REKLAMA
Witam !
Jestem studentem i muszę kilka razy w tygodniu pokonywać trasę do szkoły prawie 200km, jako że naszę kochane PKP lubi się spóźniać a mój aktualny samochód - Honda Civic 6 1,4is Benzyna nie pozwala mi nim tam jeździć, niestety brak gazu.
Szukam czegoś w dislu lub benzyna + gaz w granicach 10-13 tysięcy. Z uwagi na to że jako student nie zarobie za dużo w ciągu roku to najlepiej żeby samochód był mało awaryjny lub inaczej, żeby naprawy nie sprawiły że samochód będzie stał na parkingu.
Myślałem nad :
- Fordem Mondeko mk3 w wersji 2,0 Tdci (130km)
lub 2,0 benzyna + gaz (145km)
Tutaj pojawia się pytanie który będzie tańszy w eksploatacji, disel chyba jest bardziej wrażliwy na nogę a czasem lubie przycisnąć jak się spieszy. Jestem trochę bardziej przekonany do benzyny jednak. Jak myślicie ?
- Drugą opcją była Mazda 6 - samochód tani, dynamiczny ale słyszałem że strasznie sypię się blacha.
Była opcją audi a4 b6 ale niestety w tych granicach cenowych ciężko znaleźć coś fajnego, a naprawy w tym wypadku były by już na pewno droższe od w/w modeli.
Z góry dziękuje za wszystkie rady.
Pozdrawiam
@edit zapomniałem dodać że rocznik minimum 2001, aktualnie Honda którą posiadam jest z końca '99 to przydało by się coś młodszego