Nowe auto w leasingu do 80 tys, które "ma wyglądać"

26 Lut 2018, 21:57

Witam serdecznie,
planuję w ciągu najbliższych 1-2 miesięcy zakup auta na firmę w opcji leasingu. Interesują mnie nowe samochody z salonu w cenie +/- 80 tys. brutto, wyprzedaż 2017 i 2018
Mam pracę wymagającą na co dzień formalnego wyglądu, zdarza mi się też podróżować z klientami. Dlatego auto musi "wyglądac"

Auto głównie do miasta, w benzynie ze skrzynią manualną, dla dynamicznego kierowcy. Po leasingu chciałabym je odsprzedać. Ważne jest dla mnie w miarę niskie spalanie i bezawaryjność

Po wstępnej selekcji rozważam sedany:
VW Jetta 1.4 TSI 150 KM - zniechęca mnie, że to model już wycofywany z Europy i w sumie takie "większe Polo"
Hyundai Elantra 1.6 MPI 6MT (128 KM) - obawiam się niskiej ceny przy odsprzedaży
Toyota Corolla 1,6 VALVEMATIC 132 KM - nie podoba mi się w środku, nie wiem też czy jest sens, skoro wkrótce wychodzi nowa

Mam też słabość do crossoverów (zwyczajnie podobają mi się) i przez to oglądałam też:
Honda hrv 1.5 i-VTEC 130KM 96kW
VW T-Roc 1.5 TSI ACT 150KM 110kW
- choć to już z dychę poza planowanym budżetem

Będę wdzięczna za wszelkie porady.
milkyway33
Nowicjusz

Auto: Honda Civic 4D
Silnik: 1.5t
Skrzynia biegów: Manualna

26 Lut 2018, 22:08

milkyway33 napisał(a):VW T-Roc 1.5 TSI ACT 150KM 110kW
- choć to już z dychę poza planowanym budżetem

Za 90 tysięcy to jest bieda wersja bez lakieru, weźmiesz parę rzeczy i pęknie 100 tysięcy za auto wielkości Polo (dobrze wyposażone, ale małe). To jest żart.

W sumie najważniejsza sprawa to warunki finansowania, więc dobrze jakbyś popytał o warunki w salonach. Elantrę możesz wziąć w abonamencie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Lut 2018, 22:29

Ossy napisał(a):za auto wielkości Polo (dobrze wyposażone, ale małe)

Moim zdaniem to jest ta sama płyta co Golf, A3, albo Q2, Q3, (MQB)
Polo jest na innej płycie.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Lut 2018, 07:28

A co powiesz na Mazdę 3 :?:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nie wiem czy w tym budżecie znajdziesz auto, które wygląda lepiej :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

27 Lut 2018, 08:14

Na rocznik 2017 w VW można w niektórych salonach dostać teraz dobrą cenę.
Np. Jetta 1.4 TSI 150KM Highline + Pakiet Business z systemem nawigacji satelitarnej "Discover Media" + Pakiet Style + biksenony i parę innych rzeczy za niecałe 85 tys. zł.
Katalogowo wychodzi ponad 100 tys. zł

Na Golfy (w tym kombi) są jeszcze większe rabaty.

Na T-Roca czeka się długo, chyba, że coś z placu, ale wielkiego wyboru nie ma
MichalKR
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 12 1994
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2011

27 Lut 2018, 08:52

milkyway33 napisał(a):Mam pracę wymagającą na co dzień formalnego wyglądu, zdarza mi się też podróżować z klientami. Dlatego auto musi "wyglądac"

MichalKR napisał(a):Na rocznik 2017 w VW można w niektórych salonach dostać teraz dobrą cenę.

Michał bez obrazy, ale jeżeli chodzi o wygląd, to z tym VW trafiłeś jak kulą w płot :lol: Już chyba seaty wyglądają lepiej :mrgreen:
Można jeszcze spojrzeć na AR Giuliettę.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez kichania, kaszlu i łzawienia oczu w samochodzie
    Przez kilka chłodniejszych miesięcy w przewodach i zakamarkach układu klimatyzacji zdążyły zebrać się szkodliwe dla naszego organizmu zanieczyszczenia, grzyby i pleśnie. U wielu ludzi wywołują one takie nieprzyjemne reakcje ...

27 Lut 2018, 09:30

yeti65 napisał(a):Michał bez obrazy, ale jeżeli chodzi o wygląd, to z tym VW trafiłeś jak kulą w płot :lol: Już chyba seaty wyglądają lepiej :mrgreen:
Można jeszcze spojrzeć na AR Giuliettę.

To nie ja napisałem o wyglądzie, tylko koleżanka, która poszukuje auta. Ja tylko wspomniałem o rabatach, bo mam akurat przed sobą listę dostępnych modeli z rocznika 2017.

Co do wyglądu, to się nie wypowiadam, bo to kwestia gustu. Chociaż osobiście uważam, że auta nie powinno kupować się wyłącznie oczami. :)
MichalKR
Nowicjusz

27 Lut 2018, 11:15

Pochylając się nad Elantrą nie patrzyłeś na konkurenta T-Roca, czyli Konę? 1,0T będzie jechać przyjemniej (elastyczniej) niż 1,6 w Corolli i Elantrze
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jako alternatywa dla Elantry może być i30 liftback (przy leasingu lepsze ceny):
http://www.hyundai.pl/Samochod/Osobowe/i30_fastback/
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

27 Lut 2018, 11:28

MichalKR napisał(a):Co do wyglądu, to się nie wypowiadam, bo to kwestia gustu. Chociaż osobiście uważam, że auta nie powinno kupować się wyłącznie oczami.

No ale to jest Jej podstawowy wymóg, więc raczej powinniśmy się skupić na autach o niebanalnym wyglądzie.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Lut 2018, 11:43

Ale to koleżanka podała Jettę, więc o co chodzi?
MichalKR
Nowicjusz

27 Lut 2018, 11:56

Rzeczywiście :mrgreen: Jednak za kobietami ciężko trafić :lol: Mojej np. bardziej podobała się kanciasta Vitara niż designerskie C3 Picasso :lol:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Lut 2018, 12:01

Powodzenia z T-Roc z tym silnikiem za te pieniądze.
Ja za dobrze wyposażoną Aronę z 1.0 115KM w wersji Excellence zatrzymałem się przy niecałych 85 tysiącach.
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Rok produkcji: 2017

27 Lut 2018, 21:41

Dziękuję za wszystkie porady! :)

Dziś byłam w VW i przejechałam się T-Roc-iem 1.5 TSI, niestety spodobał się ;) cichutki, zrywa się ładnie, można zmieniać pasy, wyprzedzać bez problemu. Miejsca też dość, choć bagażnik mały. Cenowo ok. 95 tys ten model, ktorym jechałam. Nawet się zaczęłam nastawiać mentalnie na podwyższenie budżetu, tyle że boję się tego nowego silnika 1.5 TSI, to ponoć niesprawdzony wynalazek i nie wiadomo jak się będzie zachowywał. Na forum VW widziałam opinię, że lepiej iśc w te poprzednie, nowsze poprawione 1.4 TSI, a nie ryzykować... nie chciałabym olejożercy czy jakiegoś awaryjnego dziadostwa za takie pieniądze.

Oglądałam też Jettę i również pozytywne wrażenia. Bogata wersja z 2017 za ok. 85 tys. Niemniej sam sprzedawca odradzał, mówiąc, że już się ich pozbywają z salonów, że to wycofywany model, że nie warto. Nawet nie mieli demówki, żeby się przejechać.

Mazda 3 fajne autko, ale też z tego co się orientuję w przyszłym roku wychodzi nowa, tak jak Corolla, więc czy jest sens kupować?

Alfy jakoś z zasady dyskwalifikuję, bo znajomym koszmarnie się psuły i się zraziłam.

Co do opcji finansowania, zaskoczył mnie volkswagenowski easy drive, 3 lata spłaca się tylko połowę auta i potem można zdecydować czy im oddać pojazd, czy zapłacić drugą połowę i wykupić. W sumie przez 3 lata przy stosunkowo niewielkich przebiegach (robię jakieś 15-20 tys rocznie), może nie zdąży się popsuć ;)
milkyway33
Nowicjusz

Auto: Honda Civic 4D
Silnik: 1.5t

27 Lut 2018, 23:12

Tylko pamiętaj ze mówimy o nowym aucie który chociażby ma gwarancję?
Poza tym opinie o TSI takie czy inne są wynikiem wieku auta + przebiegów, silnik w aucie po wyjeździe z salonu rzadko kiedy wyskakuje spod maski :)
Także no trzeba to też brać pod uwagę, zależy czy chcesz auto do 2030 czy pojeździć parę lat i po gwarancji pozbywać się?
Najlepiej brać to co się podoba - awaryjność jako taka tutaj nie ma znaczenia, bo to nowe auto.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

28 Lut 2018, 07:37

Pionek napisał(a):Poza tym opinie o TSI takie czy inne są wynikiem wieku auta

Opinie o TSI są wynikiem błędów konstrukcyjnych pierwszych wersji tych silników. O 1,5 TSI na razie nic nie wiadomo, ale nie sądzę by VW powtórzył błędy z pierwszych serii. Zagadką jest jedynie GPF, bo to jest prawdziwa nowość w benzyniakach.
Ogólnie doładowane nowoczesne silniki benzynowe(a na bezpośrednim wtrysku w szczególności) nie mają szans na trwałość porównywalną z wolnossakami. Ale za to dają więcej przyjemności z jazdy. A przyjemności kosztują :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez yeti65, 28 Lut 2018, 07:45, edytowano w sumie 1 raz
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika