Nowe auto za 60 000 zł- co wybrać?

23 Lip 2011, 22:51

Witam,
Szukam nowego samochodu za maksymalną kwotę 60 000 zł(ewentualnie trochę mógłbym dodać, jeśli auto bardzo by mi odpowiadało. Mój wybór padnie na pewno na samochód nowy, nieużywany, ze względu na przykre doświadczenia z używanymi samochodami. Samochód musi być dość bogato wyposażony, mieć klimatyzację(najlepiej automatyczną), ESP i skrzynię automatyczną. Będzie to mój drugi samochód. Obecnie jeżdżę Peugeotem 607 3.0 V6 207 KM Automat. Jak do tej pory rozważam zakup Skody Fabii- 1.2 TSI 105KM DSG, Volkswagena Polo- 1.2 TSI 105KM DSG oraz Hyundaia i30 1.6 CVVT. Chciałem zapytać Was- użytkowników forum, która z tych pozycji jest najrozsądniejsza? Czy ktoś może podzielić się opinią o nowym silniku VW- 1.2 TSI(najlepiej jak się sprawuje z automatem)? Generalnie jak na razie wygrywa Skoda- oczywiście ze względu na cenę. Po uwzględnieniu rabatu, dodaniu paru dodatków do wersji Comfort(najwyższej) wychodzi 60 500zł. Proszę o radę, który samochód wybrać.
Pozdrawiam,
Tomek.
Ostatnio edytowany przez Xtomek, 01 Sie 2011, 11:52, edytowano w sumie 1 raz
Xtomek
Nowicjusz

Auto: Peugeot 607

24 Lip 2011, 08:57

Skoro jesteś zainteresowany VW to spójrz na akutalną promocję czyli te wersje Optimum.
Masz praktycznie pełne wyposażenie w atrakcyjnej cenie.
Sam teraz szukam samochodu dla ciotki za te same pieniądze też tej wielkości i poza Polo i Golfem VI w wersajch optimum faworytami są też Citroen C3 i Ford Fiesta, nie myślałeś o nich?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2011, 11:25

Tak, Optimum wydaje się ciekawą opcją, lecz w żadnej z wersji Optimum nie jest dostępna skrzynia DSG. Więc Optimum odpada... Citroen C3- fajne auto, byłem w salonie i jest ciekawe, ale po 1. jest baaardzo długi czas oczekiwania- ok. 5 miesięcy, a po 2. nie ma automata- tylko zautomatyzowany manual. O Fordzie nie myślałem... W przyszłym tygodniu wybiorę się do salonu i zobaczę, popytam, ocenię... Choć od razu mówię, że Ford traci na skrzyni- tylko 4 biegowy automat w małym silniku jest niezbyt ciekawą propozycją...
Generalnie jestem ciekaw opinii o tym nowym silniku VW- 1.2 TSI- co o nim sądzicie?
Xtomek
Nowicjusz

24 Lip 2011, 11:29

Miałem okazję jezdzić Fabią z tym silnikiem.
Bardzo fajnie się sprawuje w aucie tej wielkości, przyrost mocy jest równomierny, elastyczność dobra a spalanie przyzwoite mi po Lublinie wyszło 6,7 litra.
Pod względem relacji ceny do osiągów moim zdaniem to najlepszy silnik w gamie.
Co do ewentualnej awaryjności nie mogę się wypowiedzieć.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2011, 12:07

No i Fabia wychodzi w identycznym wyposażeniu 10 000 zł taniej od Polo...
Xtomek
Nowicjusz

24 Lip 2011, 12:39

A Chevrolet Cruze/nowe Aveo? Aveo w najwyższej wersji wyposażenia z 6 biegowym automatem i silnikiem 1.6 115KM kosztuje 55 tysięcy. Natomiast Cruze z silnikiem 1.8 141KM, który byłby zdecydowanie największy z dotychczas rozważanych cennikowo wyniósłby 64 tysiące. Z drugiej strony mocną zaletą Hyundaia jest 5 letnia gwarancja.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...

24 Lip 2011, 15:18

Oba Chevrolety to też ciekawa propozycja, której dotąd nie brałem pod uwagę! Nie wiecie, czy na Chevrolety można uzyskać jakiś rabat?
Bo bardzo interesujący jest Cruze- w wersj LS+, czyli najwyższej z automatem wychodzi wspomniane 64 tysiące zł. W Nowy Aveo niepodobna mi się zestaw wskaźników(pomimo iż sam jestem motocyklistą), uważam, że owszem pasuje do motocykla, ale nie samochodu.
Xtomek
Nowicjusz

26 Lip 2011, 07:20

Jednak zraziłem się do Chevroleta. Niby fajne auto, ale czytałem, że automat jest po prostu beznadziejny... Dużo jest też opinii, że Cruze to taka nowa Nubira, a jeździć Daewoo bym bardzo nie chciał... Tak więc Skoda Fabia DSG pozostaje faworytem. Ponawiam prośbę o opinie o tym aucie.
Xtomek
Nowicjusz

25 Wrz 2011, 20:29

Że co proszę? Pierwszy raz widzę porównanie Chevroleta Cruze do Nubiry, to całkowicie odmiennie generacyjnie samochody! Jakieś dziwne stereotypy u Ciebie panują. Ale fakt nie mamy w nim dwusprzęgłowego automatu jak w Fabii (a ta skrzynia jest rewelacyjna!)
Davidvia0
Nowicjusz

Miejscowość: Świerklany

25 Wrz 2011, 20:34

Cruze i Nubira? To chyba jakiś "znawca" motoryzacji takie brednie moze pisać.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok