Nowe auto z salonu jako drugi właściciel.

16 Paź 2012, 07:21

Witam. Zdecydowałem się na nowe auto. Salon z hyundaia zaproponował mi taką ofertę że auto zostanie wykupione w dniu zakupu przez firmę zewnętrzną . Dostanę nowe auto jako 2 właściciel oczywiście z niższą ceną. Czy jest to podejrzane ? Jeszcze nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Może ktoś już tak kupował samochód.. Do tego salonu mam 300 km dlatego jest trochę nie pewności. Pozdrawiam
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

16 Paź 2012, 17:17

Nikt nie pomoże....????
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Paź 2012, 12:28

Leasing konsumencki? Co to za forma sprzedaży?
Gufi
Aktywny

19 Paź 2012, 13:12

Będę normalnie płacił gotówką. Zaproponowali mi taką ofertę że mogą zejść z ceny (kupią auto na swoją firmę i odsprzedadzą ) tyle że wtedy będę drugim właścicielem. Czy jest to podejrzane?? Mam jednak koło 300 km do salonu.. Sprzedawca powiedział że nie ma żandych haczyków
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Paź 2012, 13:18

Moja ciotka w taki sam sposób kupowała A-klasę.
Nowa 5 km przebiegu z salonu ale zarejestrowana na salon, w jej przypadku oznaczało to, że musiała przez pół roku jeździć na Kieleckich tablicach a dopiero później przerejestrowywać bo przez ten czas właścicielem był salon który tak jakby użyczył jej auta, później przerejstrowanie bez żadnych problemów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Paź 2012, 13:51

Tutaj trochę inaczej bo auto kupuje nowe od razu rejestruje na siebie. Tylko jako.2 właściciel. Czyli wychodzi że wszystko powinno być ok.
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Suzuki Jimny
    Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...

19 Paź 2012, 15:43

Jaka jest różnica w cenie ?
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

19 Paź 2012, 17:39

Byłem w tym salonie, a szczegóły oferty dla Ciebie wysłałem na priv ale tutaj dodam część wiadomości aby inni mogli sięzapoznać z tą formą sprzedaży:
Odnośnie sposobu w jaki udzielony zostanie rabat. Firmą tą, która sprzeda Panu auto jest klient flotowy dlatego rabat na samochód jest większy. Jako osoba prywatna nie dostałby Pan takiego rabatu z tego powodu, że kupowany jest tylko jeden samochód, a takiej firmie przysługują większe rabaty z racji tego, że kupuje tych aut wiele. Jest to zaprzyjaźniona firma z tym salonem dzięki temu wielu klientów kupiło samochód u nich w ten właśnie sposób. Podsumowując firma nic nie traci na tym ponieważ sprzedaje Panu auto za tyle ile kupiła. Auto nie opuści bram salonu więc nie będzie problemu z odbiorem i tak na prawdę pierwszy właściciel nie pokona ani jednego kilometra. Pieniądze zostaną wpłacone na konto tej firmy a ona dopiero rozlicza się z salonem Hyundai'a. Samochód byłby do odpbioru po 2 tygodniach.
Teraz przejdźmy do tego auta co ma być zakupione. Oglądałem ten samochód, i nie ma żadnych wad. Stoi on w salonie w srodku jako demonstracja do oglądania, a nie zapomniany na placu. Co jakiś czas jest odpalany w celu zmiany miejsca więc również się nie zastał. Przebieg jest w granicach 10km albo i mniej. Auto nie jest zarejestrowane i bogato wyposażone. Nie oszukumy się za 80tys. nie dostaniemy auta tej klasy z ksenonami i innymi bajerami.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

21 Paź 2012, 23:48

Wygląda na to, że absolutnie nie masz się czego obawiać.

Ja też kupowałem nowe auto z salonu, a formalnie to byłem jego dopiero trzecim właścicielem: pierwszym była firma organizująca loterię, drugim zwycięzca loterii, a trzecim ja, który kupił auto od zwycięzcy loterii.
Odbierałem auto nowiutkie, z przebiegiem 1km, i przeze mnie samochód był po raz pierwszy rejestrowany, także w karcie pojazdu to ja byłem jako pierwszy właściciel. Być może w Twoim wypadku będzie tak samo :-)
pafka
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Wrocław
Auto: Alfa Romeo GT
Silnik: 1.9 JTDM 150 KM