Nowe auto z salonu

06 Paź 2010, 21:40

Mam zamiar kupić nowe auto (konkretnie Skodę Roomster - jeśli ktoś ma jakieś istotne opinie to też bym prosił) i w związku z tym mam parę pytań.

1. Czy opłaca się kupować teraz czy lepiej poczekać do stycznia i:
a. kupić nowy rocznik
b. kupić rocznik 2010 po jakiś "super" obniżkach.
2. Jakie są ogólnie koszta eksploatacji
nowego auta - obowiązkowe aso i inne, czy ktoś to może jakoś podsumować?

Pozdrawiam
ParaNormal
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

06 Paź 2010, 22:31

Akurat miałem do czynienia z ASO Plichty na Morskiej i tam całkiem korzystne warunki dało się z nich wydusić po wielu miesiącach walki. :wink: Oczywiście mowa o roczniku zeszłym, po upustach, uważaj jednak, bo z czasem te ciekawsze wersje schodzą i abyś nie przegapił. Co do kosztów - nowe auto zawsze wyjdzie drożej niż starsze.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Paź 2010, 23:47

Jeżeli trafi się wersja wyposażona taka jaką sobie wymarzyłeś, w takim kolorze, to może uda się kupić z wyprzedaży rocznika. Jeżeli nie, to szczerze nie ma co czekać do 1stycznia. Kupując auto dzisiaj możesz już sporo wynegocjować cenowo. Ja kupowałem auto w lipcu, a i tak parę tysi zaoszczędziłem. Co ciekawe, dziś mój samochód, w max wersji kosztuje ok 20 000zł więcej niż płaciłem :P

Czarna sfera kosztów... Niby wszystko nowe, nic się nie sypie, itd. itp. Ale przegląd w ASO musisz przechodzić. AC dość drogie, ale to zależy od zniżek.

Też myślałem nad Skoda, ale wybór padł na co innego ;)
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

07 Paź 2010, 10:36

Generalnie zastanawiałem się nad jakimś autem z kategorii: Suv, minivan, terenowe, van. Miałem też zamiar wydać nie więcej niż 22tyś. W oko wpadło mi parę aut (min scenic i roomster) jednak jak zobaczyłem ile kosztuje nowa skoda to prawie zmieniłem zdanie co do tego, ile wydać kasy. No właśnie - prawie. Stąd to moje pytanie na forum. Nic jeszcze nie postanowione
ParaNormal
Nowicjusz

08 Paź 2010, 11:42

Ja bym nie brał nowego, w tej cenie możesz mieć super furę 3 letnią.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Paź 2010, 22:26

E36 wolisz za 20 tysiaków w ekstra stanie niż E46 w gorszym. Dość dziwna analogia, że wolisz furę używaną niż nową :)

Wiem, wiem że troszkę to co innego. Ale zastanówmy się, poczytajmy o oszustach itd itp. 2-3 letnie auto, które w salonie kosztuje ok 400 000zł, później sprzedawane za nieco ponad 100 000zł. Tak!! Oczywiście, BEZWYPADKOWE !! :) Haha. Licznik też nie kręcony... wiem, że teoretycznie wszystko mają w bazie ASO, przy takim nowym samochodzie, ale wiadomo- Polak potrafi.

Jeżeli decydował bym się na używkę to od pierwszego właściciela z Polski, a jak z zagranicy, to sam bym się wybrał.

Wracając głębiej do tematu.
Nowy model Kii - Sportage, bardzo fajny.
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Mercedes Klasy G
    Luksusowy Mercedes Klasy G także ma wojskowe korzenie. Prace nad niemiecką terenówką rozpoczęto w 1972 roku. Początkowo samochód trafił między innymi do armii Niemiec, Szwajcarii, Argentyny oraz Iranu. Dostępna ...

08 Paź 2010, 23:05

Mi się jednak wydaje, że lepiej kupic auto roczne albo 2 letnie niż nówkę, zobacz na ceny. Co do skody roomster to bardziej auto dla firmy a nie samochod do codziennej jazdy albo wypady z rodziną, nigdy nie narezkam na plastiki itp. ale w tej skodzie naprawde jest to PLASTIK ze plastik, stuka, puka i jak dodasz gazu chuczy jak nic
WiemCoMówięMówieCoWiemDużoWiemWiecDużoMówię
bigboy
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Ratowice

09 Paź 2010, 07:59

Dlatego napisałem, że nic nie postanowione ;)
Umówiłem się na jazdę próbną i ocenię tę skodę. Wybór padł właśnie na roomstera, bo generalnie w tej kategorii auta są do siebie podobne, producenci nie mają zbytnio pola do popisu. Więc roomster bo cena atrakcyjna a auta na 2011 przeszły facelifting plus mają nowe, lepsze silniki. Mogę kupić nowego scenica ale wtedy nie 55tysiakow tylko 90. Za 35tysiakow nie będzię plastik stukał :lol:

edit: i zdaję sobie sprawę, że starsze auta są tańsze - są tańsze bo są starsze :mrgreen:
Jeśli znalazłbym starszego tuarega w dobrej cenie, to bym się nie zastanawiał :cool:
ParaNormal
Nowicjusz

09 Paź 2010, 10:38

Tyle, że znaleźć ten mityczny 2-3 letni samochód w dobrym stanie to duże wyzwanie.
Albo są po prostu drogie i bardziej opłaca się trochę dołożyć, iść do salonu i kupić uboższą wersję albo mają po 150tys. przebiegu lub poważny wypadek za sobą(a, że wartość jeszcze dość duża to opłaca się naprawiać nawet po poważnych wypadkach).
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Paź 2010, 17:59

bigboy napisał(a):Mi się jednak wydaje, że lepiej kupic auto roczne albo 2 letnie niż nówkę, zobacz na ceny.

