Nowe auto w leasingu do 80 tys, które "ma wyglądać"

14 Mar 2018, 14:09

Ja również podbijam VW. Fajne wyprzedaże. Poczciwy Passat przecież jakoś się prezentuje. :D
Marekecz
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Golf

14 Mar 2018, 14:57

Jeśli podoba Ci się Civic to czemu nie? Jestem ciekaw warunków finansowych jakie zaproponuje Honda.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Mar 2018, 22:59

Witam po przerwie - jestem już po jeździe Civikiem X 4d 1.5 benzyna w wersji ze skrzynią manualną i automatyczną. No i generalnie przepadłam :D
O ile pierwsze wrażenie (z fotela pasażera, bo najpierw jechał pracownik salonu) brzmiało mniej więcej: "ej, a co tu się tak nisko siedzi, przecież sobie zęby kolanami wybiję, a co tak słabo widać, ale dziwnie", to drugie wrażenie, gdy sama zaczęłam jechać, rewelacja.

Auto pięknie przyspiesza, tak jakby klei się do drogi, fajnie działający tempomat, dobrze sobie radzi na nierównościach, jest przestronne. Aczkolwiek przy prędkości powyżej 100 km/h jest dosyć głośno. Kilka dni poźniej jechałam automatem i było znacznie ciszej. Natomiast przeszkadzało mi w automacie, że jest problem z dynamicznym ruszeniem z całkowitego stopu - chwilę autu zajmowało, żeby zacząć się zbierać, potem już jechało się wygodnie i fajnie. Wyposażenie w wersji elegance (środkowej) wystarczające jak dla mnie, jest m.in. nawigacja, regulacja odcinka lędźwiowego kierowcy, podgrzewane fotele i lusterka.

Na wyprzedaży rocznika 2017 wersję manualną mogę kupić za 86 500, automat za 91 500.
No i jest dylemat, bo sama nie wiem, która skrzynia sprawdzi się lepiej. Przy leasingu na 4-5 lat ta różnica w cenie nie będzie specjalnie odczuwalna.

Do tej pory jeździłam tylko autami ze skrzynią manualną, jazda testowa była moim pierwszym zetknięciem z automatem, ale poradziłam sobie dobrze i nie powiem - wygodnie mi było.

Czy jest różnica w jakości obu tych typów skrzyni? Czy można o którejś powiedzieć, ze jest lepsza (dłużej niezawodna, bardziej ekonomiczna, tańsza w utrzymaniu)? Będę wdzięczna za poradę.

Co do finansowania, w salonie zaproponowali mi PKO leasing, przy wpłacie na poziomie 10 tys netto i leasingu operacyjnym 5-letnim z 1 % wykupem wychodzi 113 %, przy 4-letnim niespełna 112 %
milkyway33
Nowicjusz

Auto: Honda Civic 4D
Silnik: 1.5t
Skrzynia biegów: Manualna

14 Mar 2018, 23:18

milkyway33 napisał(a):Czy jest różnica w jakości obu tych typów skrzyni? Czy można o którejś powiedzieć, ze jest lepsza (dłużej niezawodna, bardziej ekonomiczna, tańsza w utrzymaniu)? Będę wdzięczna za poradę.

No trwałością, to raczej żaden automat nie przebije manuala, o ile kierowca potrafi zmieniać biegi. Ale przy zakupie na 4 lata nie ma to takiego znaczenia. Bierz to czym ci się lepiej jeździ :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

15 Mar 2018, 13:00

Ja w przyszłym tygodniu odbieram nowego Golfa w manualu :) Dostałem duży rabat na rocznik i jestem mega zadowolony. Auto z zewnątrz może nie robi wrażenia ale wewnątrz jest zajebiste. Siedziałem w większości kompaktów i crossoverów w podobnym budżecie i nic nie przebija Golfa pod tym względem. Z ciekawości byłem nawet w salonie Audi i wnętrze A3 nie ma startu do Golfa :)
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5

15 Mar 2018, 18:04

ichris napisał(a):Z ciekawości byłem nawet w salonie Audi i wnętrze A3 nie ma startu do Golfa

a ja oglądałem tez obydwa i A3 to dla mnie mistrzostwo :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Sport & Tuning Show 2015 / relacja
    Pierwsze Targi Pojazdów Sportowych i Tuningu – Moto Sport & Tuning Show odbyły się w miniony weekend w Warszawie. Było to jedyne takie wydarzenie w Warszawie, gdzie można było zobaczyć samochody sportowe ...

15 Mar 2018, 20:23

Wnętrza nowej A3-ki nie dotykałem, ale na zdjęciach wygląda okropnie, nie ma startu do Golfa.
Ossy
Forumowicz VIP

15 Mar 2018, 20:59

Ossy napisał(a):Wnętrza nowej A3-ki nie dotykałem, ale na zdjęciach wygląda okropnie, nie ma startu do Golfa.

