Nowe auto w leasingu do 80 tys, które "ma wyglądać"

28 Lut 2018, 08:45

Pionek napisał(a):awaryjność jako taka tutaj nie ma znaczenia, bo to nowe auto.

Awaryjność ma znaczenie, bo jak się okaże, że model jest nieudany, to ma to negatywny wpływ na jego utratę wartości i niższą cenę przy odsprzedaży.

Jednak silnik 1.5 TSI jest wynikiem kilku kolejnych lat doświadczeń VW w konstrukcji tego typu jednostek. Raczej ryzyko wystąpienia jakiś seryjnych problemów, jakie pojawiały się kilka lat temu w TSI, nie jest duże.

"Specjalistów" teoretyków z for internetowych raczej za bardzo bym nie słuchał w tej kwestii, bo co oni mogą o tym wiedzieć? :)
MichalKR
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 12 1994
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

28 Lut 2018, 10:11

MichalKR napisał(a):Awaryjność ma znaczenie, bo jak się okaże, że model jest nieudany, to ma to negatywny wpływ na jego utratę wartości i niższą cenę przy odsprzedaży.

Pomimo wpadek ceny VW/Audi z silnikami FSI/TFSI są nadal dość wysokie, więc to nie tak do końca. Za to 2.0 TDI rzeczywiście jest tańsze.

W przypadku 1.5 TSI obawiałbym się tylko, że koszty utrzymania po gwarancji będą wyższe niż prostszych silników. Ale jeśli to leasing to po 3 latach do salonu i nie ma się czego obawiać. :ok:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

28 Lut 2018, 13:50

Mazda 3 bardzo ładna, siedziałem w środku dość dawno i wnętrze było ciasnawe.

Golf najbardziej praktyczny, mało reprezentacyjny na zewnątrz ale w środku rewelka w tym budżecie.

Jetta trochę mało kobieca wg mnie... taki sedan dla 50-latka :)

T-Roc - dla kobiety bardzo fajne :)

Wizualnie najładniejszy w tym budżecie jest Nissan Qashqai (niebieski jest piękny), Niestety wnętrze Nissana jest już tylko poprawne, do Golfa daleko.

Ja kupuje w marcu Golfa 1,4 TSI (już zarezerwowany) bo ma sprawdzony silnik, bez większych problemów. Za 5-6 lat zmiana auta na nowe być może na 1.5 TSI jeśli opinie będą pozytywne :)
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5

01 Mar 2018, 00:42

Z uwagi na takie właśnie robieżne zdania od bliskiej osoby otrzymałam poradę, żeby brać Elantrę albo - jesli jednak ma to być crossover - Hondę H-RV. Bo oba auta turbo nie mają.

Elantrą już jechałam i nie jest źle, ale tym VW wczoraj jechało mi się zdecydowanie lepiej. Poza tym boję się spalania tego auta w mieście.

Hondą nie jechałam, chcę się umówić na jazdę w weekend.

A tak zaupełnie na marginesie, to marzeniem moim jest Volvo V40, gdyby nie ta cena :)
milkyway33
Nowicjusz

Auto: Honda Civic 4D
Silnik: 1.5t

01 Mar 2018, 08:07

milkyway33 napisał(a):Poza tym boję się spalania tego auta w mieście.

Mogę Cię zapewnić, że silnik z turbo potrafi spalić wiecej od wolnossaka.
To bardziej zależy od stylu jazdy. Jeżeli jeździsz w większości po mieście, to crossover jest ok, ale w trasy lepszy sedan. A jeżeli nie tłuczesz dużo km i masz zamiar zmienić auto po upływie leasingu, to myślę, że nie ma co patrzeć na teoretyczną awaryjność silników, tylko brać to co Ci się podoba i dobrze się w nim czujesz. Jakąś potencjalną awarię usuną Ci na gwarancji, a braku zadowolenia z auta nie naprawisz. A raczej żadne z tych aut HRV,Elantra, nie będzie jeździło lepiej od T-Rocka. Elantra jest dobra gdybyś chciała jeździć autem z 10 lat i natłuc ponad 200tys km+dobra do gazu. Na 5 lat i 100tys km naprawdę trzeba brać to co się podoba.
Ja to młodą kobietę widzę jednak w 3-ce Mazdy, oczywiście czerwonej :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez yeti65 01 Mar 2018, 09:20, edytowano w sumie 2 razy
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

01 Mar 2018, 08:19

yeti65 napisał(a):Mogę Cię zapewnić, że silnik z turbo potrafi spalić wiecej od wolnossaka.

Podasz przykład samochodu wolnossącego, który pali mniej od odpowiednika turbo o mniej więcej tej samej mocy?
MichalKR
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 12 1994
Auto: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Gran Coupé 2010
    BMW Concept Gran Coupé to połączenie luksusu i elegancji z wyjątkową dynamiką. Pojazd studyjny łączy w sobie sportowy charakter sedana oraz komfort klasycznego Gran Turismo, tworząc mieszankę najlepszych cech estetycznych ...

