naprawdę super
Mitsubishi Outlander -podobały mi się 2 poprzednie generacje ale ta już nie
Toyota RaV4 -po prostu nie pasuje mi
Suzuki Grand Vitara -j.w

Proszę o pomoc bo wybór ogromny a ja już mam ból głowy od tego myślenia.
betra
Początkujący

08 Lis 2010, 11:36

Ford Mondeo jest naprawdę dobrym samochodem. Teraz wchodzi wersja po liftingu, więc styliacja będzie jeszcze lepsza. Z tym, że nie wiem, czy w Mondeo można znaleźć 4x4.

Opla insigni nie polecam. Samochód nie nadaje się jak na Polskie warunki. Za miękkie zawieszenie.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

08 Lis 2010, 13:54

Bierz Hondę Accord - cena może wyższa, niż innych aut tej klasy, ale dostajesz auto bezawaryjne (albo bardzo mało awaryjne)... Kolega ma i bardzo sobie chwali. A może jeszcze się rozejrzysz za Audi S5 (z silnikiem benzynowym coś ok. 3-3,5 litra, napęd 4x4, 330KM). Ja bym polecił Mitsubishi Lancer Ralliart (2,0 benzyna, 240KM, 4x4), ale może Ci się nie podobać, bo podobny przód do Outlandera, poza tym pali nie mało i dosć głośny - ale za to nie do zaj****nia :twisted: Znaczy się silnik i zawieszenie nie do zniszczenia.
Pozdrawiam
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

08 Lis 2010, 14:25

Nie dopisałem w stawce jest też Lancer ale chyba zwykły. Bo na Evo nie stać mnie ( a po drugie próbowałem siedzieć w Evo -tragedia to nie dla mnie) a Lancer Sedan Ralliart ma według ekspertów za słabe hamulce( takie jak w zwykłym Lancerze) i go nie polecają. Zastanawiałem się nad nim i w kilku miejscach powiedziano mi ,że Sedan Ralliart to ani nie auto do jazdy na co dzień ani auto sportowe z racji hamulców i kilku drobiazgów. Także zwykły Lancer tak a ten nie.
betra
Początkujący

08 Lis 2010, 14:28

Nie wiem ile masz kasy, to by ułatwiło wybór. Aczkolwiek jak 4x4 Ci się przyda i chcesz banana na twarzy to X5, ew. zwykłe BMW z napędem xDrive.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Lis 2010, 14:32

80k mogę dać w gotówce ale jeśli kredyt to max.150k i nie jest to do przekroczenia już!!!
betra
Początkujący

08 Lis 2010, 14:56

Z używanych: BMW 330XD ewentualnie 335XD. Gwarantuje banana na twarzy! :grin:
Wadą będą duże koszty serwisowania.

Z nowych: Skoda Superb 4x4 170km tak jak napisałeś. Zastanów się nad kombi też ładnie wygląda.

Odradzam opla insignie. Plastki po jakimś czasie zaczynają skrzypieć i dużo pali w porównaniu do 2.0L z BMW.
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

08 Lis 2010, 14:58

jiGsaw napisał(a):Nie wiem ile masz kasy, to by ułatwiło wybór. Aczkolwiek jak 4x4 Ci się przyda i chcesz banana na twarzy to X5, ew. zwykłe BMW z napędem xDrive.

Są lepsze opcje niz Xdrive:)

Zdecydowanie lepiej kupic Quattro albo S-AWD subaru jesli chce sie miec prawdziwy napęd.

nowy forester to takie srednie auto, chyba ze z juz niedostepnym silnikiem 2.5turbo to całkiem inne auto. Zobacz Legacy albo Impreze z Dieslem. Jesli jestes dobrym kierowcą i potrafisz auto eksplatowac z głową to nie masz sie czego bać, to jest auto dla ludzi którzy wiedzą jak się obchodzic z autem.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

08 Lis 2010, 15:03

Majki... nie wiesz o czym mówisz.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2d-8OReliXg&feature=player_embedded#![/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-O0-OKoxi_g&feature=player_embedded[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HvqQuC_8VrM&feature=player_embedded[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=t4l_tviu5Po&feature=related[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dGWsogAlZLE&p=B538F5CD99244EF8&playnext=1&index=9[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MXWg_IUko9U&feature=related[/youtube][/quote]
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Lis 2010, 19:28

Awaryjność bym się nie obawiał w przypadku nowych aut.
Wybierz tego który Ci najbardziej odpowiada.
Widzę, że rozrzut masz duży :wink:
W przypadku używanych polecałbym się rozejrzeć za jakimś MB z 4matic to stały napęd w dodatku symetryczny(no nie do końca bo nieco faworyzuje tylną oś ale minimalnie bo w stosunku 45-55 co w sumie tylko zwiększe fun z jazdy) więc bardzo podobny do tego z Subaru.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lis 2010, 18:14

Ponownie ja - jeśli chcesz mieć banana na twarzy, to zwykły Lancer raczej Ci nie podejdzie - wygląd dla mnie super, ale silniki już nie bardzo. Benzyna 1,8 ma co prawda 143KM, ale przyspieszenie jest kiepskie (coś ok 9,5-10sek do 100km/h). Fun z jazdy raczej średni. Bierz coś, co ma - oprócz wyglądu - ze 180-200KM. Może Skoda Octavia RS??? Tak luźno rzuciłem - wygląd średni, ale silnik TSI i chyba 200KM... BMW 330i też może dać FUN.
A najlepiej Audi S5 4x4 3,0 TFSI 330KM :twisted: tylko to trochędrożej wyjdzie niż 150k PLN - tak ze 250k PLN :lol:
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

09 Lis 2010, 18:52

Stary merc G jedyne auto które będzie miało prawdziwe 4x4 :mrgreen:
i już nigdzie ci się nie śpieszy (choć możesz jechać szybciej) wszyscy w meśku ci pomachają :wink: poza tym masz auto z duszą i wyglądem ponadczasowym, który się w życiu nie znudzi :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Lis 2010, 21:21

pocieszny napisał(a):Stary merc G jedyne auto które będzie miało prawdziwe 4x4 :mrgreen:
i już nigdzie ci się nie śpieszy (choć możesz jechać szybciej) wszyscy w meśku ci pomachają :wink: poza tym masz auto z duszą i wyglądem ponadczasowym, który się w życiu nie znudzi :wink:

Banana bedzie powodował na stacji i w serwisie również :D
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa