Witam wszystkich. Razem z ojcem rozpoczęliśmy poszukiwania samochodu dla rodziców. Budżet jakim dysponuję to ok 70 tyś zł. Na razie w gre wchodzą samochody nowe więc o takie propozycję proszę (choć gdybym ja dla siebie kupował to bym raczej skłaniał się za używką lepszej klasy ale to inny temat
). Przebieg roczny jaki pokonuje tata to ok 10-15 tyś w stosunku hmm 60/40 miasto trasa więc tylko silnik silnik benzynowy bierzemy pod uwagę. Szukamy auta klasy C hatchback lub sedan ( w tej cenie raczej niż większego nie będzie z salonu
). Takie moje pierwsze propozycje jakie przejrzałem to:
-Kia Ceed 1.6 135 KM
-Hyundai i30 1.6 120 KM/1.6 135 KM
-Hyundai Elantra 1.6 132KM
-Opel Astra 1.4T 140 KM/1.6 115 KM
-Ford Focus 1.6 125 KM
Samochodów grupy VAG nie dopisywałem ponieważ czytałem niepochlebne opinie o silnikach benzynowych choć tacie odpowiada Seat Toledo aczkolwiek boi sie silnika 1.2 TSI. Jak wymienione samochody wypadają w konfrontacji? Chodzi mi o trwałość silników, paliwożerność, koszty utrzymania samochodu, przeglądy, ew. naprawy i koszty części. Jak wypada jakość materiałów i ogólny komfort jazdy w tych autach. Stosunek ceny do oferowanego wyposażenia. Odwiedziliśmy salony Kia, Opla i Seata jakis czas temu ale wypowiem się na temat Kia i Opla, ponieważ odczucia sa świeże. Wg. mnie wygodniejsze fotele są Astrze aniżeli w Ceed i Vendze którą też oglądaliśmy( mają lepsze trzymanie boczne, siada się w nich jakby "głębięj") Z kolei Opel ceni się wyżej jeżeli chodzi o wyposażenie auta. Ma ktoś jakieś doświadczenia z samochodami z listy? Może nowe propozycje? Z góry dziękuję za przeczytanie tematu i zainteresowanie, Pozdrawiam