Pierwszy samochód - potrzebuję porady.

20 Paź 2012, 16:36

Witam. Na pierwszy samochód mogę maksymalnie przeznaczyć 7 tysięcy zł. Jednak chciałbym, żeby auto było w cenie 4 - 6 tyś. gdyż dojdą opłaty a nie mam żadnych zniżek. Słabo znam się na silnikach, awaryjności poszczególnych samochodów.

Cechy auta, które mnie interesują :
- małe spalanie (benzyna - ale z chęcią rozpatrzę inne możliwości w zależności od tego jaki silnik lepiej pracuje na tym lub na tym)
- dostępność części w razie uszkodzenia, zużycia.
- airbag
- abs
- wspomaganie kierownicy

Przeglądałem allegro i parę modeli mnie zainteresowało (nie są to extra fury - chodzi mi o to, żeby raz na dwa tygodnie pojechać na działkę (40-50km) i poruszać się od czasu do czasu po mieście jak trzeba gdzieś podjechać (Warszawa)).

Daewoo Lanos/Espero, Honda Civic (91-95), Fiat Punto/Brava/Bravo, Ford Fiesta, Nissan Almera. To są samochody, którym bardziej się "przyjrzałem". Czy ktoś potrafiłby doradzić, który samochód bardziej opłaca się kupić? Chciałbym nim jeszcze troche pojeździć... 3 - 3,5 roku. Oczywiście wymieniajcie inne modele, osobiście najbardziej bym się cieszył z focusa (98-2004) w tej cenie ale czy to nie są pieniądze wyrzucone w błoto?

Za wszelką pomoc, z góry dzięki!
Pozdrawiam. :ok:
mitterch
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 05 1994
Auto: Nie mam

20 Paź 2012, 20:54

za taką kasę Lanos 1.5 8V z gazem będzie dobrym wyborem :) Nie jest drogi w utrzymaniu, mechanicy znają ten samochód, części to najdroższych nie należą. Za 4-6k powinno się też dać znaleźć ładnie utrzymany egzemplarz z całkiem bogatym wyposażeniem.
feniel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2004
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.7 Isuzu
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

20 Paź 2012, 20:57

Fiat Punto z silnikiem 1.2, może być LPG - bardzo dobrze go znoszą
Daewoo Lanos - ten będzie najmłodszy, tylko tutaj koniecznie LPG gdyż te silniki lubią sobie wypić.
Fiat Brava też nie będzie złym wyborem, byle nie silnik 1.4.
W szeregi dorzuciłbym jeszcze Volkswagena Polo III
Mając Twoje wymagania, skupiłbym sie właśnie na w/w samochodach.

Mając 6tyś na samo auto o Focusie zapomnij. Za zadbany egzemplarz musisz wyłożyć minimum 10tyś więc to sporo powyżej Twojego budżetu.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Paź 2012, 12:52

Dzięki za porady :). A bardziej w stronę Lanosa z gazem -> na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie? Nie wiem czy będę miał kogoś kto się zna na tego typu rzeczach, żeby sprawdzić. Czy są np: szczególne miejsca w, których Lanosy lubią rdzewieć, na co zważać uwagę przy silniku itp :).

Dzięki za wszelką pomoc!!
Pozdrawiam.
mitterch
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 05 1994
Auto: Nie mam

21 Paź 2012, 13:49

Co do Lanosa, to miałem wersje SE 1.5 16V, i tego silnika bym nie polecał, ze względu na słabą współprace ze zwykłym gazem, a w większości takie były montowane i dużym spalaniem (nawet 16L gazu). Rdzy to jeśli nie był bity to nie powinno być nawet grama, posiadają dobry ocynk. Musisz się skupić na szukaniu 8V z gazem, i najlepiej wersji SE lub SX, mają dobre wyposażenie.
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Parkowanie prostopadłe tyłem w 5 krokach
    Parkowanie prostopadłe tyłem nie należy do ulubionych manewrów dużej części kierowców. Choć ma liczne zalety, jest zwykle jednym z najsłabiej przećwiczonych sposobów parkowania, zwłaszcza w przypadku ...