Ten zakup z dużym prawdopodobieństwem może wyglądać tak:
http://www.joemonster.org/art/4840/Kupu ... itroena_C5

Bardzo mało osób sprzedaje roczne czy dwuletnie samochody nie mając z nimi problemów. Owszem są takie osoby tylko, że problem polega na tym, że to zdecydowana mniejszość. Poza tym często najpierw pytają znajomych czy rodzinę czy nie chce zakupić takiego auta. Zatem zakup pewnego rocznego czy dwuletniego auta, będzie trudny.
Nie wiem więc czy faktycznie takim dobrym pomysłem jest doradzanie aut używanych dla kogoś kto chce kupić nowy.
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

09 Paź 2010, 19:34

Jak kupować roczny to tylko:
1. Od rodziny/dobrych znajomych
2. Leasingowe

W innym przypadku to będzie prawdopodobnie dziadostwo ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

09 Paź 2010, 21:56

Sugerujesz że Leasingowe to będzie w BDB stanie :D ? Wątpię !! Bardzo mocno wątpię.

Mam zdanie tak jak koledzy. Auta 2-3 letnie to mit, ale zdarzają się perły. Znajomy kupił E66 z 2008r. w 3.0dieselku oczywiście. Wiecie jaka cena ? "tylko" 100k. Autko od pierwszego właściciela, czyli kupione przez niego z salonu. ( Nie to co na allegro handlarze piszą, od pierwszego właściciela, sprowadzane, z salonu :P) Takie rzeczy to wyjątki, auta szukał kupę czasu, a jak czasem wejdę na allegro, popatrzę na te autka 2-3 letnie to szczena opada. Bite, jak mucha na szybie!

Jestem obiektywnym, bo w moim domu jest nowe auto, i dwa używane, także wiem jak to jest. Ryzyko popowodziowego auta, powypadkowego, itd itp.
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Paź 2010, 22:06

Sugerujesz że Leasingowe to będzie w BDB stanie :D ? Wątpię !! Bardzo mocno wątpię.

Zależy o jakiej klasie auta mówimy. Jeśli to ma być np. Seicento które przez rok było intensywnie eksploatowane to na dobry stan bym nie liczył. Ale jeśli jest to auto wyższej klasy to po roku jak najbardziej będzie w stanie bdb.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

11 Paź 2010, 12:37

jacek04 napisał(a):Sugerujesz że Leasingowe to będzie w BDB stanie :D ? Wątpię !! Bardzo mocno wątpię.

Mam zdanie tak jak koledzy. Auta 2-3 letnie to mit, ale zdarzają się perły. Znajomy kupił E66 z 2008r. w 3.0dieselku oczywiście. Wiecie jaka cena ? "tylko" 100k. Autko od pierwszego właściciela, czyli kupione przez niego z salonu. ( Nie to co na allegro handlarze piszą, od pierwszego właściciela, sprowadzane, z salonu :P) Takie rzeczy to wyjątki, auta szukał kupę czasu, a jak czasem wejdę na allegro, popatrzę na te autka 2-3 letnie to szczena opada. Bite, jak mucha na szybie!

Jestem obiektywnym, bo w moim domu jest nowe auto, i dwa używane, także wiem jak to jest. Ryzyko popowodziowego auta, powypadkowego, itd itp.

Jeśli chodzi o możliwości zakupu 3 letniego samochodu to są podobnie jak jego wiek 3, które opisałem w poniższym poście:

https://www.forumsamochodowe.pl/zakup-3- ... t38656.htm

Jeśli chodzi o roomstera to model jeszcze troszke zbyt młody żebym mógł pomóc
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

13 Paź 2010, 14:45

Ja pisałem, że chcę kupić auto w granicach 20-22k ewentualnie nowego roomstera bo niby to 2x więcej niż sobie zakładałem ale zawsze to nie ślizgana nówka z salonu. Temat trochę poleciał w inną stronę ale i tak wiele uwag jest dla mnie cennych. :grin:
Wiem, że 2-3 letnie auto w dobrym stanie, to ciężka sprawa więc nie zakładałem sobie takiego progu. Generalnie najniższy rocznik jaki brałem pod uwagę to scenic II czyli 2004.

[ Dodano: 19 Październik 2010, 21:04 ]
Temat trochę przygasł ale mam jeszcze pytanko.

Prawie postanowione, że będzie to jednak nowe auto i obecnie nr1 to cee'd kombi.
Jak już pisałem generalnie szukam auta rodzinnego - czyli najważniejszy bagażnik :lol:

Co zatem jest jeszcze godne uwagi w segmentach minivan, kombi. Oczywiście finansowo to raczej jak wymienione marki czyli max do 50k...
ParaNormal
Nowicjusz