01 Mar 2018, 08:26

MichalKR napisał(a):Podasz przykład samochodu wolnossącego, który pali mniej od odpowiednika turbo o mniej więcej tej samej mocy?

Proszę bardzo. Outlander 2.0 150KM w manualu w jeździe próbnej spalił mi mniej od Kodiaqa 1,4tsi 150KM. Suzuki Vitara 1,6 120Km jest sporo oszczędniejsza od Captura TCe 120KM. Nie pisałem o teoretycznym spalaniu(bo TSI to nowocześniejszy silnik i na hamowni pewnie ma mniejsze zużycie paliwa na 1kw mocy), tylko uważam, że łatwiej jest jeździć oszczędnie wolnossakiem(wystarczy nie wchodzić na wysokie obroty), a z turbiną to naprawdę trzeba mieć delikatną nogę i sporo samozaparcia :lol: by nie korzystać z wysokiej mocy w dolnym zakresie obrotów :mrgreen:
To nie są przykłady teoretyczne, tylko sprawdzane osobiście.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Mar 2018, 10:32

Wg spritmonitor.de

Outlander 2.0 średnio 8,45
Kodiak 1,4 TSI średnio 8,51

Suzuki Viatara 1,6 średnio 6,86
Captur 1.2 TCe średnio 7,85

Brałem ten sam okres, w manualu.

Jak widać nie jest to takie jednoznaczne. Tym bardziej, że porównywanie aut o takiej samej mocy nie końca mnie przekonuje. Bardziej uczciwe byłoby porównywanie spalania silników o podobnym momencie obrotowym.

Niemniej TCe pali dużo (w porównaniu do innych silników Turbo) i to mnie trochę zniechęca do Renault a szkoda, bo Meganka jest ładnym autem.
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5

01 Mar 2018, 10:47

ichris napisał(a):Dlatego właśnie TCe trochę mnie zniechęca

Ale podejrzewam też, że dlatego TCe jest bezpieczniejszym silnikiem. Technologia ta sama co TSI (bezpośredni wtrysk z turbo), więc TSI jako oszczędniejsze musi się czymś różnić. A mogą być to lżejsze tłoki, wały korbowe, korbowody, cieńsze pierścienie-skądś ta oszczędność musi wynikać. Bo tytanu, czy innych kosmicznych materiałów raczej Vw w produkcji silników nie stosuje.
edit:
Ciekawa stronka spritmonitor.de, wychodzi na to, że Lancer nie tylko mnie pali poniżej 6l/100km :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Mar 2018, 17:16

Może dlatego że to niemiecka strona? TSI palą najmniej, bo to ich rynek...

Dla przykładu strona angielska:
Megane 1.2 TCe 115 - 5.3 litra
Golf 1.2 TSI 105 - 5.7 litra

Wychodzi że TSI pali więcej, nie dość że awaryjne, chleją olej to palą więcej!

I tak to jest, jakie źródło, takie dane... Osobiście dla litra - dwóch różnicy by mi się nie chciało głowy zawracać takimi pierdołami.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

01 Mar 2018, 17:21

Temat został wyczyszczony z niepotrzebnego spamu i osobistych wycieczek niektórych forumowiczów. Bardzo proszę o udzielanie się na temat i zaprzestanie niepotrzebnej dyskusji na tematy techniczne

Dyskusja na poruszone tematy techniczne odnośnie silnika TSI -> jak-to-jest-z-tymi-silnikami-tsi-vt106582.htm
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

03 Mar 2018, 01:44

Kontynuując wątek - byłam w Hondzie i jakkolwiek HR-V zupełnie nie zdobył mojego serca (jezdzi jak muł), tak zainteresował mnie Civic 1.5 VTEC Turbo 182KM.
Budżetowo też pasuje.

Czy ktoś może służy opinią? :)
milkyway33
Nowicjusz

Auto: Honda Civic 4D
Silnik: 1.5t

03 Mar 2018, 09:02

To nowy model z nowym napędem, więc opinii użytkowników(z dłuższej eksploatacji) nigdzie nie znajdziesz. Pozostają jedynie testy na YT .
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Mar 2018, 15:31

Jeśli chodzi o silnik to naprawdę bardzo dobre osiągi, spalanie jest ok, ale dalekie od obiecywanego przez Hondę. Najlepiej przejedź się Hondą i sam zobacz, bo to specyficzne auto.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

14 Mar 2018, 13:58

Wybierz się na jazdę próbną do Mazdy to na pewno nie pożałujesz. Jak przejechałem się nową M6 to poczułem co to dosłownie znaczy "Drive Together" :D Autko bardzo fajnie się prowadzi, czuje się tą pełną kontrolę nad samochodem. Pomaga w tym również technologia skyactiv odpowiedzialna za dynamikę prowadzenia. Poza tym ten samochód na pewno bardzo dobrze wygląda, z tym chyab nikt nie może dyskutować :D
Krewkinani
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 12 1993
Auto: nie mam