Nowe auto segment B około 45k

15 Lip 2017, 00:05

Hej,
rozglądam się za autem (nowym) na dojazdy do pracy spod miasta (20-25 km w jedną stronę), zakupy i rzadkie trasy typu 200 km (w jedną stronę). Biorąc pod uwagę planowane przebiegi rzędu 11 tys. km myślałem o silniku benzynowym wolnossącym.

Znalazłem takie oferty:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( na minus kierownica regulowana w jednej płaszczyźnie)

Patrzyłem tez na Hyundaia i20 ale to już raczej 49k i więcej.
Co byście wybrali? Czy może coś innego zupełnie?
jbravo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 02 2017
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Micra K11
Silnik: 1.0 55 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

15 Lip 2017, 07:07

Jeżeli nie przeszkadza Ci sedan, to warto spojrzeć na Fiata Tipo. Swift fajnie jeździ, jest przestronny z przodu, ale ma jedną zasadniczą wadę-brak bagażnika :mrgreen:
Clio jest ok. Ja w tym budżecie brałbym: sedan-Tipo, hatchback- I20, kombi-Clio
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

15 Lip 2017, 08:04

Tipo Hatchback, jak się potargujesz to może Ci podstawową wersję oddadzą za "około 45k", z tym że to już bardziej segment C.

Kia Rio, teraz jest nowy model, więc możesz podyskutować o upustach na stary. Albo ponegocjować i nowy model.
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Rok produkcji: 2003

15 Lip 2017, 13:27

Raczej skłaniam się ku hatchbackowi (świeży kierowca :)).
Bagażnik Swifta - faktycznie mógłbym potem żałować wyboru, popróbuje jeszcze w takim razie w salonach Rio i i20.
Jeśli Clio jest ok, to chyba jednak szedłbym w tą stronę, bo to też ubezpieczenie 1 rok za 2% wartości auta, 1599 za przeglądy (+przedł. gwarancji) do 4 lat/60 tys km.
Co daję (chyba) jeszcze ze 2 tysiące przewagi w kosztach użytkowania do Hyundai/Kia.
jbravo
Nowicjusz

15 Lip 2017, 13:53

Za te pieniądze zdecydowanie Suzuki Baleno:

Duży bagażnik (355l ze schowkiem pod podłogą bagażnika), oszczędny silnik 1.2 i to 90 konny.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Lip 2017, 14:09

Baleno może i ok, natomiast jak dla mnie to "nowe" auto, ale z zeszłej epoki w kwestii wyglądu.

jbravo napisał(a):Jeśli Clio jest ok, to chyba jednak szedłbym w tą stronę, bo to też ubezpieczenie 1 rok za 2% wartości auta, 1599 za przeglądy (+przedł. gwarancji) do 4 lat/60 tys km.
Co daję (chyba) jeszcze ze 2 tysiące przewagi w kosztach użytkowania do Hyundai/Kia.

Rozumiem że przeanalizowałeś tę przedłużoną gwarancję, czy czasem nie wymaga co roku wizyty w serwisie, i wymiany części (o ile coś znajdą nie tak, a zawsze da radę coś znaleźć) wedle ich uznania jeśli chcesz tę gwarancję utrzymać. To bardzo częsta praktyka, i sama ta dodatkowa gwarancja, to złoty interes dla nich bo robią z Ciebie dojną krowę.

To tak jak z gwarancją na hybrydy/akumulatory Toyoty. 10/12 lat! super! Ale że co roku musisz jeździć i bulić hajs za weryfikację czy wszystko ok, to nikt nie wspomina. Tak samo jakakolwiek marka, daję gwarancję na rdzę blachy. Super! A potem jak się okazuje że po 8 latach przyjeźdżasz to wyciągają świstek i mówią "Paaaanie, to trzeba było co roku przyjeżdżać i badać stan karoserii żeby gwarancję utrzymać".
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Rok produkcji: 2003

15 Lip 2017, 14:28

A za same przeglądy* do 4 lat (lub 60 tys km) 1499 pln (jednak nie 1599) się nie opłaca? Przedłużona gwarancja to byłby taki dodatek (osobno się nie da). To ile w takim razie opłaca się jeździć do ASO Hyundaia, czy KIA żeby utrzymać ich długaśne gwarancję?

* Przegląd czyli wdlg Renault cytuję: "przegląd Renault, olej, filtr oleju, świece, pasek akcesoriów, pasek rozrządu, filtr powietrza, filtr paliwa, filtr kabinowy, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy, olej skrzyni biegów, regulacja zaworów, sprawdzenie klocków/okładzin".
jbravo
Nowicjusz

15 Lip 2017, 14:39

jbravo napisał(a):Przegląd czyli wdlg Renault cytuję: "przegląd Renault, olej, filtr oleju, świece, pasek akcesoriów, pasek rozrządu, filtr powietrza, filtr paliwa, filtr kabinowy, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy, olej skrzyni biegów, regulacja zaworów, sprawdzenie klocków/okładzin".
.
Zależy co ile te przeglądy. Jeżeli jest to cena 4 przeglądów, to ok. Zastanawia mnie co robi tam pasek rozrządu jeżeli gwarancja jest do 60tys km. No i porównując Clio do I-20, trzeba brać pod uwagę moc silnika i osiągi
[link do autocentrum.pl wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

15 Lip 2017, 14:48

yeti65 napisał(a):Zastanawia mnie co robi tam pasek rozrządu jeżeli gwarancja jest do 60tys km.

To jest wspólny opis dla ich wszystkich pakietów, a oferują je do 150 000 km. Przed faktycznym zakupem pewnie trzeba by z nich wycisnąć pełen regulamin dla konkretnej opcji. Oraz informację czy łapie sie na 4 przegląd, czy też akurat kończy się tuż przed nim :)
jbravo
Nowicjusz