Samochód do 10-13k. Mondeo mk3 - VS - Accord 6 - VS - Audi a4 b5

07 Wrz 2015, 09:59

Witam !
Jestem studentem i muszę kilka razy w tygodniu pokonywać trasę do szkoły prawie 200km, jako że naszę kochane PKP lubi się spóźniać a mój aktualny samochód - Honda Civic 6 1,4is Benzyna nie pozwala mi nim tam jeździć, niestety brak gazu.
Szukam czegoś w dislu lub benzyna + gaz w granicach 10-13 tysięcy. Z uwagi na to że jako student nie zarobie za dużo w ciągu roku to najlepiej żeby samochód był mało awaryjny lub inaczej, żeby naprawy nie sprawiły że samochód będzie stał na parkingu.

Myślałem nad :
- Fordem Mondeko mk3 w wersji 2,0 Tdci (130km)
lub 2,0 benzyna + gaz (145km)

Tutaj pojawia się pytanie który będzie tańszy w eksploatacji, disel chyba jest bardziej wrażliwy na nogę a czasem lubie przycisnąć jak się spieszy. Jestem trochę bardziej przekonany do benzyny jednak. Jak myślicie ?

- Drugą opcją była Mazda 6 - samochód tani, dynamiczny ale słyszałem że strasznie sypię się blacha.

Była opcją audi a4 b6 ale niestety w tych granicach cenowych ciężko znaleźć coś fajnego, a naprawy w tym wypadku były by już na pewno droższe od w/w modeli.

Z góry dziękuje za wszystkie rady.
Pozdrawiam

@edit zapomniałem dodać że rocznik minimum 2001, aktualnie Honda którą posiadam jest z końca '99 to przydało by się coś młodszego
Ostatnio edytowany przez rarytas22, 08 Wrz 2015, 18:39, edytowano w sumie 1 raz
rarytas22
Początkujący

Prawo jazdy: 06 06 2010
Auto: honda civic 6

07 Wrz 2015, 10:19

Chcesz tani dupowóz a wrzucasz pierwsze 2.0 TDCI :mrgreen: to był nieudany silnik, bardzo wrażliwy na jakoś paliwa. 2.0 145 lepszy, ale ideałem do gazu jest 2.5 V6
Mazdę bym odpuścił, bo walka z korozją w pierwszych egzemplarzach to walka z wiatrakami
A4 b6 nie w tym budżecie
Co Ci da 2 lata młodsze auto? Dokonał się wtedy jakiś postęp w motoryzacji? :sly:
Możesz się rozejrzeć za Accordem VI 1.8/2.0, Nissanem Primera P11 po FL, Peugeotem 406
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Wrz 2015, 10:53

skupiłem się na fordzie ponieważ w rodzinie dużo osób jeździ fordami i nikt nie narzeka, hmm no pewnie te 2 lata nic nie dadzą formalnie ale bardziej chodziło mi to że kupuje po 2 latach użytkowania Hondy to po prostu przydało by się coś młodszego ale nie koniecznie jest to warunek.

Ojciec jeździ mondeo 2,0 tdci już 4 lata i żadnych poważnych awarjii nie miał, ale osobiście i tak chyba wole benzyne. 2.5 litra to już kolejny skok cenowy jeśli chodzi o ubezpieczenie tu już będzie drożej co rok płacić, nie jestem zorientowany ile ale jeśli nie jest to duży koszt to czemu nie :)

Peugeot 406 - odpada, nawet sama buda mi się nie podoba.
Nad nissanem pomyśle ale pozostawie go na razie za marginesem, co do Hondy też myślałem póki co jeszcze jej nie skreślam, bo moja Civic przypadła mi do gustu ale blacha też pozostawia wiele do życzenia.
Accordy są ładne ale myślałem nad fordem też ze względu na sporo miejsca, nie musi to być taka spora buda jak mondeo ale będzie to dobry argument dla mnie jeśli będzie w miare spory bagażnik i przestronne wnętrze
rarytas22
Początkujący

07 Wrz 2015, 11:20

Jak chcesz Forda z LPG to musisz znaleźć bardzo dobrego gazownika, który dobrze dobierze podzespoły do instalacji. Warunkowo możesz kupić Mondeo 2.0 bez LPG i taki ogarnięty założy Ci instalkę, chociaż wolałbym coś bardziej pewnego do gazu.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

07 Wrz 2015, 11:49

Odpuść tego forda :) Jeśli chcesz mieć dobre bez awaryjne auto to ta Honda Accord jest dla ciebie najlepszym rozwiązaniem. Ten silnik 2.0 jak i całe auto pochodzi z najlepszych lat motoryzacji. Dobra sekwencja i masz ekonomiczne i zarazem dynamiczne tanie w utrzymaniu auto :)
roziom3388
Początkujący

Zdjęcia: 39
Auto: Honda Prelude
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

07 Wrz 2015, 13:05

dziękuje za rady, jeszcze poczekam jakiś czas porozglądam się nad hondą accord, a czy ktoś jest w stanie mniej więcej porównać plusy i minusy miedzy accordem 2.0 benzyna + gaz a fordem mondeo 2.0 tak samo bena z gazem ?

Gdzieś przeczytałem że jeśli bym zdecydował się na mondeo 2.5 litra to dużo części będzię tanich bo pasują od mk2, ktoś potwierdzi lub zaprzeczy ?
rarytas22
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wyższe ubezpieczenie OC, podwyżki dla kierowców
    Drastyczna podwyżka ubezpieczeń OC jaka miała miejsce w ostatnim czasie to bardzo mocny cios wymierzony w kierowców którzy płacą i tak już wysokie składki obowiązkowego ubezpieczenia za swoje samochody. Cena ...

07 Wrz 2015, 18:53

W 2.5 v6 w zasadzie nic nie robisz ale za 13k kupisz czystą benzynę do której instalka kosztuje 3.5k więc już wyjdzie 16 a jak hamulce będą do wymiany? To kolejny koszt. Swoją drogą ubezpieczenie dla młodego kierowcy wyjdzie też ponad 1.5k :mrgreen:

I tak to jest ten sam silnik co w Mondeo Mk2 a nawet Mk1. :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Wrz 2015, 19:03

ubezpieczenie mam na kogoś i wszystkie zniżki więc to nie ma znaczenia zupełnie.

teraz jeszcze z innych tematów podpatrzyłem Vectre C, całkiem ładna i nie droga i mam co raz gorszy mętlik nad czym się skupić, accord wypada teoretycznie najlepiej ale teraz mam Honde, civic 99r z oryginalnym przebiegiem 150k silnik zdrowy i wszystko elegancko, dużych napraw nie ma, ale Japońce chyba małą wagę przykładają do jakiś szczegółów które mnie denerwują, tutaj się jakiś plastik ułamie, tutaj klamka wyrwie (juz 4 razy wymieniałem) tutaj uszczelka od okna i wyje jakbym leciał 200km/h, niby takie głupoty ale irytują podczas jazdy.

Diesel chyba jednak wgl odpada bo mimo że będę pokonywał trasy ok 200km. w jedną strone 1-3 razy w tygodniu to sporo też porzuszam się po mieście a tutaj już najlepiej chyba wypada gaz.
Z samego wyglądu bardziej podchodzi mi do gustu właśnie modneo, vectra C niż accordy, masywniejsze samochody i też wygodne do jazdy, ale jeśli wygląd ma iść za dużymi kosztami eksploatacji to nie ma sensu.
Czekam na dalsze propozycje i porady za które z góry dziękuje
rarytas22
Początkujący

07 Wrz 2015, 19:08

Tu ładny Mondziak ale od razu te kołpaki do wywalenia...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Wrz 2015, 20:07

14,900pln odpada poza moimi możliwościami, ale ładny ładny swoją drogą :)

a myślicie że zmieściłbym się z moim budżecie audi a4 b6 ?
silniki są świetnie a jak z kosztami utrzymania ?
rarytas22
Początkujący

07 Wrz 2015, 20:12

Z tym Mondeo może byś się dogadał za 14k.

ałdi będzie swoje kosztować,nawet i z początków produkcji.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

07 Wrz 2015, 20:13

niestety 13 tysięcy to będzie już maaax jaki mogę zapłacić, zresztą 2,5 litra wiąże się ze sporą dopłatą za ubezpieczenie, skupie się jednak na silnikach do pojemności 2.0
rarytas22
Początkujący

08 Wrz 2015, 11:02

W gry wchodzi Seat Toledo, widzę że zmieszczę się w budżecie, więc aktualnie pomysły to :

ford mondeo mk3
honda accord VI
seat toledo

Chciałbym w ciągu miesiąca coś znaleźć bo zaczynają się studia i trzeba jakość dojeżdżać a pkp to porażka

a co myślicie o takiej propozycji :

[link do oferty na Olx wygasł]

Niby audi ale te silniki chyba są mało awaryjne.
Tylko te 101 koni troche mało ;/
rarytas22
Początkujący

08 Wrz 2015, 11:22

Temat "Dynamiczne ekonomiczne" a tu 1.6 8v VAG :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

08 Wrz 2015, 11:26

Rzuciłem tylko propozycje z zapytaniem ponieważ akurat ta Audi jest do sprzedania u mnie w mieście a z w/w modeli póki co nie mogę znaleźć nic w promieniu +50km
Póki co chciałem coś bliżej z nich znaleźć ocenić wizualnie jak to wygląda i jak się prowadzi, Accordy są ale te samochody akurat znam, ale jakoś nie mogę się przekonać mimo że mam civica już 3 lata, wolałbym coś trochę bardziej masywnego jak mondeo czy toledo
rarytas22
Początkujący