Nasze własne auta zawsze są lepsze od tych innych, dlatego przecież je kupujemy :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

16 Mar 2018, 08:12

Ossy napisał(a):Wnętrza nowej A3-ki nie dotykałem, ale na zdjęciach wygląda okropnie, nie ma startu do Golfa.

też miałem takie zdanie ale na żywo mi się bardzo spodobało - duży "+" za wysuwający się ekran navi :)
Zresztą będą teraz na targach w Poznaniu to sobie pomacam wersje poliftowe (tamte to były przedlifty)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Mar 2018, 11:29

Audi A3 wewnątrz przypomina Suzuki Vitarę albo nawet jest jeszcze gorzej. Te okrągłe kratki nawiewowe to diznajnerski koszmarek. Wysuwany tablet to imo zbędny gadżet, który jako pierwszy się popsuje. Aczkolwiek przez pierwszy tydzień pewnie będzie sprawiał radochę. Potem będzie przypominał te same tablety z Hyundaiów. No i kolorystyka tworzyw w tym A3 jest słaba... szaro-buro jak w Leonie. Nie ma startu do czarno-srebrnej stylistyki Golfa.

Jednym z nielicznych kompaktów w jakim ostatnio nie siedziałem to był Civic X, który z zewnątrz imo jest paskudnym autem... ale na zdjęciach wnętrze wygląda całkiem, całkiem.
ichris
Początkujący

16 Mar 2018, 12:43

ichris napisał(a):Wysuwany tablet to imo zbędny gadżet, który jako pierwszy się popsuje

wg mnie zdecydowanie lepsze niż to co ładują w mercedesach :roll:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Lip 2018, 12:54

Ichris jak się spisuje golfik? Spalanie po mieście jest akceptowalne? Jakieś wady po pół roku użytkowania? Jestem przed zakupem Leona z tym samym silnikiem. Przeraża mnie wszechobecny piano black w środku i gdyby nie to pewnie Golf byłby nr1. Da radę z tym żyć? czy trzeba ze szmatką cały czas latać z perspektywy osoby która lubi mieć czysto w aucie. Teraz tego piano coraz więcej nawet w autach klasy premium. Utrudniają nam życie jak tylko mogą.
bolojang
Nowicjusz

29 Lip 2018, 17:48

Lakier fortepianowy zawsze będzie zbierał kurz. Czy to meble, laptop, telefon czy plastik w aucie. Po jednym dniu będą już oznaki. Chyba że stosować jakieś preparaty antystatyczne, ale nie wiem czy to działa.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

29 Lip 2018, 18:27

A jak cenowo wychodzi Leon? Z tego co widzę to Golf wychodzi taniej lub ma lepsze wyposażenie w tej samej cenie co Leon.
Na plus Seata jest na pewno dłuższa gwarancja.
Ossy
Forumowicz VIP

30 Lip 2018, 00:10

Golf spisuje się świetnie :) Spalanie w mieście zależy od korków. Jak jeżdżę przed korkami i głównie światła mnie łapią to spala 5.2 :) W normalnym ruchu w mieście to 6.5. W korkach będzie trochę więcej, 6.8-7,3 raz dobił do 8 w giga korku. W trasie pali poniżej 6 przy prędkości 130-135km (5,3-5.7). Dzisiaj sprawdzałem statsy spalania: cykl mieszany, pół na pół trasa z miastem: średnio 6.0l/100km przejechane 428km i wg komputera tankowanie za 460km - mam ponad pół baku :) Dla mnie rewelka. W comfortline piano blacku nie jest dużo. Może w Highline jest więcej. W ogóle mi nie przeszkadza. Ale dobrze mieć w schowku mikrofibre do ekranu dotykowego :) Jestem bardzo zadowolony, spalanie, komfort, dynamika świetny all rounder. Leon też spoko ale czuć, że to jednak ciut gorsza kopia Golfa :) Jeśli Leon to tylko FR, takim jechałem i wrażenia z jazdy bardzo dobre. Wnętrze jednak bez szału, w połowie drogi między Skoda a VW. Z zewnątrz FR wiadomo, kozak. W tańszych wersjach mniej lub bardziej widać biede. Natomiast Golf nawet w wersji Trendline wygląda fajnie wewnątrz i na zewnątrz jak mu się dokupi Ledy :) No i w Leonie chyba nie ma opcji podgrzewanej przedniej szyby :/ W bardzo zbliżonej cenie dla mnie wybór jest prosty. Wydłużenie gwary w VW do 4 lat 1190pln, Seat daje 5 lat i to rzeczywiście jest plusik dla Leona.
Ostatnio edytowany przez ichris, 30 Lip 2018, 00:13, edytowano w sumie 1 raz
ichris
Początkujący